Takaisin artikkeleihin

Tokion T-site on kirjan ystävän kohokohta

24.9.2014

Siru Valleala

Jos kirjafani saisi laatia unelmien lukutaivaan, olisi lopputulos varmasti lähellä erästä ihan oikeaa paikkaa. T-Site sijaitsee Tokiossa, Daikanyaman trendikkäässä ja kalliissa, mutta ilmapiiriltään rennossa kaupunginosassa, puutarhan katveessa. Tsutaya-kirjakauppaketju loi unelmista totta pari vuotta sitten ja perusti lukutoukan kokonaisen viihdekeskuksen.

T-Site tuo mieleen kirjaston. Se on suuri, kolmesta rakennuksesta koostuva tila, jonka eri osia yhdistää toisen kerroksen tasolla kulkeva lasinen käytävä ja maatasolla Magazine Street -nimeä kantava katu. Kirjoja ja lehtiä saa selailla ja viedä mukanaan luettavaksi tyylikkääseen kirjaloungeen. Loungessa on tummia sohvia ja himmeitä lamppuja – juuri, kuten kirjakahvilassa kuuluu olla. Lasivitriineissä on esillä vintagelehtiä ja muita keräilyharvinaisuuksia gallerian tapaan, ja valikoituja taidekirjoja voi lainata kahvikupin tai viinilasillisen äärelle.

Toinen kahvilavaihtoehto on Starbucks, jolla on T-Sitea varten räätälöity konsepti ”Book & Café”. Kahvilassa on lukupisteitä, ja take away -mukillisen kanssa saa luvan kera kierrellä rakennusta. Kulinaarisiin nautintoihin painottaminen jatkuu ulkona puutarhassa, jonne voi rakennuksen elintarvikekauppa Family Martista ostaa piknikeväät tai lounastaa Ivy Place -ravintolassa.

Myös musaa ja leffoja

T-Sitessa on runsaasti erikoisalojen kirjallisuutta ja lehtiä. Paikka keskittyy kulttuuriin, taiteeseen, arkkitehtuuriin, matkailuun, autoiluun ja kokkailuun. Hauskaa on, että esimerkiksi keittokirjaosastolla on myytävänä myös keittiövälineitä.

Kaunokirjallisuuden osastolla englanninkielinen valikoima on mukavan laaja, ja puoti onkin hyvä paikka hankkia japanilaista käännöskirjallisuutta. Hyllyissä on hupaisia esittelytekstejä teoksista.

Kirjat eivät ole Tsutaya-ketjun ainoa suosikkituote. Lehtiosasto on tuore ja laaja, eikä siellä muistu mieleen sellainen teema kuin ”printtimedian kriisi”. Lehtiä voi selailla ilman ostoaikeitakin, kaikessa rauhassa.

Tunnelmallisimpia rakennuksen kolkkia ovat musiikkiosasto ja DVD-puoli. Vanhat ja uniikit DVD-elokuvat saa mukaansa poltettuina levylle, ja ostovalikoimaan kuuluu leffoja, joita muualta voi olla hankala löytää. Elokuvia voi myös vuokrata. CD-hyllyt on lajiteltu genreittäin: jazzia, klassista, 60-luvun rockia, 80-luvun rockia, japanilaista folkia, popmusiikkia… Nelisenkymmentä kuuloketuolia kutsuvat pohtimaan ostopäätöksiä – tai vain tunnelmoimaan.

Rakennuksessa on myös paperiliike, joka kauppaa lehtiöitä, kirjevälineitä ja kyniä, vaikkapa itse valitulla nimen kaiverruksella.

Auki yömyöhään

T-Siten arkkitehtuuri on kiinnostavaa ja modernia. Suunnittelusta kilpaili 80 arkkitehtifirmaa, joista voiton vei Klein Dytham Architecture. Saman firman arkkitehdit kehittelivät aikoinaan myös Suomeenkin levinneen Pecha Kucha -ideajalostamoillan. T-siten perusajatus ovat lukemattomat t-kirjaimet, jotka toistuvat eri osissa keskusta sekä muodon että värivalintojen kautta. Puutarhan puita on käytetty hyväksi siten, että rakennus sijoitettiin suurten puiden keskelle kuin pesäksi. Vaikutelma on vehreä ja viihtyisä. Sateellakin paikka näyttää kutsuvalta.

Yksi parhaista puolista ovat aukioloajat. Ensimmäinen kerros avaa ovensa kello 7 aamulla, kakkoskerros kello 9, ja molemmat sulkeutuvat vasta kahdelta yöllä – joka päivä. Naapuruston iltakukkujat ehtivät lueskella ja shoppailla yli keskiyön. Parkkipaikalle mahtuu 120 ajopeliä.

Erikoispalveluihin kuuluvat asiantuntijat ja matkailutiski. Paikan päällä voi varata reissun ulkomaille tai pyytää ostosuosituksia eri osastoille. Palvelua on hyvin saatavilla myös englanniksi, mikä ei ole Japanissa itsestäänselvyys.

Lapset ja lemmikit mukaan

Japanilaiseen tapaan koiraystäviä tai muita eläinystäviä ei unohdeta. Puutarhassa sijaitsee eläinliike Green Dog Daikanyama, joka tuotteiden ja ruuan lisäksi tarjoaa eläinlääkäripalvelut, trimmaussalongin, koirille päivähoitoa sekä lemmikkihotellin.

Lapsille ei hotellia ole sentään järjestetty, mutta söpö lasten kirjaosasto sijaitsee toisessa kerroksessa, jossa on myös lastenhoitohuone. Osastolla on laaja valikoima kansainvälisiä ja japanilaisia lastenkirjoja, perhelehtiä ja tietokirjoja. T-Siten pihamaastossa on leluliike Børnelund Daikanyama, jossa on pienimmille leikkipaikka ja myynnissä leluja ympäri maailman.

T-Siten puutarha-alue on muutenkin mielenkiintoinen: siellä on esimerkiksi museonkaltainen kameraliike Kitamura Photo Equipment ja sähköpyöriä myyvä Motovelo-liike.

Rento ja suosittu

T-Sitesta on vaikea löytää mitään paranneltavaa. Tunnelma on rauhallinen, ja asiakaskunta kaiken ikäistä. Varhaisteinejä ei juuri näy, mutta opiskelijoita on lukemassa kokeisiin ja tekemässä läksyjä.

– Vaikka paikka on suunnattu vanhemmille asiakkaille, ovat nuoret aikuiset löytäneet erityisesti lukunurkkaukset, kahvilat ja musiikkiosaston, kertoo kaunokirjallisuuden osaston assistentti.

– Myös nuoret äidit lastenvaunuineen viihtyvät puutarhassa ja kaupoissa, joista on helppo poiketa seuraavaan ja taas takaisin ulos.

Yleisilmapiiriä leimaa letkeys, ja ehkä ainoa harmittava seikka on se, että toisinaan kahvijonot ovat pitkiä, eikä lukutuoleja ole ruuhka-aikaan vapaana. Onneksi kuitenkin wc:ssä soi aina linnunlaulu!

Daikanyama T-Site
17-5 Sarugakucho, Shibuya-ku
Tokyo Tooyoko Line Shibuyasta, 6 min kävely asemalta

Jaa artikkeli