Koulu- ja päiväkotiryhmät
Koulu- ja päiväkotiryhmät ovat lämpimästi tervetulleita tutustumaan Keskustakirjasto Oodiin. Tarjoamme ryhmille erilaisia työpajoja ja ohjattuja vierailuja, joita voi varata kaupungin Kultus-sivustolla. Yksi luokka voi varata lukuvuoden aikana yhden työpajan tai opastetun vierailun. Työpajat ja kierrokset alkavat Oodin ensimmäisestä kerroksesta, mustien kierreportaiden juurelta. Ilmoitathan mahdollisesta peruuntumisesta sähköpostitse (oodi.lapsetjanuoret@hel.fi). Ryhmien on mahdollista tutustua Oodiin myös omatoimisesti.
Ilmoittautuminen syksyn työpajoihin ja kierroksiin aukeaa 19.8.2024 klo 9.00.
Työpajat
Keskustakirjasto Oodi tarjoaa monenlaisia työpajoja koulu- ja päiväkotiryhmille. Työpajojen aihevalikoima käsittää graafista suunnittelua, ohjelmointia, kuvataidetta sekä lisättyä todellisuutta yhdistettynä kirjallisiin teemoihin. Työpajat tukevat opetussuunnitelman sisältöjä ja sopivat hyvin myös osaksi ilmiöoppimisen kokonaisuuksia.
Syksyn 2024 ensimmäinen työpaja on päiväkotiryhmille suunnattu Me uhanalaiset -työpaja. Tuokiossa luetaan Pasi Pitkäsen kirja Kadonneiden eläinten saari ja koodataan Blue-Bot-roboteilla. Samalla keskustellaan uhanalaisista, vaarantuneista ja sukupuuttoon kuolleista lajeista sekä ihmisen vaikutuksesta muiden lajien elinolosuhteisiin.
1-4-luokkalaisille on tarjolla Kuvita tarina -työpaja. Tuokiossa kuunnellaan lyhyt tarina, jolle luodaan kuvitus piirtotableteilla pareittain tai pienissä ryhmissä.
5.-6.-luokkalaisille tarjoamme Soittele sähköllä -työpajaa. Työpajassa tutustutaan leikillisesti musiikin tekemiseen MakeyMakey-mikrokontrollerin kanssa. Pajassa opitaan helpot perusteet sähkön johtavuudesta sekä yksinkertaisista kytkennöistä. Työpajassa inspiroidutaan tarinoista, joiden pohjalta luodaan oma sävellys MakeyMakey:n ja tietokoneen avulla. Lopuksi sävellykset kuunnellaan yhteisessä konsertissa.
Yläkoululaisille tarjoamme Meemityöpajaa, jossa tutkitaan meemejä. Meemityöpajassa pohditaan, mitä on media ja mitkä ovat mediavälineitä. Työpajassa tutustutaan meemeihin viestinnän ja vuorovaikutuksen välineenä. Samalla käsitellään meemien tulkintaa, leviämistä ja tekijänoikeusasioita. Lopuksi pohditaan meemeillä vaikuttamista ja kokeillaan oman meemin tekoa meemigenerattoria käyttäen. Kesto on 45-60 min. Työpaja on tarkoitettu erityistä tukea tarvitseville.
Kierrokset
Lisäksi tarjoamme kouluryhmille opastettuja kierroksia Oodiin keskiviikkoisin. Kierroksella kierretään opastetusti kaikki Oodin kerrokset. Varaaminen alkaa 19.8. klo 9.00 Kultuksessa.
Ryhmät ovat tervetulleita Oodiin myös omatoimivierailulle. Jotta kaikkien vierailu sujuisi mukavasti ja turvallisesti, toivomme kaikkien noudattavan kirjastossa käyttäytymisen perussääntöjä. Oodi on leikkisä paikka, muttei riehakas leikkipaikka. Oppilaat ovat aina opettajansa vastuulla, eivätkä opettajat saa jättää oppilaitaan hetkeksikään valvomatta. Autamme asiakkaita kirjastoasioissa erittäin mielellämme, mutta emme voi ottaa vastuuta lasten vahtimisesta. Lastenalueella saa syödä ja pelata, ja jokaisen tulee siivota omat jälkensä. Hyvä paikka eväiden syömiseen on esimerkiksi lastenosaston portailla kolmannessa kerroksessa. Kirjastossa liikutaan ja keskustellaan rauhallisesti, jotta muilla on rauha keskittyä esimerkiksi lukemiseen tai keskusteluun. Luetut kirjat voi laittaa hyllyjen päädyistä löytyviin kärryihin, joista henkilökunta hyllyttää ne oikeille paikoilleen. Omatoimivierailulle ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon.
Oodiin on mahdollista tutustua myös pelaamalla. Olemme luoneet Seppo.io-palveluun pelejä, jotka esittelevät Oodin tiloja ja palveluita, julkista taidetta sekä Oodin ympäristöä. Pelaamista varten tarvitset älypuhelimen tai tabletin, jossa on nettiyhteys.
Kirjaston henkilökunta auttaa mielellään kaikissa mahdollisissa kysymyksissä: oodi.lapsetjanuoret@hel.fi. Tervetuloa Oodiin!