Oodi on kaikille avoin kirjallisuuden talo keskellä kaupunkia. Jo perinteeksi muodostuneet kirjajuhlat heijastavat kirjallisuuden monimuotoisuutta ja reagoivat muuttuvaan aikaan. Tänä vuonna esillä ovat rinnakkain konfliktit ja katastrofit sekä toiveikkuus ja uudistuminen.
”Oodin kirjajuhlissa näemme ja kuulemme, miten kirjallisuus ottaa monia muotoja ja risteää muiden taiteenlajien kanssa. Kirjallisuus elää kuvissa, lauluissa ja esityksissä siinä missä kansien välissä. Muuntuessaan kirjallisuus luo ja puhuttelee uudenlaisia yleisöjä”, informaatikko Niina Holm sanoo.
Muumit tulevat Oodiin
Kirjajuhlat aloittaa Oodin ja Moomin Charactersin tapahtumayhteistyön, jonka myötä Muumit tulevat näkymään Oodissa erilaisin tavoin.
“Muumilaaksossa voi kuulua joukkoon olematta samanlainen kuin kaikki muut. Jokainen on tervetullut ja hyväksytty sellaisena kuin on. Tämä on hieno lähtökohta myös yhteistyöllemme Oodin kanssa – kirjasto on kaikille avoin paikka, täynnä elämää!”, Moomin Charactersin toimitusjohtaja Roleff Kråkström kertoo.
Tove Janssonin ensimmäisen muumitarinan, Muumit ja suuri tuhotulva, julkaisusta tulee vuonna 2025 kuluneeksi 80 vuotta. Ensimmäisessä muumitarinassa kaikuvat sodan vaikutteet, mutta se puhuttelee nykylukijaa myös ilmastonmuutoksen näkökulmasta.
Keskustelussa “Katastrofit, resilienssi ja toivo Muumilaaksossa ja muissa kuvitteellisissa maailmoissa” Kira Schroeder, Moomin Charactersin asiantuntija, keskustelee kirjailijoiden Linda Bondestamin ja Paula Nivukosken kanssa katastrofin, toivon ja uudistumisen ajattomista teemoista. Keskustelu on kaksikielinen.
Kirjajuhlissa alkavaa Oodin ja Moomin Charactersin tapahtumayhteistyötä edustaa myös muumitalojen rakennustyöpaja Minun Muumitaloni lasten alueella. Omalla teoksellaan voi osallistua näyttelyyn ja kilpailuun, joka on osa Muumien 80-vuotisjuhlavuotta. Työpaja on avoin kaikenikäisille tekijöille.
Konflikteja, klassikoita ja runollista folkia
Oodin Saarikoski-matolla kohtaavat ajankohtaiset kirjailijat Terhi Törmälehto ja Irene Zidan. Törmälehdon romaani He ovat suolaa ja valoa käsittelee suomalaista kristillistä sionismia. Zidanin teos Isäni appelsiininkukkien maasta kertoo palestiinalaisten ja israelilaisten konfliktin ylisukupolvisista vaikutuksista. Törmälehdon ja Zidanin kanssa keskustelee Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Timo R. Stewart, joka on tutkinut suomalaisen kristillisen sionismin aatehistoriaa.
80-vuotisjuhlavuottaan viettävä Aulikki Oksanen on paitsi rakastettu kirjailija, myös kuvittaja ja laulaja. Helena Ruuskan kirjoittama elämäkerta Hyppy syreenien tuleen kertoo Oksasen rohkeasta taiteilijatiestä keskellä elämän haasteita. Oksanen esittää haastattelun jälkeen runojaan.
Sarjakuvataiteilija Emmi Valve kertoo haastattelussa työstään ja neljännestä sarjakuvakirjastaan Polte. Valve kuvaa omaelämäkerrallisessa teoksessaan seksuaalisuutensa etsimistä.
Veera & Senni on kanteletaiteilija-laulaja Senni Heiskasen ja runoilija Veera Miljan muodostama runollinen folk-duo, joka yhdistää kanteleella ja harmoonilla luodut äänimaisemat, taian, haikailulaulut ja sydämiä sulattavan lavarunoilmaisun.
Oodin vuoden 2024 runoilija Taneli Viljanen ja äänitaiteilija Alsa Ojala esittävät uudet teoksensa toisen kerroksen Kuutio-tilassa. Viljasen Laventelisuu. Koreografia on runo-äänitaideteos kehon ja kielen suhteista, aistimisesta, kuvittelusta ja vapaudesta sekä äänten kerrostumisista ja laskoksista. Äänten hengitys on Alsa Ojalan äänirunoesitys, jossa etsitään ihmisperäisten äänien ja sävelkulkujen välille yhteyttä.
Aulan pop up -alueella Kimmo Konsala ja Tapani Sammalvuo esittelevät klassikkokirjan Shakin maailmanmestareita toista painosta.
Maijansalissa kirjailija ja toimittaja Janne Flinkkilä kertoo elämäkertateoksestaan Pedro. Pedro Hietasen taiteilijahahmoa muistelee myös muusikko Jarkko Martikainen. Illan päättää DJ Minna eli Minna-Kaisa Kallinen Minna Recordsilta. Kallinen tunnetaan myös taiteilijanimellä Hulda Huima.
Oodin vuoden kirjailija -arvonimi jaetaan
Kirjajuhlissa julkistetaan Oodin vuoden kirjailija -arvonimi. Arvonimi myönnetään yksittäiselle tekijälle, taideteolle tai kollektiiville merkittävästä työstä suomalaisen kirjallisuuden hyväksi. Valitun tekijän tai tekijöiden teokset näkyvät ja kuuluvat Oodissa eri tavoin läpi vuoden 2025.
Arvonimestä päättää kirjasto- ja kirjallisuusammattilaisista koostuva raati, jonka jäseniä yhdistää työ Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Arvonimi jaettiin ensimmäistä kertaa vuosi sitten, ja sen sai silloin kirjailija ja äänitaiteilija Taneli Viljanen.
Oodin kirjajuhlat on maksuton ja kaikille avoin tapahtuma.
Oodin kirjajuhlien ohjelma kokonaisuudessaan
Kuva: Ioannis Koulousis / Helsinki Marketing