Runokuun tapahtumat Oodissa:
24.-30.8. Marko Niemen muistonäyttely (Oodi 1. krs)
Marko Niemen muistonäyttely esittelee viime vuonna menehtyneen suomalaisen digitaalisen runouden pioneerin Marko Niemen (1974-2019) tuotantoa. Mukana on Maapallon ja Kaunopuheisen saniaisen kaltaisia tunnetumpia teoksia, mutta myös harvinaisuuksia vuosien varrelta. Niemi oli kansainvälisesti tunnettu digitaalisen runouden tekijä, jonka tuotantoa on nyt ensimmäisen kerran esillä laajasti internetin ulkopuolella. Näyttelyn ovat kuratoineet Mikael Brygger, Kimmo Kallio ja Virpi Vairinen. Näyttely on esillä keskustakirjasto Oodin ala-aulan diginäytöillä aukioloaikojen mukaisesti koko Runokuun ajan.
Perjantai 21.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 16-17 Zinet ja chapbookit: Pienjulkaiseminen Suomessa
Keskustelussa sukelletaan pienjulkaisemisen maailmaan. Valtavirran takana lymyää elävä pienjulkaisujen maailma. Keskustelussa OI-runozinen päätoimittaja Atte Koskinen kertoo jyväskyläläisen Esterin kirja -pienkustantamon ympärille muodostuneesta yhteisöstä ja Emma Larkovuo valaisee omakustanteiden lumoa ja yhteishenkeä. Keskustelun juontaa Carlos Lievonen.
klo 17-18 Tietokirjaraati
Tietokirjailijat ottavat mittaa toisistaan! Tietokirjaraadissa kilpailijat lukevat otteita teoksistaan ja pyrkivät voittamaan puolelleen raadin ja yleisön. Mittelössä ovat mukana ovat kirjailijat Janne Käpylehto, Mikko Mattlar ja Tiina Sarja. Käpylehto puolustaa teostaan Auringosta sähköt kotiin, kerrostaloon ja yritykseen (Into 2016), Mattlar teostaan Synteettinen Suomi (Svart Publishing 2019) ja Tiina Sarja teostaan Minne sähkö meni? (Kustannus Mäkelä 2020, tehty yhdessä Mikko Posion ja Henna Ryynäsen kanssa).
Tapahtumassa ankaraa, mutta ehdottoman leikkimielistä tuomarinvaltaa käyttävät näyttelijä Kaarina Hazard, graafinen suunnittelija Kasper Strömman sekä viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo. Juontajana tapahtumassa on kriitikko Vesa Rantama.
Lauantai 22.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 13-14 Kirjailijat kohtaavat: Monika Fagerholm ja Aura Nurmi
Kirjailijakohtaamisessa Monika Fagerholm ja Aura Nurmi keskustelevat kirjoittamisesta ja teoksistaan Kuka tappoi bambin? (Teos 2019) ja Leijonapatsailla (Otava 2020). Kohtaamisessa avataan teosparin yhteistä tematiikkaa ja kirjoittajien ajatuksia toistensa kirjoista. Haastattelijana toimii Maaria Ylikangas.
klo 14-15 Suomen PEN: Kirjailijoiden sananvapaus
Englanninkielisessä keskustelussa puhutaan sananvapaudesta Suomessa ja muualla. Keskustelemassa Daniel Malpica, Surjit Gag, ja Elina Hirvonen. Keskustelussa kerrotaan myös esimerkiksi Vainottujen kirjailijoiden komitean tilanteesta ja toiminnasta.
15-16 Kirjailijat kohtaavat: Luise Boege ja Laura Lindstedt
Kirjailijakohtaamisessa saksalainen Luise Boege ja Laura Lindstedt keskustelevat teoksistaan ja kirjoittamisesta. Haastattelijana Kaisa Kaakinen.
16-16:30 In the Future, We Are Dead: Eva Müller
Saksalainen sarjakuvataiteilija ja kirjoittaja Eva Müller esittelee sarjakuva-albumiaan In the Future We Are Dead, joka ilmestyi Saksassa vuonna 2017.
klo 17-18 Nuorten Open Mic: All Stars
Nuorten Open Mic on jälleen Runokuussa! Tule mukaan seuraamaan tulevaisuuden väkeviä tekijöitä runouden ja spoken wordin saralla. Runokuu ja Nuorten open mic -tiimi tuovat neljä valovoimaista, sanavalmista ja mielenkiintoista esiintyjää Oodiin ja ruudullesi. Open micin demokraattisessa hengessä osa esiintyjistä on kokeneita tekijöitä, osa esiintyy tässä illassa ensimmäisen kerran. Tilaisuuden juontaa tuottaja-runoilija Aura Nurmi. Esiintymässä muiden muassa Natalia Karjalainen.
Sunnuntai 23.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 12-13 Tämänpäiväiset runot
Suomen Lausujain Liiton perinteisessä lukutapahtumassa kuullaan otteita vuoden 2019 runosadosta. Lukijoina Jarmo Heikkinen, Mirjami Heikkinen, Lauri Niskanen ja Maija-Liisa Ström. Runoilijavieraina omia runojaan lukevat Miira Luhtavaara ja Leena Sainio.
klo 13-14 Lyyrinen essee -keskustelu
Nuori Voima -lehden luotsaamassa keskustelussa aiheena on lyyrinen essee. Keskustelemassa lajin tuntijat Tiina Käkelä-Puumala, Sofia Blanco Sequeiros ja Aura Sevón. Keskustelua johdattaa päätoimittaja Maaria Ylikangas.
Maanantai 24.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 17-18 Meri hädässä -keskustelu
Keskustelussa ilmastonmuutos- meri- ja vesiteemaisia teoksia kirjoittaneet runoilijat Kristiina Wallin, Auli Särkiö, Hanna Tuominen ja Katja Seutu. Keskustelussa teokset Meduusameri, Vedenpeitto, Jäätyväinen ja Kaikki vesi kädellä. Runoilijat myös lukevat katkelmia teoksistaan. Haastattelijana Vesa Rantama.
Ma 24.8.2020 – La 29.8.2020 kello 11:00–12:00 (Kirjataivas 3. krs)
Runoaarteenmetsästyksessä tutustutaan runouteen toiminnallisten menetelmien avulla ja seikkailutaiteen keinoja hyödyntäen. Tuokiossa etsitään kirjastoon piilotettua runoaarretta, tulkitaan yhdessä runoja sekä päästään luomaan myös omia runoja!
Runoaarteenmetsästystä järjestetään maanantaina 24.8., tiistaina 25.8. ja perjantaina 28.8. klo 18-19 sekä lauantaina 29.8. klo 11-12.
Tuokioihin on ennakkoilmoittautuminen Helmet.fi-sivustolla.
Tiistai 25.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 17-18 Syväsukellus runouteen: Anna Elina Isoaro
Tervetuloa keskustelemaan runoudesta! Syväsukelluksessa keskitytään yhteen runoteokseen, Anna Elina Isoaron Tämänilmaiset-kokoelmaan. Kokonaisen tunnin yhteen kokoelmaan pureutuvaa keskustelua luotsaa Nuori Voima -lehden päätoimittaja, kriitikko Vesa Rantama.
Keskiviikko 26.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 17-18 Mitä on digitaalinen kirjallisuus?
Digitaalisen kirjallisuuden monipuolisesta kentästä keskustelemassa digitaalisen kirjallisuuden asiantuntijat Virpi Vairinen ja Mikael Brygger. Haastattelijana Kimmo Kallio. Keskustelun innoittajana toimii Marko Niemen (1974-2019) tuotanto ja Oodissa nähtävä Marko Niemen muistonäyttely.
Torstai 27.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 15.15-16 Versopolis-tapahtuma: Radna Fabias
Belgialainen runoilija Radna Fabias esittää runojaan flaaminkiellellä ja keskustelee runoudestaan. Haastattelijana Pauli Tapio.
klo 16-17 Tomica Scavina: The Role of Poetry in Prose
Latvialainen runoilija Tomica Scavina käsittelee runouden osaa proosassa ja lukee teoksestaan.
Perjantai 28.8. (Kirjataivas 3. krs)
Helsinki Lit + Runokuu: Runoja sähköstä
Tapahtumassa nähdään Runoja raiteilla -kampanjan runoilijoita livenä lavalla. Juontajana toimii kokonaisuuden kuratoinut Susinukke Kosola. Kokonaisuudessa mukana mm. Kristian Blomberg, Jarkko Jokinen, Lauri Hei, Hanna Storm, Lauri Rikala ja Sanna Karlström.
Lähetys näkyy myös Teemalla ja Yle Areenassa. Tapahtuman tarkka kellonaika varmistuu myöhemmin.
klo 16-17 Discussion on literary magazines and poetry criticism
Discussion on literature magazines and poetry criticism: Artis Ostups and Raimonds Ķirķis.
Lauantai 29.8. (Kirjataivas 3. krs)
klo 12-15 Käännösiltapäivä
Käännösiltapäivässä nähdään esityksiä runouden kääntämiseen liittyen sekä SKTL:n suomennos-slam! Mukana John Keats– ja Judith Schalansky-käännökset, joista haastateltavina Erkka Filander ja Raisa Marjamäki. Suomennos-slam puolestaan on poetry slamin käännösvariantti. Suomentaja Einari Aaltonen ja suomentaja-käännöstutkija Anne Ketola suomentavat José Luis Rico Carrillon espanjankielisen runon, josta löytyy myös runoilijan itsensä laatima englanninkielinen versio. Slamissa suomentajat ottavat toisistaan mittaa ja perustelevat valintojaan runoilija Harri Hertellin juontamassa keskustelussa. Slamissa korostuvat kääntämisen luovuus ja suomentajan tekijyys. Tervetuloa seuraamaan kun kääntäminen tehdään näkyväksi!
klo 15-16 SARV talks: Lavarunouskritiikkiä!
Lavarunous on suositumpaa kuin koskaan, mutta sen kritiikki on vasta lapsenkengissään. Miten lavarunoutta voi lähestyä kritiikin keinoin? Mitä tulee ottaa huomioon arvioidessa suullista runoutta? Keskustelemassa lavarunoilijat Aura Nurmi ja Harri Hertell. Keskustelun juontaa kriitikko Vesa Rantama. Tilaisuuden turvallinen osallistujamäärä ilmoitetaan elokuussa.
Sunnuntai 30.8. (Maijansali 1. krs)
klo 17.00-19.30 Viittomakielinen runoklubi
Viittomakielistä runoutta juhlistava Viittomakielinen runoklubi nähdään Runokuussa jälleen sunnuntaina 30.8. Iltapäivän mittaan nähdään erilaisia viittomakielisiä runoesityksiä ja viittomakielisten runoesitysten käännöksiä suomeksi. Tapahtumassa myös keskustellaan viittomakielisestä runoudesta ja sen kääntämisestä. Tapahtumassa nähdään esitys esimerkiksi viittomakieliseltä taiteilijalta Laura Levita Valytelta.