Takaisin artikkeleihin

Uusi julkinen videotaideteos Jani Ruscicalta keskustakirjasto Oodiin

30.9.2019

Karri Buchert

Keskustakirjasto Oodi saa lisää taidetta, kun prosenttiperiaatteella tilattu videotaideteos Toivo on höyhenpukuinen levittäytyy kirjaston infonäytöille 5.10.2019. Taiteilija Jani Ruscican (s. 1978) teoksessa nähdään kuusitiainen, laulurastas, pyy ja tavi vierailemassa Oodin sisätiloissa. Animoidut linnut liikkuvat kirjaston arkkitehtonisissa tiloissa ja tarjoavat katsojalle arkisesta poikkeavan, vaihtoehtoisen tilakokemuksen.

Teos koostuu yhdeksästä lyhyestä, 16-34 sekunnin pituisesta videosta, jotka ilmestyvät infonäytöille ajoittain keskustakirjaston ilmoitusten ja tapahtumatietojen välissä. Teoksen herkkä äänimaailma koostuu lintujen ääntelystä ja liikkeistä syntyvistä äänistä.

Neljän teoksessa esiintyvän lintulajin tiedetään pesineen Töölönlahden alueella ja siirtyneen elämään muutamaa kilometriä pohjoisemmaksi alueen rakentamisen myötä. Lintulajeja tavataan kuitenkin edelleen lähialueilla. Ruscica kertoo halunneensa, että linnut vierailevat rakennuksessa ennen kuin siitä tulee kirjasto.

Ruscica työryhmineen kuvasi Oodin sisätiloja yhden päivän rakennusurakan viimeistelyn ja sisätilojen kalustamisen aikana. Kuvausten ajoittuminen pimeään vuodenaikaan näkyy teoksessa, sillä teoksen materiaalia kuvattiin ainoastaan luonnonvalossa. Oodin avauduttua valaistus tarjoaa kävijöille erilaisen tilakokemuksen. Kontrasti videoteoksen tunnelman ja arkisen kävijäkokemuksen välillä on suuri.

Videoteoksen nimi Toivo on höyhenpukuinen tulee Emily Dickinsonin runosta Hope is the thing with feathers vuodelta 1862. Nimivalinnalla Ruscica viittaa kaikkeen siihen kulttuuriseen sisältöön, jota Keskustakirjasto Oodi hänen mukaansa palvelee. Lisäksi taiteilijaa kiinnostaa, miten eri tavoin kieli ja kielikuvat resonoivat eri ajassa, satojenkin vuosien päästä.

Teos julkistetaan 5.10.2019 ja on siitä alkaen koettavissa Oodin infonäytöillä rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa. Julkistuspäivänä, lauantaina 5.10.2019 klo 12.00-13.00 taiteilija on tavattavissa HAM Helsingin taidemuseon ja Galerie Anhavan yhteistyönä järjestämässä keskustelutilaisuudessa Oodin aulassa. Tilaisuuden kieli on suomi. Jani Ruscican yksityisnäyttely Human Flesh on esillä Galerie Anhavassa 3.-27.10.2019.

Jaa artikkeli