Takaisin artikkeleihin

Oodi sivarin silmin

27.12.2023

Siviilipalveluksen suorittaminen kirjastossa on yleinen valinta asevelvolliselle, sillä kirjastotyön kuvittelee olevan helppoa ja sisältävän enimmäkseen kirjojen lukemista sekä hiljaista hyllyttämistä. Vaikka myös tämä on osa keskustakirjaston arkea, olisi suoraan valheellista väittää, että Oodin sivareilla olisi aikaa vetelehtiä tyhjässä rakennuksessa.

Ajankulku Oodin sivarina

Oodilaisia (eli Oodin tuiki tärkeitä työntekijöitä) on moneen lähtöön. Yhteisöstä löytyy taustaltaan journalismiin perehtyneitä, lasten kanssa työskenteleviä sekä pienemmistä kirjastoista siirtyneitä arjen sankareita. Tämän joukkion seasta ponnahtavat esiin myös Oodin sivarit.

Oodissa sivarien leipälaji on asiakaspalvelu. Tämä työ on kerroskohtaista ja vaihtelee suuresti niin sanotusta “normaalista” kirjastotyöstä monimuotoisiin tekniikka- ja käsityökysymyksiin. Kirjastotaustaa sivarilla ei tarvitse olla, mutta asiakaspalvelun ollessa palvelujakson keskiössä, toivottavaa olisi omata siihen tarvittavat sosiaaliset taidot. Palveltavia asiakkaita riittää, kun kävijämäärät ovat jopa tuhansissa henkilöissä viikkoa kohden.

Lisäksi sivareille löytyy erityisiä tehtäviä, joita he pääsevät suorittamaan viikkojen mittaa. Nämä tehtävät vaihtelevat Oodin lukuisten löytötavaroiden läpikäymisestä, työtovereiden arkipäivän keventämiseen eri puolilla rakennusta.

Vaihtoehtoisesti sivarissa pääsee myös osallistumaan monenlaisiin Oodin projekteihin ja tapahtumiin. Valinnanvaraa löytyy, joten omaa osaamistaan pääsee soveltamaan usealla eri tavalla, oli sitten käsistään taitava vaatesuunnittelija tai tietotekniikasta kiinnostanut harrastelija. Tärkeintä on kuitenkin löytää itsestään intoa ja oma-aloitteisuutta hakeutua ulos omalta mukavuusalueeltaan.

Kokemuksia ex-sivarilta

Oodissa pyritään pitämään kerrallaan noin kolmesta neljään sivaria talossa. Juuri tuoreeltaan palveluksensa päättänyt sivari, Usva, kertoo kokemuksistaan Oodin sivarina.

Miten päädyit Oodiin sivariksi?

Alun perin minusta ei pitänyt tulla Oodin sivaria. Olin hakenut kaikkialle muualle Helsingissä, kunnes tajusin, että Oodi on myös pätevä vaihtoehto sivaripaikaksi. Laittelin muutamat sähköpostit ja CV:t menemään ja loppu onkin historiaa. Eeva Kilven sanoin: “Elämä on arvaamatonta, koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää”.

Mihin käytit mieluiten aikaasi Oodissa?

Pidin todella paljon asiakaspalvelusta Oodissa, ja saatoin viettää infopisteillä auttamassa, useita ylimääräisiä tunteja viikossa. Toki minulla oli määritelty päivystysvuoroja, mutta saatoin hyvin aloittaa infopisteillä etuajassa, mahdollisuuksien noustessa. Auttamisesta jäi aina todella palkitseva ja aikaansaanut tunne.

Mikä on parasta Oodissa?

Oodissa on huikea ja monipuolinen yhteisö, niin työntekijöiden kuin asiakkaiden keskuudessa. Meillä saa ilmaista itseään vapaasti, oli sitten kyseessä oman sukupuolen fluiditeetin välittäminen tai vaihtoehtoisesti maailmantilanteiden tulkintojen, kuten tällä hetkellä Palestiinan tilanteen, pintaan nostaminen. En voi painottaa sitä, kuinka kirjavan ihmisryhmän kanssa täällä pääsee asioimaan. Kaikki ovat tervetulleita Oodiin, taustasta riippumatta. Toki tämä voi johtaa mielenkiintoisiin kohtaamisiin, mutta onneksi kollegat ovat aina tukemassa, tilanteessa kuin tilanteessa.

Onko Oodi mielestäsi hyvä paikka palvelujakson suorittamiseen?

Riippuu paljon ihmisestä. Mielestäni Oodin arki vaatii vankan persoonan ja lehmän hermot. Vastaan saattaa tulla paikoittain mieleenpainuvia tilanteita, jotka voivat ventovieraalle tulla täysin yllätyksenä. Kuitenkin Oodi antaa tilaisuuden oppia paljon uutta, niin laajaa kirjavalikoimaa selailemalla kuin erilaisiin laitteisiin ja järjestelmiin tutustuttamalla. Kaupunkiverstaan laitteisto oli minulle aloittaessa täysi mysteeri, mutta näin lopun häämöttäessä, koen tuntevani ne kuin omat taskuni. Nämä mielessä pitäen, sanoisin Oodin olevan ideaali paikka palveluksen suorittamiseen.

Kuinka Oodiin voi hakea siviilipalvelukseen?

Jos innostuit Usvan kokemusten pohjilta suorittamaan siviilipalveluksesi Oodissa,
pidä silmällä Sivariwebin palveluspaikat -osiosta. Kaikki vapaat paikat julkaistaan
siellä.

Jaa artikkeli