Tillbaka till artiklar

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar ansiktsskydd på städernas verksamhetsställen

29.9.2020

Helsingfors, Esbo och Vanda rekommenderar att alla som fyllt 15 år ska använda ansiktsskydd på städernas verksamhetsställen alltid när det inte är möjligt att undvika nära kontakter. Rekommendationen gäller till exempel bibliotek, idrottsplatser, museer och servicepunkter samt läroanstalter på andra stadiet och den träder i kraft omedelbart eller senast den 1 oktober 2020.

”Vi hoppas att människorna tar den utvidgade rekommendationen i huvudstadsregionen på allvar och följer den, om de inte har en hälsorelaterad orsak att inte använda ansiktsskydd. På så sätt kan det hända att vi inte behöver ta till mer drastiska åtgärder, till exempel olika begränsningar av öppethållningen eller distansundervisning i skolorna”, säger borgmästaren i Helsingfors Jan Vapaavuori, stadsdirektören i Esbo Jukka Mäkelä och stadsdirektören i Vanda Ritva Viljanen.

Inom tjänsterna sörjer man för kundernas säkerhet på många olika sätt. Verksamheten har anpassats så att de nära kontakterna minskat, till exempel genom lokalarrangemang, skyddsväggar i plast, mindre gruppstorlekar och utökad självbetjäning. Samtidigt påminner man kunderna om de anvisningar för coronatiden som Institutet för hälsa och välfärd gått ut med.

Besökarna på stadens tjänster och studerande ska själva skaffa ansiktsskydd. De som inte har råd att själva skaffa ansiktsskydd kan hämta dem gratis på städernas utdelningspunkter.

Den utvidgade rekommendationen om användningen av ansiktsskydd kompletterar de övriga säkerhetsanvisningarna, som omfattar en noggrann handhygien och säkerhetsavstånd samt att de som är sjuka bör stanna hemma och söka sig till coronavirustestning även vid lindriga symtom.

Institutet för hälsa och välfärd THL:s utvidgade rekommendation om användningen av ansiktsskydd gäller i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikts (HUS) område, där coronavirusepidemin nu accelererar.

Läs mer om situationer där ansiktsskydd rekommenderas på Institutet för hälsa och välfärds webbplats

Foto: Maarit Hohteri

Dela artikeln