Takaisin artikkeleihin

Osallistu koralliriutan virkkaamiseen – palauta virkkauksesi helsinkiläiseen kirjastoon

16.2.2021

Helsinki Satellite Reef on Helsinki Biennaaliin tuleva taideteos, joka luodaan yhdessä kaupunkilaisten kanssa. Teos perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin maailmanlaajuiseen Crochet Coral Reef -projektiin. Teosta varten virkataan koralleja, ja virkatut osat kootaan yhteiseksi taideteokseksi keväällä 2021. Voit osallistua teoksen luomiseen virkkaamalla yhden tai useampia koralleja ja palauttamalla korallit nimelläsi varustettuina Helsingin kirjastojen keräyspisteisiin 22.2.–7.3.2021 välisenä aikana.

Näin osallistut teokseen:

  • Virkkaa osia koralliriuttaan. Toteutustapa voi olla mitä tahansa ketjusilmukasta aina monimutkaisempaan rakennelmaan saakka, eli mitään tiettyä virkkausohjetta ei tarvitse noudattaa. Hae inspiraatiota korallien monenkirjavasta värimaailmasta ja erilaisista muodoista.
  • Voit virkata luonnonmateriaalista (esimerkiksi villalangasta, puuvilla- tai sekoitelangasta) tai virkkauskelpoisesta muovista (esimerkiksi suikaloidusta muovikassista tai lahjanarusta). Älä kuitenkaan yhdistä muovi- ja luonnonmateriaalia samaan koralliin. Suosittelemme kierrätettyjen materiaalien käyttämistä tai lankakerien loppujen hyödyntämistä tässä projektissa.
  • Liitä koralliin oma nimesi. Taiteilijoille on tärkeää, että jokainen teokseen osan virkannut henkilö saa oman nimensä näkyviin valmiin taideteoksen yhteyteen. Myös pelkällä etunimellä/nimimerkillä voi osallistua. Nimen voi liittää teokseen esimerkiksi maalarinteipillä. Voit myös kirjoittaa nimesi pussin päälle ja pakata korallit sen sisään.
  • Palauta korallivirkkaus 22.2.–7.3. välillä kirjaston palautuspisteeseen korona-ajan asiointiohjeita noudattaen. Palautuspisteet ovat auki kirjastojen omien aukioloaikojen mukaan.

Helsinki Satellite Reef perustuu australialaissiskosten Margaret ja Christine Wertheimin ja heidän Institute For Figuring -organisaationsa Crochet Coral Reef -projektiin. Se on yksi maailman suurimmista osallistavista tiede- ja taideprojekteista ja suuntaa yleisön huomion ilmastonmuutokseen ja maailman meriä uhkaavaan muoviroskaan.

Projekti yhdistää matematiikkaa, ympäristöaktivismia, meribiologiaa ja käsityötä. Yhteisöllisten prosessien kautta syntyvät suurikokoiset virkatut installaatiot imitoivat olemuksellaan eläviä, värikkäitä koralliriuttoja. Projekti korostaa paitsi ihmisten aiheuttamaa ekologista vahinkoa, myös kykyämme saada aikaan positiivista muutosta.

Crochet Coral Reef -projektiin kuuluvia ”satelliittiriuttoja” on luotu yli 40 maassa ja kaupungissa ympäri maailmaa, muun muassa New Yorkissa, Lontoossa, Riiassa ja Abu Dhabissa. Koralliriuttojen virkkaamiseen on osallistunut tähän mennessä yli 10 000 ihmistä. Nyt projekti saapuu biennaalin myötä myös Helsinkiin.

Lue lisää Helsinki Biennaalista

Kuva: Margaret and Christine Wertheim and the Institute For Figuring. Coral Forest at Lehigh University Arts Galleries (PA). Photo courtesy LUAG by Stephanie Veto.

Jaa artikkeli