Palvelut / Kirjastopalvelut

Kirjastopalvelut

Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa. Oodin lainattava kokoelma sijaitsee pääosin kolmannen kerroksen Kirjataivaassa. Henkilökuntamme auttaa kirjaston käytössä, vinkkaa uutta luettavaa ja opastaa tiedonhaussa.

Kirjataivas

Kolmannessa kerroksessa sijaitseva Kirjataivas on lukijan paratiisi, jossa sijaitsee suurin osa Oodin lainattavasta kokoelmasta. Sohvilla puiden katveessa voit viettää aikaa kirjoja ja lehtiä lukien tai vaikka pelata lautapelejä ystävien kanssa. Kansalaisparvekkeella pääset kesäkaudella ihailemaan upeaa näkymää Töölönlahden puistoon ja kaupungin keskustaan. Oodissa hyödynnetään robotiikkaa, johon voit tutustua siellä täällä touhuilevien vihivaunujen muodossa.

Kokoelma

Oodin kokoelma käsittää noin satatuhatta lainattavaa teosta. Aineistoa löytyy lapsille, nuorille ja aikuisille lähes 20 kielellä. Suurin osa aineistosta sijaitsee kolmannen kerroksen Kirjataivaassa. Oodin ensimmäisestä kerroksesta voit napata mukaasi lyhyen laina-ajan Bestsellereitä sekä pokkareita.

Oodissa on suuri nuottikokoelma, laaja sarjakuvakokoelma sekä paljon erilaisia konsoli- ja lautapelejä. Kirjataivaasta löydät myös Sateenkaarihyllyn, joka tarjoaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää kirjallisuutta ja elokuvia. Nuortenaineisto on sijoitettu keskeiselle paikalle, Sateenkaarihyllyn viereen.

Kirjataivaassa sijaitsevat kaikki Oodin sanomalehdet ja aikakauslehdet. Perinteisten lehtien lisäksi meillä on myös runsaasti lehtitabletteja, joilla pääset käsiksi esimerkiksi digitaalisiin maakuntalehtiin ja tuhansiin ulkomaisiin lehtiin.

Jos et löydä mieleistäsi teosta Oodin Kirjataivaasta, voit varata sen pääkaupunkiseudun muista Helmet-kirjastoista: käytössäsi ovat 3,4 miljoonaa teosta sekä kattava e-kirjasto.

Siirry Helmet-palveluun

Varaaminen, lainaaminen, palauttaminen

Oodin varaushyllyt sijaitsevat kolmannen kerroksen Kirjataivaassa. Voit noutaa varauksesi hyllystä itse. Varaukset on sijoitettu kätevästi heti liukuportaiden läheisyyteen.

Lainausautomaatteja on Oodin ensimmäisessä ja kolmannessa kerroksessa.

Oodin palautusautomaatti sijaitsee ensimmäisessä kerroksessa, Kansalaistorin puoleista sisäänkäyntiä vastapäätä.

Jos tarvitset apua teosten varaamisen, varausten noutamisen, lainaamisen tai palauttamisen kanssa, henkilökuntamme auttaa mielellään!

Neuvonta ja tietopalvelu

Henkilökunta auttaa sinua kirjaston käytössä. Jokaisesta Oodin kolmesta kerroksesta löytyy infopiste, jossa on henkilökuntaa tavattavissa. Etsimme yhdessä asiakkaan kanssa hänen tarvitsemaansa aineistoa tai tietoa. Opastamme asiakkaita omatoimiseen tiedonhakuun ja neuvomme tietokantojen käytössä. Jos kysyttyä aineistoa ei ole pääkaupunkiseudun kirjastoissa, voi sitä pyytää kaukolainaksi. Järjestämme ryhmille kirjastonkäytön ja tiedonhaun opastusta.

Oodin kielet

Kuten kaikissa Helsingin kirjastoissa, Oodin kokoelman peruskielet ovat suomi, ruotsi ja englanti. Näillä kolmella kielellä löytyy paljon kaikenlaista kirjallisuutta, niin kauno- kuin tietokirjallisuuttakin. Tämän lisäksi Oodista löytyy myös pieni kokoelma saamenkielisiä kirjoja aikuisille ja lapsille. Kokoelmasta löytyy kaikkia kolmea Suomessa puhuttua saamenkieltä: pohjoissaamea, inarinsaamea sekä koltansaamea. Eniten kokoelmassa on pohjoissaamea.

Kotimaisten kielten ja englannin lisäksi Oodissa on vieraskielinen kokoelma, joka sijaitsee Kirjataivaan eteläpäädyssä. Tämä kokoelma sisältää 19 eri kieltä. Kielivalikoimasta löytyvät tärkeimmät eurooppalaiset kielet saksa, ranska, espanja, italia sekä Helsingin alueen puhutuimmat vieraat kielet viro, venäjä, turkki, arabia, persia/farsi, dari, kurdi, kiina, vietnam, japani, nepali ja somali. Näiden lisäksi kokoelmasta löytyvät pohjoismaiset kielet norja ja tanska sekä uusimpana kielenä ukraina.

Vieraskielistä kirjallisuutta löytyy lisää Monikielisestä kirjastosta, joka sijaitsee Helsingin pääkirjastossa eli Pasilassa. Monikieliseen kokoelmaan kuuluu aineistoa yli 80 kielellä lapsille, nuorille ja aikuisille. Monikielinen kirjasto on käytettävissä Helmet-kirjastokortilla. Voit myös varata Monikielisen aineistoa minne tahansa Helmet-kirjastoon.

Kirjallisuustapahtumat ja lukupiirit

Oodi on kirjallisuuden talo ja se näkyy myös tapahtumatarjonnassa. Oodissa järjestetään ympäri vuoden erilaisia kirjallisuustapahtumia ja lukupiirejä, jotka ovat kaikille avoimia. Ajantasaiset tiedot tapahtumista löydät Oodin tapahtumakalenterista.

Jos haluat järjestää avoimen lukupiirin Oodissa, niin ota meihin yhteyttä: oodi.aikuiset@hel.fi

Siirry Oodin tapahtumakalenteriin