Takaisin artikkeleihin

Konehuoneessa valmistaudutaan entistä parempaan palveluun

25.3.2020

Siina Tiuraniemi

Oodin toisessa kerroksessa on Kaupunkiverstas, jossa kuka tahansa voi tulla kokeilemaan ja käyttämään erilaisia laitteita. Yleisessä tilassa ovat käytössä suurkuvatulostin, vinyylileikkuri, ompelukoneet, 3D-tulostimet ja monet muut kivat vekottimet. Kaupunkiverstaan idea on, että kaikki ovat tervetulleet tekemään itse ja me autamme laitteiden käytössä. Verstaan käyttäminen on muuten maksutonta, mutta joissain laitteissa on materiaalimaksu.

Toisessa kerroksessa on myös erillinen lasiseinäinen Konehuone, jossa on esimerkiksi laserleikkuri ja UV-tulostin. Tilassa voi myös elektroniikkatyöpisteillä tehdä omia projektejaan, myöhemmin käyttöön on tulossa esimerkiksi 3D-jyrsin. Konehuoneeseen pääsee kuka tahansa varaamalla haluamansa laitteen Varaamosta, sitten kun Oodi on jälleen auki. Asiakkaat ovat tehneet Konehuoneessa upeita projekteja, kuten itse suunnittelemiaan koruja, pienoismalleja, lautapelejä ja muita koriste- ja hyötyesineitä.

Konehuone saatiin avattua yleisölle vasta Oodin oltua auki vuoden. Konehuoneen laitteet ovat aivan ihania, mutta monimutkaisia, ja niiden käyttö vaatii vieriopastusta, koska väärät materiaalit ja muu kohellus voivat aiheuttaa vaaratilanteen. Aluksi Konehuoneessa oli ongelmia sähköjen kanssa, ja sitten kun sähköt saatiin kuntoon, oli ongelmia saada henkilökunta riittämään. 

Meille oli suurin haaste saada riittävä määrä henkilökuntaa koulutettua niin, että voimme luvata yhden taitavan henkilön Konehuoneeseen koko sen aukioloajaksi, kun samaan yritimme saada kaiken muun toiminnan pyöritettyä. Lopulta suurten ponnistelujen jälkeen Konehuone saatiin auki, mutta melko suppeilla aukioloajoilla. Meille on tärkeää, että Konehuoneeseen voi tulla matalalla kynnyksellä kuka tahansa kokeilemaan omia projektejaan, eikä laitteita tarvitse osata käyttää etukäteen. Me autamme aina. 

Nyt poikkeusaikana verstasosaajat ovat pitäneet säännöllisesti konehuonekoulutusta meille muille, joiden osaaminen on muualla. Koulutuksissa on ollut kerrallaan vain pari ihmistä ja olemme tarkkaan pitäneet riittävät turvavälit. Tietokoneen näyttö on peilattu isolle näytölle, josta oppijat voivat seurata mitä koneella tapahtuu eikä kenenkään tarvitse tulla liian lähelle tai räpeltää samaa konetta.

Konehuone on avaamisesta asti ollut melkein koko ajan varattu ja siitä on todella tykätty, joten toivomme, että näiden sulkuajan koulutusten myötä saamme laajennettua aukioloaikoja ja lisää hienoja askarteluja maailmalle, sitten kun Oodi on taas auki meille kaikille. Siihen asti voimme kaikki kotona suunnitella, mitä mahtavaa tulemme Oodiin luomaan, kun se on taas mahdollista! Ehkäpä laserleikkurilla leikattu vanerinen palapeli, johon on tulostettu itse piirretty kuva UV-tulostimella? Ai että! 

Jaa artikkeli