Takaisin artikkeleihin

Suomalaiset ansaitsevat keskustakirjaston

14.6.2013

Maisa Korhonen

Helsingin kirjastotoimen johtaja Tuula Haaviston mielestä keskustakirjastosta tulee kaikille kansalaisille tärkeä ei-kaupallinen tila, joka tukee sanataidetta ja lukemista, perinteistä kirjaa ja e-aineistojen tuloa sekä asukkaiden osallistumista.

Helsingin kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto iloitsee keskustakirjastotalon valinnasta.

– Suomalaiset ansaitsevat keskustakirjaston – varsinaisen sivistyksen sykkivän sydämen. Kirjaston asiakkaat ovat olleet ahkerasti mukana keskustakirjastoprojektin kaikissa eri vaiheissa. He voivat osallistua kirjaston sisältöjen tuottamiseen jatkossakin monella tapaa, Tuula Haavisto sanoo.

Haaviston mukaan tarpeen voi lukea myös Helsingin yliopiston Kaisa-kirjaston kävijämääristä: osa jopa 7 000 päivittäisestä asiakkaasta on varmasti tulevan keskustakirjaston asiakkaita.

– Kaupungin keskustassa on todella keskustakirjaston mentävä aukko. Kirjasto 10:kin houkuttelee pienestä pinta-alastaan huolimatta vuosittain lähes puoli miljoonaa kävijää.

Vaikka keskustassa on useita kauppakeskuksia, kaikille avoimia tiloja tarvitaan. Tuula Haaviston mielestä on kaupungille ja koko Suomelle hyväksi, että ihmiset käyttävät aikaansa kulttuuriin.

– Suomalaisten laajalla kirjastonkäytöllä on vaikutusta: ajan käyttäminen kulttuuriin heijastuu luovuutena ja aikaansaavuutena.

Oma talo sanataiteelle

Tuula Haaviston mukaan kirjastojen perustehtävä on edelleen kaikenlaisen lukemisen tukeminen. Hyvä lukutaito ja mediakriittisyys ovat aktiivisen kansalaisuuden peruspilareita.

– Lukemisen ja sanataiteen tukeminen ovat kirjaston perustehtäviä, ja monimuotoisen lukemisen tukeminen on kärkitavoite.

Kirjaston asiakkaiden lukuharrastus näkyy myös lainauksessa: Helsingin kaupunginkirjaston kokonaislainaus on pysynyt reilusti yli 9 miljoonassa koko 2000-luvun.

– Kirjaston ”killerisovellus” on edelleen kirjojen lainaaminen. Perinteisten aineistojen, kuten kirjojen ja lehtien lukeminen ja lainaaminen ovat edelleen suosittuja eikä loppua ole näkyvissä, Tuula Haavisto huomauttaa.

Keskustakirjastosta seuraavan sukupolven kirjastojen esikuva

Voittajatalosta innostunut Tuula Haavisto sanoo, että myös kirjaston sisällöt kehittyvät uuden talon myötä.

– Omaa mieltäni kiehtovat rakentamiseen liittyvät tuotekehittelyhaasteet. Haemme uusia sovelluksia esimerkiksi pelillisyyden käytöstä kirjastopalvelussa – pelithän ovat yksi Suomen vientivaltti.  Myöskään rakentamisen kannalta tällaista taloa ei tehdä standardien mukaan.

Keskustakirjasto on ylipäätään uudentyyppinen hanke, jonka sisältöjä ja toimintamalleja haetaan kirjaston, asiakkaiden ja kumppanien yhteistyöllä.

– Keskustakirjaston palveluja suunnitellaan ja toteutetaan käyttäjien ja laajan kumppaniverkoston kanssa, Haavisto sanoo.

Keskustakirjastosta on tulossa pioneerikirjasto Suomeen

– Keskustakirjastosta tulee seuraavan sukupolven kirjastojen esikuva. Se on yhdistelmä tulevaisuuden kirjastoa, kulttuuripalveluja ja luovaa liike-elämää. Keskustakirjastosta tulee aktiivinen kohtaamispaikka kaupungin ytimeen! johtaja tiivistää.

Jaa artikkeli