Takaisin artikkeleihin

Mallia Tanskasta: Urban Mediaspace Aarhus

25.7.2011

Elisa Helenius

Tanskan toiseksi suurimman kaupungin Aarhusin keskustaan on kohoamassa huippumoderni ja tyylikäs tila nimeltä Urban Mediaspace Aarhus. Se tulee aivan joen rantaan ja sitä ympäröivät keskustan tärkeimmät rakennukset. Paikasta toivotaan tulevan kaupungin tiedon ja kulttuurin sydän. Siitä tahdotaan Aarhusille vakituista ikonia, joka voi pysyä pystyssä jopa tuhat vuotta!

Urban Mediaspace Aarhus sisältää uuden pääkirjaston ja kaupunkilaisten palvelutilan, mediatilan, tuhannen auton automaattisesti toimivan parkkipaikan ja kolme eläväistä rantatilaa. Mediatila tarkoittaa projektihuoneita, opiskelukammioita, uusimpia viestintävälineitä, kahvilaa, oleskelutilaa, koulutusluokkia, liikuteltavia pieniä työskentelytiloja, halleja, toimintahuoneita ja epävirallisia avoimia tiloja, joissa kuka tahansa voi etsiä tietoa tai inspiraatiota ja kehittää itseään.

Mediatilan ja parkkihallin pitäisi valmistua vuoden 2014 lopulla, ja rantatilojen, pääkirjaston ja kaupunkilaisten palvelutilan taas vuoden 2015 lopulla. Valmistumisen jälkeen Urban Mediaspace Aarhusille odotetaan noin 3500 vierailijaa päivässä. Tilan ja palvelujen suunnittelussa on otettu huomioon näkö- ja kuulovammaiset, pyörätuolilla liikkuvat, allergikot, lukihäiriöiset ja ihmiset, joiden älyllinen toiminta on heikentynyt.

Aulojen laajoja portaikkoja voi käyttää katsomona, mikä mahdollistaa teatteriesitykset, ääneen lukemisen, luennot ja ylipäätään esiintymisen. Lapsiperheille tulee omat tilansa, leikkikirjasto, lasten teatteri ja lasten laboratorio. Lapsiperheet voivat ruokailla mediatilan piknikalueella ja heitä varten on myös lastenhoitohuone. Automaattisen parkkihallin värit, grafiikka ja moderni teknologia taas tekevät mahdolliseksi autoilijoiden nopean ja tehokkaan palvelemisen. Kirjaston oven eteen tulee raitiovaunupysäkki.

Jaettujen kerrosten, avarien tilojen ja isojen ikkunoiden ansiosta kerralla voi nähdä kaikkiin kerroksiin. Leijuvan näköinen kattoterassi on saanut inspiraationsa rakennuksen rönsyilevästä muodosta. Tilaan liittyy pitkä ja kaunis käyskentelykatu joenrannalla. Kirjastosta lähtevää ramppia pitkin on mahdollista kävellä paljain jaloin kahlaamaan jokeen!

Urban Mediaspace Aarhus pyrkii ottamaan huomioon ympäristön suojelun. Tilan tekemisessä käytetään vain kierrätettäviä ja luonnonmukaisia rakennusaineita. Katolle tulevat aurinkopaneelit. Lähellä oleva joenvesi jäähdyttää kesällä rakennusta, joten sähköä ei kulu kovin paljon viilentämiseen. Rakennuksen ympärille ulos tulee kolmenlaisia näyttäviä puuplantaaseja.

Kirjaston lähelle rakennetaan The Harbour Square, joka on laaja ja avoin tila erilaisille peleille ja aktiviteeteille ulkoilmassa. Alueen pinnan väritys ja materiaali vaihtelevat, mikä mahdollistaa erityyliset aktiviteetit. Alueella voi harrastaa pallopelejä ja skeittausta tai esittää performansseja ja pitää konsertteja ja markkinoita. The Harbour Squarelle voi rantautua suoraan joelta kanootilla, kajakilla tai soutuveneellä.

Projekti pohjautuu kaupunkilaisten tarvitsemiin palveluihin, ideoihin ja toiveisiin. Urban Mediaspace Aarhusin halutaan olevan ainutlaatuinen paikka kaupunkilaisten väliselle yhteistyölle. Se ei ole vain rakennus, vaan tila – paikka tiedon vaihtamiselle ja mahdollisuuksille.

 

Faktat:

Rakennuksen kokonaispinta-ala 28 000 m²
Kirjaston ja kaupunkilaisten palvelutilan alue noin 17 500 m²
Vuokrattava alue 10 500 m²
Saapumisaulan pinta-ala 500 m²
Alue teknisille huoneille, raitiovaunupysäkille jne. 4000 m²
Pinta-ala rakennuksen alla 10 500 m²
Parkkipaikkoja autoille 1000
Parkkipaikkoja polkupyörille 500

Jaa artikkeli