Tillbaka till artiklar

Helsingfors centrumbibliotek Ode finalist i ett internationellt turismpris

25.9.2019

Helsingfors centrumbibliotek Ode är med i finalen i kategorin Europa för British Guild of Travel Writers’ International Tourism Awards 2019-turismpriset.

Det ansedda priset, ett erkännande för framstående turismprojekt, är indelat i tre kategorier: ”Storbritannien och Irland”, ”Europa” och ”Den övriga världen”. Medlemmarna i gillet nominerar projekt som har öppnats eller påbörjats inom de senaste tre åren, och som de anser förtjänar mer uppmärksamhet.

Helsingfors centrumbibliotek Ode nominerades av reseskildrare och gillesmedlem Tim Bird. I sin kommentar på projektet säger han:

”Ode uppstod som en gåva till Finlands folk till äran av det självständiga Finlands hundraårsjubileum år 2017, även om biblioteket öppnade i slutet av 2018. Biblioteksbyggnadens fantastiska design och arkitektur kompletterar Helsingfors stadssilhuett perfekt, och gör den finska huvudstaden till en alltmer lockande och eklektisk destination för kulturturism. Biblioteket är en icke-kommersiell, urban, allmän plats som är öppen för alla, inte bara för Helsingforsbor. Där kan man ta det lugnt, njuta av kaffe eller lunch, eller låta ögonen vila på stadens centrala sevärdheter från balkongen på den tredje våningen. Där ordnas evenemang, det finns tysta rum, utställningslokaler, en biograf, 3D-printers, symaskiner, arbetsbord, en lekplats för barn och – självklart – det är också ett bibliotek med över 100 000 böcker att låna! Det representerar det bästa möjliga exemplet på nordisk användning av allmänna lokaler – okonventionella, välkomnande, multifunktionella och estetiskt tilltalande.”

Vinnarna av BGTW International Tourism Awards tillkännages den 3 november vid BGTW Annual Gala Awards Dinner på hotell The Savoy i centrala London.

The British Guild of Travel Writers är en grupp allmänt erkända skribenter, fotografer och radio- och tv-personligheter. Gillet är en pålitlig, självständig kommentator och expert på internationella resor.

Läs mer (på engelska):
BGTW 2019 International Tourism Awards finalists announced

Dela artikeln