Takaisin artikkeleihin

Tässä tulee keskustakirjaston kaverit!

23.11.2014

Keskustakirjaston kaverihaku oli auki ajalla 10.10.–10.11. Se keräsi suuren kiinnostuksen ja osallistuvaan suunnitteluryhmään haki laajalla kirjolla kirjastonkäyttäjiä ja asiantuntijoita ympäri Suomea, jopa ulkomailta asti. Nyt 28 kaveria on valittu ja työskentelyvaihe voi alkaa.

Kirjaston tulevaisuus kiinnosti

Verkkosivuilla oli kampanjan aikana yli 13 000 sivun katselua ja eri käyttäjiä yli 6600. Kaveriksi mukaan haki lopulta 91 ihmistä. Hakijoiden joukossa oli ihan tavallisia kirjaston käyttäjiä, professoreita, kehittämisjohtajia, pedagogeja, muotoilijoita ja kaupunki- sekä kulttuuriaktiiveja. Mukaan valittiin mahdollisimman heterogeeninen joukko, jolla on näkemystä ja osaamista neljästä eri työskentelyn teemasta.

Keskustakirjasto kaupunkilaisten näkökulmasta

Ryhmä aloittaa työskentelyn 27.11. Rikhardinkadun kirjastossa. Se työskentelee useassa workshop-tyyppisessä tapaamisessa neljän eri keskustakirjaston suunnitteluun kytkeytyvän teeman ympärillä alkuvuoteen 2015 asti. Jokainen osallistuja tuo oman näkökulmansa mukaan – vahvuus on erilaisista taustoista lähtöisin olevien ihmisten yhdessä tekemisessä. Ryhmä esittelee työnsä tuloksia helmikuussa Helsingin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljaselle.

Tulevaisuuden kirjasto on mahdollistaja

Hakijoilta kysyttiin hakemuskaavakkeessa muun muassa sitä, miltä kirjasto näyttäisi ja vaikuttaisi vuonna 2020. Hakijat vastasivat esimerkiksi näin:

”Kirjasto on mahdollistaja. Käyttäjät ovat kokoontuneet pieniin ryhmiin tietyn asian ympärille.”

”Keskustakirjasto ottaa huomioon myös työelämän. Kirjasto on olohuone, jonne joustavaa työtä tekevät voivat tulla työskentelemään.”

”Yksi työpajahuoneista on äänieristetty, siellä Sibiksen musiikkiopettajat pitävät piano- ja satutyöpajaa: soitetaan improvisoiden lasten kanssa pianoa, nuottivihkona kuvasatukirja.”

”Kirjastosta saa verkko- ja henkilökohtaista palvelua omiin kiinnostuksen kohteisiin perustuen. Kirjasto valmentaa lukemiseen ja kirjoista innostumiseen”.

”Vasemmalla avautuu yhteisöjen poolit, joissa vapaaehtoistyöstä ja kansalaisaktiivisuudesta kiinnostuneet ihmiset voivat tehdä työtä yhdessä. Oikealla on kirjallisuussiipi.”

Yhdeksi keskustakirjaston kehittäjäksi valittu helsinkiläinen Aija Laurila kertoo olleensa jo aikaisemmin mukana kirjaston osallistuvassa toiminnassa.

– Osallistuin aikaisemmin kirjaston osallistuvan budjetoinnin työpajaan. Työskentely toisten kanssa oli täynnä luovuutta ja inspiraatiota. Pääsimme aidosti vaikuttamaan siihen, millainen keskustakirjastosta voisi muotoutua. Tämä kokemus sai minut hakemaan mukaan myös näihin uusiin työpajoihin, Aija Laurila sanoo.

Päätös rakentamisesta tehdään lähikuukausina

Kaupunginvaltuusto päättää keskustakirjaston rakentamisesta lähikuukausina. Jos päätös on myönteinen, kirjaston rakentaminen voi alkaa vuonna 2015. Keskustakirjaston on tarkoitus valmistua vuonna 2018. Keskustakirjastohanke on Suomen 100-vuotisen itsenäisyyden juhlavuoden merkkihanke.

Jaa artikkeli