Takaisin artikkeleihin

Sähköä taloon!

21.12.2017

Liisa Joensuu/Tmi Magic Words

Jos Oodissa olisi vain kirjoja, sähköjen vetäminen rakennukseen olisi vielä yksinkertaista. Mutta kansalaisten olohuone tarjoaa kävijöilleen erikoistiloja elokuvateatterista studioihin, mikä lisää sähkösuunnittelun ja -asennusten vaativuutta.

– Oman haasteensa tuovat lisäksi tilojen vaihtelevat muodot: jokaisessa tilassa on edettävä omalla tavallaan. Asiat saattavat näyttää yksinkertaisilta suunnitelmassa mutta olla paljon vaativampia käytännössä, kertovat sähköasentajien kärkimiehenä työskentelevä Janne Valtonen (vasemmalla) ja projektipäällikkö Seppo Kautto (oikealla) ARE:sta.

 

 

Käytännön töitä vaikeuttaa myös se, että useimmista Oodin tiloista puuttuu tekniikan peittävä alakatto. Asennukset jäävät näkyviin, joten ne on tehtävä poikkeuksellisen siististi. Sähkömies Ari Davidila asensi joulukuussa toisen kerroksen kattoon mustia sähköhyllyjä.

 

 

Erityisen haasteellisia sähkötöitten kannalta ovat elokuvateatteri ja studiot. Niiden äänieritys vaatii epätavallisia ratkaisuja sähkökaapelien läpiviemiseltä.

– Kaapeleita ei voida asentaa nipussa, vaan ne on vietävä rakenteiden läpi yksittäin, ikään kuin ”sormet harallaan”, sekä äänieristettävä massalla yksittäin. Lisäksi meidän tulee noudattaa akustikon tarkkoja ohjeita, Seppo Kautto kertoo.

 

 

Äänierityksen vuoksi elokuvateatteriin ja studiotiloihin (kuvassa) on tulossa kelluva lattia. Betonikorokkeisiin on asennettu punaisena näkyvää Sylomer-äänenvaimennusmattoa. Sen tehtävänä on erottaa päälle tuleva pintalattia runkorakenteesta ja vaimentaa studion äänten kuulumista muihin tiloihin ja naapuritilojen äänten kantautumista studioon.

 

 

Erikoistiloihin lukeutuu myös living lab esitystekniikoineen.

– Poikkeuksellisia sähkösyöttöjä tarvitaan niin projektoreille kuin huoneen lasiseinille, jotka voidaan tummentaa tai avata valon avulla sähköisesti, Janne Valtonen selvittää ja kertoo talon sähkötöitten olevan vielä alkuvaiheessa.

– Vaikka kellarin osalta valmiusaste on jo 60-70 prosenttia, esimerkiksi kakkoskerroksen vaatimista töistä valmiina on 10 prosenttia. Alamme vasta päästä vauhtiin.

 

 

Kirjasto nielee kymmeniä kilometrejä sähkökaapelia. Osa siitä saadaan piiloon asennuslattian alle. Omilla jaloillaan seisova asennuslattia asennetaan betonilattian päälle, ja tekniikka jää niiden väliseen tilaan. Näin piuhoihin on helppo päästä käsiksi vielä rakennuksen valmistuttua.

Kolmoskerroksen alakatosta pienoismalli

Muista kerroksista poiketen Oodin ylimpään kerrokseen tehdään alakatto. Rakennelmasta tulee niin uniikki, että siitä tehdään aluksi pienoismalli.

 

 

Tietokonekuva näyttää katon epätavallisen, aaltoilevan muodon ja kattoikkunoiden paikat. Noin kuuden metrin pituisen pienoismallin tekeminen alkaa loppiaisen jälkeen, ja se hyväksytetään arkkitehtitoimistolla ennen lopullisen katon valmistusta.

 

 

Kolmannesta kerroksesta on tulossa upea valon ja kirjojen valtakunta. Vihreät palikat kuvastavat kirjahyllyjä. Valoa tulvii niin seinänkorkuisista julkisivulaseista kuin kattoikkunoista. Julkisivulasien kittaustyö on päätetty tehdä sääsuojan alla. Suoja asennetaan ennen joulua, ja työ alkaa pohjoispäädystä. Vasemmalla näkyy suuren teräksisen kierreportaan paikka. Portaat ovat tulossa työmaalle alkuvuodesta.

Kellarin WC on sukupuoleton

Kun talossa on elokuvateatteri, ravintola sekä kokoontumis- ja työskentelytiloja, siellä tarvitaan myös riittävästi wc-tiloja. Tarpeet on suunnittelussa otettu huomioon.

 

 

Vessoja rakennetaan joka kerrokseen, mutta pääasiallinen yleisö-WC on kellarissa. Sen tiloja ei ole jaoteltu sukupuolen mukaan, vaan kyseessä on niin sanottu unisex-WC. Kellariin pääsee sekä hissillä että betonisia kierreportaita pitkin. Portaikon muodostama spiraali on melkeinpä oma taideteoksensa.

 

 

Koppeja on kellarissa runsaat 20, joten kovin pitkiä jonoja ei pitäisi syntyä. Lavuaarit ja istuimet asennetaan vasta lattiavalun jälkeen. Se tehtiin joulukuun puolivälissä. Tilassa on lattialämmitys, joka pitää kosteuden aisoissa.

Julkisivu siistiytyy

Rakennuksen länsisivulla alkoi joulukuussa julkisivuelementtien asennus.

 

 

Ennen asennuksen alkamista muutamia elementtien kiinnikkeitä vielä muokattiin hitsaamalla. Teräsrakenteisiin on tehty kannakkeet elementtejä varten, joten palojen nostaminen paikoilleen sujuu nopeasti.

 

 

Elementtipala kerrallaan nousee kiinnikkeisiinsä tällaisen kehikon avulla. Palojen pintaan tulee myöhemmin puukoolaus, jotta ilma kiertää lopullisen puuverhouksen takana.

 

 

Julkisivu peittyy samaan tapaan kuin kuvassa näkyvä pohjoispääty. Lopullisen puuverhouksen alle jäävät, 280 millimetrin vahvuiset valmispalat sisältävät lämpöeristyksen ja höyrysulun.

Uutta työnjohtopolvea

Työnjohtajat ovat kaivattua väkeä eri työmailla, ja Oodiinkin on saatu uusi työnjohtoharjoittelija, rakennustekniikan tuotannonjohtamista Hämeen ammattikorkeakoulussa opiskeleva Jarno Silén.

 

 

– Olen ollut kiinnostunut rakentamisesta ja käsillä tekemisestä lapsesta asti, isän ja enon jalanjäljissä. Oodi on mielenkiintoinen kohde. Tulen varmasti oppimaan paljon, Jarmo tuumasi ensimmäisenä työpäivänään.

 

 

Jaa artikkeli