Tillbaka till artiklar

Odes bokfest firar litteraturen och det 4-åriga centrumbiblioteket

15.11.2022

Odes första bokfest ordnas under det älskade centrumbibliotekets 4-årsjubileum 3-4.12.2022. Ode bjuder in stadsbor i alla åldrar att ta del av festprogrammet, som består av litteraturdiskussioner med toppnamn samt Áilu Valles rapgig. Bokfesten är startskottet för ett projekt som utvecklar bibliotekets litteraturevenemang.

Litteratur, musik, illustrationskonst och spelkultur står i centrum för den två dagar långa bokfesten i Helsingfors centrumbibliotek Ode. Susinukke Kosola, Heikki Kännö, Monika Fagerholm, Linda Bondestam, Sirpa Kähkönen och Mart Sander uppträder under diskussioner som ordnas på Bokhimlen på bibliotekets tredje våning under veckoslutet. Fredagen den 2.12 intervjuas Siri Kolu av ungdomar som en del av bokfestens förfester.

Lördagen den 3.12 skapas mirakelfigurer och superhjältar i en ordkonstverkstad som leds av Maami Snellman och Evianna Korhonen i Barnens bokvärld på Odes tredje våning.

I stadsverkstaden på andra våningen diskuteras kopplingar mellan spel och litteratur. Aura Nurmi och Tuukka Hämäläinen talar om spel som redskap för berättarkonst samt spelens litterära influenser.

I aulan på Odes första våning utvärderar grafikern Jussi Karjalainen och författaren och bildkonstnären Heikki Kännö bokomslagskonst i en lekfull omslagsjury. Också publiken får rösta fram sina favoriter bland bokomslagen som bibliotekspersonalen valt ut.

I Maijasalen söker man på lördag kontakter med grannarna i väst och norrut. Alex Schulmans efterlängtade besök lördagen 3.12 kl. 15 har tyvärr inhiberats på grund av sjukdomsfall. I stället för det inhiberade programmet berättar den fantastiska Rosa Liksom, som hade förberett sig för Schulmans intervju, om den svenska författarens nya roman, Malma station. Den samiska rap-artisten Áilu Valle från Enare, uppträder på en spelning och i en sånglyrikintervju. Hon intervjuas på finska av Niillas Holmberg från Utsjoki bibliotek på distans. Ode gratulerar samtidigt det 140-åriga Pedar Jalvi-biblioteket i Utsjoki.

Söndagen den 4 december flyttar Kufböles kufigheter in i Ode. Upphovsmännen bakom de älskade böckerna om Sixten och Blixten, Aino Havukainen och Sami Toivonen, svarar på barnens frågor under en intervju i Maijasalen. I biblioteket finns naturligtvis också Sixten och Blixten med på knasiga upptåg.

Evenemangsveckoslutet är gratis och öppet för alla. Samtalen förs på finska, svenska och engelska.

Se programmet under Odes bokfest

Dela artikeln