Takaisin artikkeleihin

Nainen ajattelee -elokuvasarja Kino Reginassa

9.3.2023

Maaliskuussa käynnistyvä teemasarja esittelee naispuolisia ajattelijoita asiantuntija-alustusten ja keskustelujen kera Kino Reginassa 16.3.–7.5.

Nainen ajattelee -sarjassa nähdään monipuolinen kokoelma elokuvia, jotka johdattavat kahdeksan naispuolisen ajattelijan teoksiin ja käsityksiin maailmasta. Kaikkiin elokuviin liittyy aiheeseen perehtyneen asiantuntijan alustus. Näytösten jälkeen järjestetään keskustelutuokiot, joissa yleisö voi pohtia näkemäänsä ja keskustella elokuvasta alustajan kanssa. Keskustelujen tapahtumapaikka on Kino Reginan vieressä sijaitseva kahvila keskustakirjasto Oodissa.

Sarja käynnistyy 16.3. keskiajalta elokuvalla Vision – From the Life of Hildegard von Bingen (Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen, 2009), jonka alustaa kirjallisuudentutkija Päivi Mehtonen (FT). Hildegard Bingeniläinen (1098–1179) oli saksalainen mystikko, kirjailija ja säveltäjä, joka on vasta viime aikoina alkanut nauttia ansaitsemaansa arvostusta. Elokuvan on ohjannut vahvojen naisten muotokuvistaan tunnettu Margarethe von Trotta, jolta nähdään myös sarjan päätöselokuva Hannah Arendt (2012). Arendtin ajatteluun johdattaa politiikantutkija Ari-Elmeri Hyvönen (YTT).

Elokuvat ajatusten välittäjinä

Teemasarjassa on mukana myös sellaisia naispuolisia tekijöitä, jotka ovat omilla elokuvillaan kyseenalaistaneet vallitsevia käsityksiä muun muassa sukupuolesta, identiteetistä ja yhteiskunnasta. Feministisen elokuvateoreetikon Laura Mulveyn yhdessä Peter Wollenin kanssa luoma kokeellinen elokuva Riddles of the Sphinx (1977) haastaa perinteiset kerronnan muodot ja pyrkii luomaan feminististä elokuvakieltä. Male gaze -käsitteestään tunnetun Mulveyn ajatteluun johdattaa mediatutkija ja sukupuolentutkimuksen professori Anu Koivunen. Kirjallisuuden Nobelilla palkitun Annie Ernaux’n perheen kaitafilmeistä koostuva dokumenttielokuva Annie Ernaux: Super 8 -vuodet (Les Années Super-8, 2022) on jatkumoa hänen kirjallisille teoksilleen, ja sen alustaa filosofian praktikko Aliisa Nummela (FM). Vietnamilaisen elokuvantekijän ja tutkijan Trinh T. Minh-han monitasoinen dokumentti Surname Viet Given Name Nam (1989) tarkastelee vietnamilaisten naisten roolia yhteiskunnassa sekä kääntämisen ja juurettomuuden teemoja alustajana mediataiteilija Heidi Tikka.
Lisäksi sarjassa nähdään Marguerite Duras’n Rekka (Le Camion, 1977), alustajana elokuvatoimittaja (niin & näin) Tytti Rantanen (FM), Kate Winsletin ja Judie Denchin tähdittämä elokuva Iris Murdochista Iris (2001) alustajana Floora Ruokonen (VTT, käytännöllinen filosofia) sekä dokumenttielokuva runoilija Audre Lordesta, Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992 (2012).

Sarja on toteutettu KAVIn, Niin & Näin -lehden, Kriittisen korkeakoulun, Five ry:n ja Suomen nais- ja feministifilosofien yhdistyksen yhteistyönä.

Katso koko elokuvasarjan ajantasainen ohjelma Kino Reginan verkkosivuilta

Jaa artikkeli