Takaisin artikkeleihin

Mallia Englannista: The Library of Birmingham

1.9.2011

Elisa Helenius

Kesällä 2013 Birminghamin keskusta kokee muutoksen kun The Library of Birmingham on valmis. Uudesta pääkirjastosta tulee kaupungin keskipiste kulttuurille ja tiedolle. Kirjasto integroituu vieressään olevaan tunnettuun teatteriin, joka on nimeltään Birmingham Repertory Theatre (lyhyemmin The REP). Kirjaston ja teatterin suunnitellaan toimivan yhteistyössä, jotta ne voivat tarjota yleisölle uusia ja jännittäviä tapahtumia. The Library of Birmingham on lippulaiva isolle muutossuunnitelmalle, joka tulee uudistamaan Birminghamia seuraavan 20 vuoden ajan. Uudesta kirjastosta halutaan kaupungin sosiaalinen sydän.

1970-luvun alussa rakennettu vanha pääkirjasto ei ole enää pystynyt mukautumaan siihen kohdistuviin vaatimuksiin ja tarvittaviin palveluihin. The Library of Birmingham tulee päivittämään pääkirjaston uuden vuosituhannen tarpeille: ymmärryksen, innovaatioiden, oppimisen, tiedon ja kulttuurin keskukseksi. The Library of Birmingham edustaa kaikille mahdollista elinikäistä oppimista. Kirjaston suunnittelijat lupaavat hyödyntää uusinta teknologiaa yhdessä neuvokkaan perinnetiedon kanssa, jotta The Library of Birminghamista tulisi maailman paras julkinen kirjasto.

Kirjasto rakennetaan kahden komean talon väliin: art deco –tyylisuuntaa edustavan Baskerville House -toimistorakennuksen ja jo aikaisemmin mainitun The REP -teatterin. Kirjastossa tulee olemaan kymmenen kerrosta, joista tosin yksi on katutason alapuolella ja yksi taas on ympyrän muotoinen pieni kattohuone. Rakennuksessa on avara sisäänkäynti ja välikerroksessa aula, joka on samalla yhdyskäytävä kirjaston ja teatterin välillä. Alemman tason kerroksessa on sisäterasseja. Lisäksi on neljä julkista kirjastokerrosta ja kaksi puutarhaterassia ulkotiloissa.

Kaksi kerrosta rakennuksesta vie niin sanottu ”kultainen lipas” (golden box). Se on suojattu arkistovarasto, jossa säilytetään Birminghamin kansainvälisesti merkittävää kokoelmaa asiakirjoja, valokuvia ja harvinaisia vanhoja kirjoja. Viimeisintä tekniikkaa edustava näyttelytila avataan yleisölle, mikä mahdollistaa ensimmäistä kertaa kenelle tahansa pääsyn tutustumaan näihin kokoelmiin. Kultaisen lippaan huoneet päällystetään kullanvärisillä alumiinipaneeleilla, joiden värisävy vaihtelee kauniisti sään ja auringonvalon mukaan. Arkistovarasto ympäröidään hyvin tehokkailla eristeillä, jotka suojelevat arvokasta kokoelmaa.

Kaiken huipuksi, kattokerroksen pyöreään huoneeseen tulee Shakespearen muistohuone! Muistohuone oli alun perin osa Birminghamin viktoriaanista kirjastoa. Ylimmässä kerroksessa on myös kattotasanteella näköalaparveke, josta vierailijat voivat ihailla alapuolella aukeavaa kaupunkia. The Library of Birmingham vieressä olevan aukion, Centary Squaren, katoton amfiteatteri taas tarjoaa esiintymistilan musiikille, draamalle, runojen lukemiselle, satutuokioille ja muille tapahtumille. Amfiteatteri antaa uuden, eläväisen ulottuvuuden Centary Squarelle. Tämä rento ajanviettopaikka rakennetaan ympäristöystävällisesti ja lapsiperheet huomioiden.

The Library of Birminghamin rakentaminen tulee maksamaan 188,8 miljoonaa puntaa eli noin 215,6 miljoonaa euroa. Juhlava hetki koitti, kun ensimmäinen kirjaston julkisivun isoista metallikoristeista nostettiin ylös tänä kesänä 10. elokuuta. Kirjaston lasiset ulkoseinät peitetään kokonaan siroilla metallisilla filigraanikuvioilla, joissa ohuita metallilankoja kiinnitetään pyöreään kehykseen kuin pitsiä. Ohikulkijat voivat tulevien kuukausien ajan ihailla kun kuviot nostetaan ulkoseinille yksi kerrallaan.

Kahta eri kokoa olevat, päällekkäiset alumiiniympyrät levittäytyvät kirjaston ensimmäisestä kerroksesta viimeiseen, kahdeksanteen kerrokseen asti. Vain Shakespearen muistohuone jää ilman ulkoseinien alumiiniympyröitä, ja tietysti maanalainen kerros. Jokainen näyttävä koriste muodostuu halkaisijaltaan 5,4 metrisestä mustasta renkaasta, johon liittyy halkaisijaltaan 1,8 metriä oleva hopeinen rengas. Kirjaston ulkomuodon design tuo mieleen kaasukellot, tunnelit, kanaalit ja maasillat, jotka kaikki ovat olleet historian aikana polttoainetta Birminghamin teollisuuden kasvulle.

Perustamiskumppani, arkkitehti Francine Houben on sanonut runollisesti: “Kirjaston ulkoseinän metallikehikkojen ympyräkuviot ovat kunnianosoitus kaupungin teollisuuden perinteelle, erityisesti metallityön ammattitaidolle. Minulle ympyrät symboloivat eheyttä. Ne sopivat yhteen rakennuksen metallifriisin kanssa. Kuvaannollisesti metalliympyrät ja friisi yhdistävät rakennuksen erilaiset tarkoitukset kuin yhdeksi eleeksi, joka ilmaisee avoimuutta.”

Birmingham on Englannin ja Yhdistyneen kuningaskunnan toiseksi suurin kaupunki. Se sijaitsee Länsi-Midlandsin metropolikreivikunnassa Englannin keskiosassa. Kaupungissa on asukkaita yli miljoona ja esikaupungit mukaan luettuina yli kaksi ja puoli miljoonaa. Kaupungin yksi kuuluisista nähtävyyksistä ovat kanavat, joita on enemmän kuin Venetsiassa. Nykyään kaupunki tunnetaan monikulttuurisuudestaan, sillä asukkaista vajaalla kolmanneksella on siirtolaistausta. Uuteen kirjastoon sopien kaupungin motto on ”forward”, jonka voi suomentaa esimerkiksi sanoiksi ”eteenpäin”, ”edistää”, ”rohkea” ja ”innokas”.

Jaa artikkeli