Takaisin artikkeleihin

Mitä kaikkea Oodin kokoelmaan tulee?

4.9.2018

Oodin kokoelmaan tulee satatuhatta kirjaa, lehteä, peliä, elokuvaa ja muuta lainattavaa aineistoa. Suurin osa odottaa jo varastossa valmiina. Yksi kolmasosa niteistä on hankittu varta vasten Oodia varten, yksi kolmasosa on lähetetty Oodiin muista kirjastoista ja loput tulevat Kirjasto 10:stä, jonka toiminta päättyy syyskuun lopussa.

Oodin kokoelmassa painottuvat suomalainen kirjallisuus ja kulttuuri sekä erilaiseen tekemiseen ja harrastamiseen liittyvät tietokirjat. Myös arkkitehtuuria käsitteleviä teoksia on runsaasti.

Kaikista Oodin kirjoista noin puolet on tieto- ja puolet kaunokirjallisuutta.

Kaunokirjallisuuden kokoelmaan on toivottu syvyyttä.

Kaunokirjallisuuden kokoelma on monipuolinen: kirjallisuutta on eri ajoilta ja se tarjoaa laajasti eri näkökulmia. Rikkaimmat kokoelmat löytyvät elämäkerroista ja jännitys-, viihde-, scifi- ja fantasiakirjoista. Oodissa on myös runsas Special pokkari -kokoelma ja muistakin kirjastoista tuttu Bestseller-valikoima.

Suomen-, ruotsin- ja englanninkielisiä kirjoja on eniten, mutta muitakin löytyy: sekä aikuisten että lasten kokoelmissa on kirjoja kaikkiaan viidellätoista pääkaupunkiseudun eniten puhutulla kielellä. Valikoimaan kuuluu myös vieraiden kielten kursseja ja Opi Suomea -multimedia-aineistoa.

Oodi on yksi pääkaupunkiseudun yli 60 Helmet-kirjastosta, ja kirjastojen yhteisessä kokoelmassa on kaikkiaan 3,4 miljoonaa teosta. Aineistokuljetukset eri kirjastojen ja kuntien välillä toimivat Oodissa samalla tavalla kuin muissakin kirjastoissa.

Oodin lehtivalikoimasta päätetään syksyn aikana.

Lasten ja nuorten omat kokoelmat

Lapsille on paljon kuvakirjoja ja kaunokirjallisuutta. Tarjolla on muun muassa jännitystä, fantasiaa, sarjakuvia ja vitsejä sekä helppolukuisia ja selkokirjoja. Lasten tietokirjoissa painottuvat taide- ja harrastekirjat ja luonnontieteet.

Nuorten eli noin yläkouluikäisten kaunokirjallisuudessa on paljon fantasia-, scifi- ja jännityskirjoja.

Muutakin kuin kirjoja

Oodissa on painettujen kirjojen ja lehtien lisäksi äänikirjoja, nuotteja, elokuvia, pelejä, karttoja ja multimediaa. Varsinkin lapsille on paljon elokuvia ja lautapelejä. Pelejä voi lainata tai niitä voi pelailla porukalla Oodin eri sopukoissa tai vaikka elävien puiden alla kolmannessa kerroksessa.

Mitä toivoisit?

Oodin valikoimaa on suunniteltu yhdessä kirjaston käyttäjien kanssa. Kirjatoiveita sai lähettää viime vuonna, ja lehtivalikoimaan pyydettiin toiveita tänä kesänä. Lehtikyselyyn saatiin vastauksia noin kuusisataa, ja ne toimivat apuna, kun lehtitilauksia tehdään nyt syyskuun aikana.

HelMet-sivuille avautuu syyskuun alussa uusi Valitse ja Vaikuta -verkkopalvelu, jossa pääsee kommentoimaan ja näkemään reaaliaikaisesti kirjastoon valittavaa aineistoa. Tämän lisäksi hankintaehdotuksia voi lähettää jatkossakin tämän linkin kautta.  Kokoelmaa kehitetään jatkuvasti!

Jaa artikkeli