Takaisin artikkeleihin

Teräspilarit saavat puiset päällystakit

26.4.2018

Liisa Joensuu/Tmi Magic Words

Oodi on tähän asti rakentunut teräksestä, betonista ja lasista, mutta sisätyöt tuovat mukanaan myös kotoisampia materiaaleja kuten puuta ja pehmeää mattoa. Huhtikuussa teräspilareita alettiin verhoilla koivuviilulla, ja osa betonilattioista sai ylleen astumiselle ystävällisemmät asennuslattiat.

Raision Puusepät Oy saapui kuin räätäli konsanaan valmistamaan pilareille päällystakkeja. Yrityksen työsuunnittelija Petra Yrjölä ja YIT:n työnjohtaja Mansoor Ardam ihastelevat mallipilarin takin hyvää istuvuutta. Vaikka verhoilu syntyy pienistä paloista, lopputulos vaikuttaa täysin saumattomalta.

 

Pilarien päällystäminen on melkoista palapeliä. Materiaalina käytetään sormijatkettua koivua. Se tarkoittaa puutavaraa, joka koostuu millintarkasti yhdistetystä liimapuupilkkeestä ja jossa palaset on liitetty päistään toisiinsa kapein sormiliitoksin. Raision Puusepät tilasi materiaalin oksattomana valmislevyinä, joissa säleleveys on 45 millimetriä. Valmiiseen pintaan tehdään vielä palosuojakäsittely.

Betonilattioille sijoitettu tekniikka on alkanut toisessa kerroksessa peittyä asennuslattian alle. Lopullista astumispintaa kerroksessa on kahdenlaista, joustavaa kumimattoa ja kokolattiamaton kaltaista pehmeämpää pintaa. Niin taustalla näkyvät kuin muutkin kirjaston tummat pilarit peitetään vaalealla koivuviilulla, mikä kirkastaa tiloja ja tuo niihin lämpimämpää tunnelmaa.

Neuvottelutiloissa ja muun muassa henkilökunnan tiloissa tassutellaan tekstiilimaton päällä. Se on kotoisa ja vaimentaa hyvin askelääniä. Itse kirjataivas kolmannessa kerroksessa saa tammiparketin. Öljytyssä tammessa ei ole erityistä sävyä vaan sitä voisi luonnehtia puunväriseksi.

Myös kellarissa lattian pintamateriaali on vaihtunut. Betonilattia on saanut ylleen kovaa kulutusta kestävän epoksipinnoitteen. Pinta on niin valoisa, että se toistaa katon tekniikan miltei peilikuvana. Parioven takana on niinkin erikoinen tila kuin kaluste- ja näyttämörekvisiittavarasto. Oodin suunnittelussa on otettu huomioon talossa nähtävät erityyppiset esitykset!

Kirjasto kytkettiin sähköverkkoon

Huhtikuun puolivälin jälkeen työmaalla saavutettiin suuri tekninen etappi: Oodi kytkettiin valtakunnalliseen sähköverkkoon. Työt ovat tähän asti edenneet väliaikaisen työmaasähköverkon varassa.

Kiinteän sähköverkon eli 10 kilovoltin keskijänniteverkon jännite muunnetaan matalammaksi talon kahdella muuntajalla. Työnjohtajat Hannu Heikkinen (vasemmalla) ja Mansoor Ardam kokeilivat pääkytkintä etukäteen pari päivää ennen virallista sähköverkkoon kytkemistä.

Muuntajia on talossa kaksin kappalein katkeamattoman sähkönsyötön varmistamiseksi. Jos toinen muuntajista ei syystä tai toisesta toimisi, sen tehtävät siirretään helposti rinnakkaiselle muuntajalle Hannu Heikkisen esittelemän kiskokatkaisijan avulla.

– Muuntajaa tarvitaan suuren sähkönkulutuksen vuoksi, niitä ei todellakaan ole muissa kirjastoissa. Kaikkein eniten sähköä kuluttavat rakennuksen jäähdytys ja sähkötekniikka, joka palvelee esimerkiksi studioita, elokuvateatteria, ravintolaa ja monenlaisia kojeita. Valaistukseen energiaa tarvitaan vain vähän, sillä lähes kaikki valaistus perustuu leditekniikkaan. Lämmitys puolestaan hoituu kaukolämmöllä, Hannu Heikkinen kertoo.

Oodin sähkönjakelu otetaan käyttöön vähitellen keskuslohkoittain eri tilojen valmiusasteen mukaan. Esimerkiksi täällä toisessa kerroksessa sähköt voidaan luonnollisesti ottaa käyttöön vasta kun piuhat ovat paikoillaan.

Ensin johdot, sitten alakatto

Sähkötöitten eteneminen sanelee myös kolmannen kerroksen kirjataivaan ja lasten maailman alakaton asennustöitten etenemistä. Kaikki kattoon tuleva tekniikka sähköjohtoineen, ilmanvaihtoputkineen ja sprinklereineen on asennettava valmiiksi, ennen kuin alakattotöitä voidaan edistää.

Pisimmällä alakaton rakenteet ovat talon pohjoispäässä lasten maailmassa, jossa alakattoroikot ovat saaneet jatkokseen vaakarankoja. Toukokuun alkupäiviin mennessä alakattorunkoa saataneen valmiiksi noin 400 neliön verran. Kerroksen päätyyn tulee suuri parvi lasten käyttöön.

Parvelle ja sinne vieville portaille sijoitetaan lasten aineistoja, kirjoja ja pelejä. Sen alapuolelle jäävät huoneet palvelevat monitoimitilana, työskentely- ja mietiskelyhuoneena ja satuhuoneena. Vihreät palikat kuvastavat kirjahyllyjä.

Parvirakenne on tulossa myös kolmannen kerroksen eteläkärkeen. Siellä voi istua ja katsella ulos tai kerroksen suurelle aineistoalueelle.

Uusi kohtaamispaikka lipan alla?

Oodin ensimmäisen kerroksen lasiasennukset ovat alkaneet Kansalaistorin puolella, ja talon itäsivu on saanut pintaansa viisimillistä alumiinilevyä.

Pääsisäänkäynnin tuntumassa parvekkeen lipan alla asennettiin huhtikuussa lasipilareita, joihin suuret pintalasit tuetaan. Vuoden päästä kesällä asiakkaat katselevat jo tottuneesti parvekkeelta Helsingin ytimeen ja istuskelevat sen 16-metrisen lipan alla kahvilla. Ehkä lipasta tulee kaupungin uusi treffausalue? Paikka on selvä, kun sovitaan: tavataan Oodin lipan alla!

 

 

Jaa artikkeli