Takaisin artikkeleihin

Rakentajia suitsutettiin harjannostajaisissa

24.5.2018

Työmaan äänet hiljenivät ja Oodi täyttyi iloisista vieraista, kun talossa vietettiin sen ihka ensimmäistä juhlatilaisuutta eli harjannostajaisia 22. päivä toukokuuta. Rakennus ja sen tekijät saivat moniäänistä suitsutusta, joka alkoi avauspuheen pitäneen Helsingin apulaispormestari Nasima Razmyarin sanoin, jatkui muissa juhlapuheissa sekä vielä kaupunkilaisten reaktioissa, kun yleisö pääsi tutustumaan taloon opastetuilla kierroksilla ensimmäistä kertaa.

Apulaispormestari Nasima Razmyar muistutti, kuinka harvoin on mahdollista rakentaa näin keskeiselle paikalle. Oodi täydentää Töölönlahden kulttuurirakennusten joukon Helsingin ytimessä. Rakentajat jättävät jälkensä Helsingin ja koko Suomen historiaan.

“Oodi tullaan rakentamaan suoraan historiankirjoihin ja kansalaisten sydämiin. Kirjasto on suomalaisten rakas lapsi ja sillä tulee olemaan kansalaisille valtava merkitys. Lisäksi siitä tulee Helsinkiin uusi nähtävyys.”

Lukuisien asiantuntijoiden lisäksi suunnitteluun ovat osallistuneet kansalaiset. Talo vaalii tasa-arvoa, itsensä kehittämistä ja henkistä kasvua.

Helsinkiläiset ovat toivoneet tekemisen, oppimisen ja osallistumisen paikkoja, kertoi Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara. Talo tulee olemaan täynnä elämää, sillä yleisöä vetävät muun muassa moninaiset tapahtumat ja tapahtumasarjat. Kävijöitä arvioidaan olevan 10 000 päivittäin.

“Oodista tulee ideoiden ja ajatusten rikastamo, jossa luomme uutta kansalaisyhteiskuntaa. Rakennus on Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlan merkkihankkeita.”

Soininvaara kertoi talon olevan ainutlaatuinen paitsi toiminnoiltaan myös muodoltaan ja sijainniltaan. Se kytkeytyy jännittävästi toiseen demokratiaa edustavaan rakennukseen, sillä Kansalaisparveke kurottautuu kohti Eduskuntataloa.

Jos Kansalaisparvekkeen ja Eduskuntatalon välillä on ikään kuin näkymätön silta, aivan konkreettinen siltarakenne puolestaan löytyy Oodista itsestään. Olemme siis kaikki päätyneet sillan alle, vitsaili seremoniamestarina  tilaisuudessa toiminut Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Laatu ja turvallisuus korostuvat nykyisin työmailla aivan toisin kuin menneinä vuosikymmeninä. YIT:n Toimitilat-liiketoimintaryhmän johtaja Kari Alavillamon mukaan se johtuu kiristyneistä viranomaisvaatimuksista, rakennusalan parantuneesta koulutuksesta sekä siitä, että valvontaan työmailla kiinnitetään entistä suurempaa huomiota. Laatu ja turvallisuus ovat korostuneet myös Oodin rakentamisessa.

“Kunnia kuuluu rakentajille. Olkaa ylpeitä työstänne. Kovin moni rakennusalalla ei pääse toteuttamaan näin merkittävää hanketta. Oman käden töistä on syytä tuntea ammattiylpeyttä.”

YIT:n työnjohtaja Mansoor Ardam (vasemmalla) ja kolmannen kerroksen alakaton parissa hetkeä aikaisemmin työskennelleet rakentajat kuuntelivat suitsutusta hyvillä mielin hernekeittoa odottaessaan.

Tarjoilun aikana juhlaväki saattoi seurata takaseinälle heijastettua timelapse-videota talon noususta maan uumenista vesikattokorkeuteen. Pitkät pöydät oli katettu tulevan monitoimisalin kohdalle.

Pormestari Jan Vapaavuori ja kirjailija, poliitikko ja elokuvaohjaaja Jörn Donner kävivät vilkasta keskustelua rokkaa lusikoidessaan. Donnerin oikealla puolella Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara sekä Helsingin kaupungin kulttuurijohtaja Tuula Haavisto.

Finlandia-palkittu kirjailija, ohjaaja ja dramaturgi Juha Hurme näki kirjastot jopa tienä maailmanrauhaan ja ihmiskunnan pelastamiseen.

“Ilman kirjastoja ihmiskunta rypisi kivikaudessa. Kirjastoissa on räjäyttävää muutosvoimaa. Oodi tulee olemaan erilaisten kulttuurien kohtaamispaikka, se on tarkoitettu niin ”viisaille kuin hulluille”. Ette tee mitä tahansa pytinkiä, Oodi on Suomen kirjastojen lippulaiva. Olkaa ylpeitä itsestänne, me olemme ylpeitä teistä.”

Oodin tulevaa elämää monipuolisena kulttuurilaitoksena ennakoi tanssija-koreografi Hanna Brotheruksen Metsä-nimisestä teoksesta nähty pätkä, joka sisälsi sekä tanssia että laulua.

Anna-Maria Soininvaara sekä Helsingin kaupunginkirjastossa Oodin johtavana suunnittelijana työskentelevä Pirjo Lipasti (oikealla) seurasivat tanssiesitystä ja nauttivat mukavasta tunnelmasta yhdessä Kansallisen audiovisuaalisen instituutin johtaja Matti Lukkarilan kanssa.

Suureen suosioon nopeassa tahdissa noussut musiikkiduo Kalevauva viihdytti yleisöä hauskoilla lyriikoilla, joiden aiheet ulottuivat kuorsaavasta kissasta synnytystalkoisiin sekä Vantaalla asumiseen.

YIT:n vastaava työnjohtaja Tero Seppänen, työnjohtaja Mansoor Ardam ja apulaispormestari Nasima Razmyar vaihtoivat vielä tilaisuuden lopuksi muutaman sanan siitä, kuinka hyvin rakentaminen on sujunut ja kuinka rakentajat ansaitsivat saamansa suitsutuksen.

Tero Seppänen ja Mansoor Ardam ovat huolehtineet siitä, että rakentaminen on sujunut suunnitelmien ja säädösten mukaan sekä aikataulussa. Oodista on valmiina noin 70 prosenttia. Kesän aikana tapahtuu paljon.

“Saamme kesällä valmiiksi julkisivun puurimoituksen ja pääsemme valmistelemaan piha-aluetta. Sisäpuolella etenevät niin asennuslattia-, putki- kuin sähkötyöt sekä kolmannen kerroksen alakatto”, Seppänen kertoo.

Arki alkoi heti juhlan päätyttyä. Nyt tähdätään seuraavaan, joulukuussa järjestettävään, juhlaan: avajaisiin!

Teksti ja kuvat: Liisa Joensuu/Tmi Magic Words

Jaa artikkeli