Takaisin artikkeleihin

Oodin Asko-alueella toteutetaan asiakastoiveita

15.4.2020

Siina Tiuraniemi

Oodissa on asiakastietokoneita eli Askoja sekä 1. kerroksen aulassa että toisessa kerroksessa.

Aulassa on jonotuskoneita, joita voi käyttää puoli tuntia kerrallaan. Niitä ei voi varata eikä kirjautua samalle koneelle heti uudelleen. Jos kaikki koneet ovat varattuja, jonottamalla pääsee seuraavaksi vapautuvalle. Nämä koneet ovat todella suosittuja, ja välillä muodostuu jonoa. Koneilla on kätevä piipahtaa ohi kulkiessaan, jos haluaa vaikka vilkaista sähköpostit tai tulostaa kauniin kuvan rakkaimmastaan seinälle.

Toisessa kerroksessa on 14 asiakastietokonetta, joihin voi varata etukäteen itselleen ajan. Näillä koneilla voi tehdä pitkäjänteisempää työskentelyä ja isompia projekteja, koska koneen maksimikäyttöaika on kaksi tuntia kerrallaan. Myös toisen kerroksen Askot ovat hyvin suosittuja.

Askot tuovat yhdenvertaisuutta

Kaikilla ihmisillä ei ole tietokonetta tai internet-yhteyttä kotona, joten kirjastojen asiakastietokoneet ovat tärkeä osa yhteiskunnan yhdenvertaisuutta. Kirjastolain mukaan kirjastojen on tarjottava pääsy tiedon äärelle, tarjottava tiloja oppimiseen, harrastamiseen, työskentelyyn ja kansalaistoimintaan, edistettävä yhteiskunnallista ja kulttuurista vuoropuhelua, sekä tarjottava tietopalvelua, ohjausta ja tukea tiedon hankintaan. Tämän takia on tärkeää, että kirjastossa kuka tahansa pääsee hoitamaan asioitaan tietokoneella.

Erittäin suosittu palvelu kirjastossa on tulostaminen. Monella ei ole kotona tulostinta, kun sitä nykypäivänä aika harvoin tarvitsee. Silloin tällöin kuitenkin melkein kaikki joutuvat tulostamaan jotain, ja silloin kirjasto auttaa. Helsingin kirjastoissa on käytössä itsepalvelutulostus, jossa asiakas ensimmäistä kertaa tulostaessaan saa viisi sivua ilmaiseksi. Järjestelmä antaa aina uudet viisi ilmaista sivua kolmen kuukauden välein automaattisesti. Eli jos haluaa parin kuukauden välein tulostaa lipun konserttiin, se onnistuu ilmaiseksi. Jos taas haluaa tulostaa enemmän, sitten tulosteet maksavat 0,40€/sivu.

Oodissa molempien kerrosten Asko-alueilla on myös monitoimilaite. Sillä voi ottaa maksullisia valokopioita, mutta viime aikoina kopiointia suositumpaa on ollut skannaaminen, joka onnistuu tällä koneella kätevästi. Ohjetta seuraamalla voit lähettää skannatun paperisi sähköpostiin tai tallentaa muistitikulle. Pelkkä skannaaminen on ilmaista, siinä kun ei kulu paperi eikä muste.

Muutokset asiakastietokonealueella

Olemme saaneet Oodin avaamisesta asti paljon palautetta Asko-alueista. Aulan pöytä on koettu hankalaksi, koska se ei ollut seisomakorkeudella, eikä sen ääressä ollut kovin mukava istuakaan, kun jaloille ei ollut tilaa. Lisäksi molemmissa kerroksissa tietokoneet olivat liian lähellä toisiaan. Ei ollut kiva hoitaa asioitaan, kun toinen on ihan vieressä.

Oodin sulkuaikana olemme päässeet viimein toteuttamaan Asko-alueen uudistuksen, jolla vastaamme asiakastoiveisiin. Lisäkalusteet saapuivat juuri sopivasti vähän ennen kuin suljimme ovemme, ja nyt on ollut aikaa asentaa tietokoneita paikalleen.

Aulan pöytää korotettiin, joten pöytä on nyt seisomakorkeudella. Kaikki eivät kuitenkaan halua seistä, joten alueen reunalle tuli uusi pöytä, jonka ääressä on mukava työskennellä istuen. Matalamman pöydän ääreen pääsee myös pyörätuolilla. Seisomapöydän koneiden välejä suurennettiin, ettei enää tarvitse työskennellä kyynärpää toisen nenässä. Aulassa on nyt kaikkiaan yhdeksän konetta.

Toisessa kerroksessa asiakastietokoneiden välit suurenivat myös, koska kaksi koneista siirrettiin aulaan. Yhteensä Oodin Asko-koneiden lukumäärä nousi yhdellä, ja työskentelymukavuus kohosi merkittävästi.

Sitten kun avaamme taas ovet, teidän on entistä mukavampi tulla työskentelemään asiakastietokoneilla!

Jaa artikkeli