Takaisin artikkeleihin

Oodin kumppanit esittäytyvät: Oodin sydän tuoksuu kanelille

2.12.2018

Oodin menua suunnitellut Fazer Food Servicesin Gastro Chef Sampsa Vainio on innostunut pian Oodissa aukeavista Fazerin palveluista. ”Suurin osa tuotteista valmistetaan paikan päällä, vaikka keittiö onkin ytimekkään kokoinen.”

Ensimmäisessä kerroksessa sijaitsevaan kompaktiin keittiöön näkee lasin läpi käytävältä. Pääsisäänkäynnin lähelle avautuu ravintola-kahvila, jossa voi nauttia myös viinilasillisen kirjaa lukiessa. Kolmannen kerroksen Kirjataivaaseen taas tulee kirjojen keskelle kahvila, josta avautuu näkymä suoraan Kansalaistorin ylitse. Kesällä terassi levittäytyy Kansalaisparvekkeelle ja pohjakerroksen lipan alle.

Menussa on panostettu suomalaisuuteen ja kotimaisiin kauden raaka-aineisiin. ”Suomessa on hyvät ja puhtaat raaka-aineet. Vaikka kasvukausi on täällä lyhyt, pitää nauttia sadosta”, Vainio sanoo. Tarjolla on esimerkiksi lohikeittoa ja rieskarullia.

Menusta haluttiin helposti lähestyttävä. Kirjasto on avoin kaikille ja Vainio toivookin, että kaikki tuntevat olonsa tervetulleeksi. ”Halusimme, että tänne on helppo ihan kaikkien tulla, vaikka suoraan lenkiltä Töölönlahdelta.”

Kestävä kehitys ja vastuullisuus näkyvät listalla. Kasvisruokaan halutaan panostaa. Lounaalla löytyy vähintään vegaaninen keitto sekä kasvisvaihtoehto. ”Ajattelen, että vegaanisuus on mahdollisuus”, Vainio sanoo. Oodin nimikkoleivos on vegaaninen sekä gluteeniton.

Fazer Food Servicesin tuotekehittäjä Piia Raunio lähti kehittämään leivosta kirjaston toiveesta. Vegaanikakun kehittäminen oli mieluinen tehtävä. Vadelma-punaherukkakakku lepää tummalla marjapiirakkapohjalla ja päällä on raikasta vadelmaista vaahtoa. ”Lähdin liikkeelle raaka-aineista. Pohjalla on Fazerin vastuullinen kaakaojauhe. Suomalaiset pitävät marjapiirakoista. Herukoita löytyy mökkipihoilta ja vadelmaa poimitaan puutarhoista”, Raunio kertoo. ”Kakku on makeutettu ruokosokerilla. Se ei ole liian makea ja siinä maistuu aidot marjat”.

Leivonnainen ei kuitenkaan syntynyt ihan kertaheitolla. Uusien tuotteiden kehittämiseen menee aikaa ennen kuin maku ja rakenne ovat täydellisiä.  ”Kakun kehittelyvaiheessa leivoin kakkua varmasti yli 20 kertaa ”, Raunio paljastaa.

Perinteisempi kanelisydän paistuu taas Kirjataivaan kahvilassa. Sydämenmuotoisesta pullasta riittää jaettavaksi. ”Siitä tulee Oodin sydän. Voi tulla treffeille kirjastoon ja jakaa pullan yhdessä”, Sampsa Vainio maalailee.

Kirjaston lisäksi Oodissa työskentelyn aloittavat useat eri toimijat. Sampsa Vainio näkee mahdollisuuksia yhteistyöhön tapahtumien tiimoilta. Välillä kahvilan tarjonta voi olla teemoitettua esimerkiksi Kavin Kino Reginassa esittämien elokuvien mukaan. Tulevaisuudessa kaikki talossa työskentelevät ovat Oodilaisia. ”Tehdään kimpassa Oodista upea. Toivottavasti toimijoiden välinen Oodi-henki välittyy myös vierailijoille.”

Fazer Food & Co Oodi aukeaa 5. joulukuuta. Avajaispäivänä tarjolla on myös Vihreät kuulat -torttuja, glögiä ja riisipuuroa. Valmistautuminen on luku sinänsä. ”Avajaisiin on valmistauduttu varmaan kolmella tuhannella joulutortulla”, Vainio sanoo.

Jaa artikkeli