Takaisin artikkeleihin

Tule keskustakirjastolle kaveriksi!

10.10.2014

Kaupunkilaiset ovat olleet monessa vaiheessa mukana suunnittelemassa keskustakirjastoa ja nyt tarjoamme uuden yhdessä tekemisen haasteen, Keskustakirjaston kaverit. Se on yhteisöllinen projekti, jossa mukanaolijat pääsevät edistämään kirjaston suunnittelua omasta näkökulmastaan. Samalla he ovat osa porukkaa, joka yhdessä vie viestiä eteenpäin niistä isoista ja pienistä ehdotuksista, joita kansalaiset kirjastosuunnitelmiin toivovat. Kaveriksi voi hakea 10.10. – 10.11. välisenä aikana osoitteessa www.keskustakirjasto.fi/kaverit .

Keskustakirjaston suunnittelu on siirtymässä uuteen vaiheeseen. Kaupunginvaltuusto päättää rakentamisesta lähikuukausina vastavalmistuneen hankesuunnitelman pohjalta. Jatkosuunnittelua käynnistellään sen mukaisesti.  Haluamme, että keskustakirjastosta tulee tila, jonka ihmiset kokevat omakseen ja jossa he voivat järjestää omaa toimintaa. Keskustakirjasto on visio alustasta, jossa käyttäjät luovat ratkaisuja toimivampaan yhteiskuntaan. Sen rakentamiseksi tarvitaan kaupunkilaisten apua.

”Yhteiskehittely on ollut paljon siistimpää kuin mitä kuvittelin. Älä jää kotiin neliöimään, vaan tule mukaan oppimaan, jakamaan ja kohtaamaan”, kertoo kokemuksistaan keskustakirjaston osallistavan suunnittelun aiemmissa projekteissa mukana ollut kaupunkimuotoilija Sami Oinonen.

Uutta suunnitteluvaihetta luotsataan eteenpäin yhdessä

Keskustakirjaston konseptin – toimintojen, palvelujen ja sisältöjen – tarkentunut suunnittelu on käynnistynyt nyt syyskaudella. Nyt on hyvä tilaisuus ottaa kaupunkilaiset ratkomaan haasteita yhdessä ammattilaisten kanssa. Keskustakirjaston kaverit kohtaavat hankkeen suunnittelijoita ja samoja kiinnostuksenkohteita jakavia kaupunkilaisia. Yhteisen tekemisen sisältö rakentuu hauskoista haasteista ja tehtävistä, joiden avulla on helppo olla luova, osallistua ja vaikuttaa. Loppuhuipennuksena työn tulokset esitellään myös apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle ja arkkitehdeille.

Kaverit tekevät töitä neljän eri teeman ympärillä:

  1. Keskustakirjasto – kokeilemisen ja osaamisen tila
  2. Keskustakirjasto – yhteisöjen yhteinen kirjasto
  3. Kirjat, pelit, elokuvat, musiikki – miten tarinat liikuttavat meitä
  4. Keskustakirjasto – kaiken maailman helsinkiläisille

Tarjolla on monia osallistumisen tapoja

Kaverit työskentelevät työpajoissa, joihin valitaan 25-30 kaupunkilaista. Muut kiinnostuneet voivat osallistua keskustakirjasto.fi/kaverit-verkkosivuilla julkaistavien tehtävien, keskustelujen ja äänestysten avulla.

Keskustakirjaston kavereiden työskentelyn tuloksista kerrotaan helmikuussa 2015. Yhteisön työskentelyä voi seurata projektin verkkosivulla.

Jaa artikkeli