Tillbaka till artiklar

Centrumbiblioteket Ode vann internationellt kulturarvspris

6.10.2020

Centrumbiblioteket Ode har utnämnts till årets inflytelserika projekt 2020 under kulturarvsbranschens internationella konferens The Best in Heritage. Priset Project of Influence tilldelas årligen ett projekt som har en stor inverkan på kulturarvsbranschens framtid, utvecklar branschen och är ett exempel för andra aktörer.

The Best in Heritage är en ideell medborgarorganisation med säte i Zagreb som har förbundit sig att stödja aktörer som värnar om kulturarvet. Organisationen arrangerar varje år en internationell konferens, där man presenterar de bästa aktörerna och tillvägagångssätten inom bland annat museer, arkiv och bibliotek. Syftet är att främja kulturarvets användning och ställning i samhället. Vinnaren år 2020 i huvudkategorin ”Project of Influence” är Helsingfors centrumbibliotek Ode, som på konferensen presenterades av bibliotekarien Harri Annala.

Juryn för priset var mycket imponerad av hur användarna hade tagits med i utvecklandet av centrumbiblioteket redan i projektskedet och hur det färdigställda Ode har uppnått en samhällsformande ställning. Juryn gav beröm för Odes agerande som ett informationscentrum, som för samman olika slags aktörer och erbjuder folk olika slags resurser på ett mångsidigt sätt. Även om centrumbiblioteket har en stark koppling till det förflutna, betjänar det nuet på ett starkt sätt genom att utnyttja den nyaste teknologin. I sin motivering lyfte juryn även fram byggnadens arkitektur som på alla sätt utstrålar delaktighet och deltagande, vilket ansluter Ode till den omgivande staden.

Ode valdes ut som vinnare bland över 40 projekt som presenterades på den i år digitalt arrangerade konferensen The Best in Heritage.

Mer information och presentation av alla årets projekt finns på Best in Heritage-konferensens webbplats

Juryn gratulerar Ode och berättar om priskriterierna i videon (på engelska)

Dela artikeln