Takaisin artikkeleihin

Tervetuloa, Aarhusin uusi suurkirjasto

29.6.2015

Siru Valleala

Tanskassa vietettiin tärkeää päivää viime lauantaina 20. kesäkuuta, kun Skandinavian suurin julkinen kirjasto aukaisi ovensa. Tanskan toiseksi kookkaimman kaupungin Aarhusin itäpuolella sijaitseva satama on kokenut muodonmuutoksen viime vuosien aikana. Näyttävä Dokk1, 30 000 neliömetrin kokoinen rakennus, on yksi uusista tulokkaista.

Dokk1 on osa jättimäistä Urban Mediaspace -projektia, joka muokkaa Aarhusin satama-aluetta kaupunkilaisia monipuolisesti ja elävästi palvelevaksi tilaksi. Rakennuksen lasisesta kirjasto-osasta on avara, 360 asteen näkymä niin vesistön, metsän kuin kaupunginkin suuntaan.

Arkkitehtonisen työn takana on Schmidt Hammer Lassen -toimisto, joka voitti suunnittelukilpailun vuonna 2009. Toimisto vastaa myös muun muassa kanadalaisten Halifaxin ja Edmontonin uusien kirjastojen suunnittelusta.

Kevytrautatie ja oma juna-asema sekä automatisoitu, tuhannen pysäköintipaikan autoparkki helpottavat Dokk1:n saavutettavuutta. Alueelle on perustettu myös joukko uusia pyöräilykaistoja ja 500-paikkainen pyöräparkkialue.

Tulevaisuuden kirjasto ei ole enää vain paikka, jossa lainataan aineistoa, vaan kokonaisuus, joka moninaisin tavoin tukee erilaista oppimista. Aarhusin kirjasto on hyvä esimerkki uudesta konseptista, josta myös Helsingin keskustakirjasto ottaa esimerkkiä.

Visuaalista harkintaa

Monikulmaisessa Dokk1:ssa ei ole määritelty erikseen rakennuksen etupuolta. Sisäänkäyntejä on useita, mikä helpottaa ihmismäärien hallinnassa. Ylimmässä osassa on virastoja ja vuokratoimistotiloja. Keskiosassa on kaksi kirjastokerrosta, jotka jakautuvat viiteen tasanteeseen teemoittain: näyttelytiloja, pelitiloja, interaktiivisia työpajatiloja, lukutiloja ja tapahtumatiloja. Maatasossa on mediatiloja, lukutiloja, juhlasali ja kahvila.

Rakennuksen läpi kulkee tilat yhdistävä ramppi, joka johtaa lasten omalle, meluvapaalle touhualueelle. Lapsille on kirjastossa myös oma teatteriauditorio, työpajatilat, läksykahvila ja vauvanhoitohuone.

Kim Holst Jensen arkkitehtitoimistosta kuvailee rakennusta monikulttuuriseksi kohtaamispaikaksi, joka muuttaa ihmisten perspektiiviä koko kaupunkia kohtaan. ”Dokk1 ei ole pelkkä rakennus. Se on keskus, jossa jaetaan ja vaihdetaan tietoa ja taitoa ja tarjotaan mahdollisuuksia. Sekä sisä- että ulkopuoli luovat visuaalisen yhteyden itse kaupunkiin, mikä stimuloi luovaa yhteistyötä”, Jensen sanoo.

Visuaalisiin mielikuviin panostetaan esimerkiksi lattioissa olevilla aukoilla, jotka saavat aikaan avoimuuden vaikutelmaa. ”On kävijää inspiroivaa, että hän voi helposti nähdä tilasta toiseen. Tarjonnan hahmottaminen on helpompaa. Avoimuus rohkaisee myös sosiaaliseen kanssakäymiseen muiden kirjaston käyttäjien kanssa. Luomme luovalla yhteistyöllä liikkuvan tiedon yhteiskuntaa.”

Kirjaston aineisto sisältää runsaasti kirjoja, äänikirjoja, e-kirjoja, lehtiä, musiikkia ja pelejä. Haasteena on ollut aineiston sijoittelu löydettävyyden suhteen loogisesti ja selkeästi. Kävijöiden palautteen ja käytännön kokemuksen mukaan palveluja muokataan tarpeita vastaaviksi.

Dokk1 haluaa painottaa digitaalisia mahdollisuuksia ja tulevaisuuden kelkassa tiukasti pysymistä, silti perinteisten kirjastoarvojen säilyessä vahvoina.

Tärkeitä arvoja

Dokk1:een odotetaan saapuvan päivittäin noin 3500 kävijää. Sisääntulo-osassa sijaitsee kaupunkilaisia palveleva asiointikeskus, jossa voi esimerkiksi suorittaa osoitteenmuutoksia ja jättää hakemuksia päivähoitopaikkaa, eläkettä tai sairasvakuutuskorttia varten.

Kirjastossa on myös kahvila, 300 paikan juhlasali, hiljaisia lukutiloja, olohuonemainen maisemahuone, kokoustiloja ja opiskelusoppia.

Ulkopuolinen ympäristö elää muutoksen tilaa ja tulee tarjoamaan paljon mielenkiintoista satama-alueella vesistömaisemissa. Uusilla aukioilla voi tavata ystäviä, ja niillä tullaan järjestämään konsertteja, kirpputoreja ja pelitapahtumia. Koko alue on noin neljän jalkapallokentän suuruinen, joten tilaa toiminnalle on paljon. Rakentaminen jatkuu ainakin vuoden 2016 loppuun.

Dokk1 määrittelee omat ydinarvonsa näin:

  • elämän mittaista oppimista
  • yhteistyötä ja verkostoitumista
  • kulttuuria ja kokemuksia
  • älykkyyttä ja interaktiivisuutta
  • henkilökohtaista kehittymistä
  • kaupunkilainen avaintoimijana
  • muokattava ja ammattimainen organisaatio
  • kestävän kehityksen ikoni

Helsingin tuleva keskustakirjasto jää seuraamaan Aarhusin kirjaston kehittymistä suunnannäyttäjänä.

Dokk1
Hack Kampmanns Plads 2

Lue lisää Dokk1-kirjastosta

Jaa artikkeli