Tillbaka till artiklar

Finlands största klätterställning med nät och Odes utelekplats öppnas på måndagen 8 juli

3.7.2019

Marita Penttilä

Öppningen av veterligen Finlands största klätterställning med nät och lekplats Lorus nya utelekplats firas på måndagen den 8 juli klockan 10-11 i Magasinparken. På samma gång hyllas också den nya Magasinparken och stadens alla unika lekparker. Evenemanget är en del av öppningsfestligheterna för Finlands EU-ordförandeskap.

Klätterställningen öppnas högtidligt med att klippa av den röda satinrosetten som bundits fast vid ställningen. Festpubliken önskas delta i öppningen genom att knyta upp satinbanden som virats runt ställningen. Efter öppningen blir det en lek- och sångstund i europeisk anda tillsammans med lekplats Lorus personal.

Det är fritt inträde till öppningstillställningen som är planerad speciellt med tanke på familjens minsta.

Odes formspråk som inspiration

Klätterställningen är formad som bokstaven C och reser sig till en höjd av två och en halv meter. Utöver klätternätet finns där också sittplatser som är formade som fågelbon.
Vid sidan mot Musikhuset kan man också musicera eftersom lekplatsen har olika rörinstrument som man kan knacka och klappa på. Intill ställningen finns en spelplan som lämpar sig mångsidigt för olika bollspel och sällskapslekar.

Lekplatsen som har en stålrörskonstruktion har planerats av landskapsarkitekt Yrjö Ala-Heikkilä. Storleken var inte enligt honom självändamålet för planeringen.

-Vi stävade till en plastisk helhet, som passar ihop med centrumbiblioteket Ode och formspråket och skalan i dess omgivning, berättar Ala-Heikkilä.

Det mångsidiga stadsutrymmet lämpar sig också för publikevenemang

Verket ”Massa” som planerats för Magasinparken tjänar även det som en plats att vistas på, för lek eller att åka skateboard på. Konstnär Akseli Leinonens verk i rödtegel fungerar också som ett minnesmärke för VR:s magasin som förstördes branden år 2006. I parken har också reserverats plats för en paviljong som möjligen skall byggas senare.

Området Magasinparken – Medborgartorget är avsett som ett mångsidigt stadsutrymme. Där börjar Helsingfors centralpark och området erbjuder dessutom en plats för t.ex. publikevenemang. Området har byggts upp sedan våren 2018 då man också sanerade vattenledningslinjer. Byggarbetet har hindrat passagen i området, men efter att arbetet slutförs blir det lättare att röra sig på området.

Dela artikeln