Takaisin artikkeleihin

Maailman ihanin lasten kirjasto!

15.4.2012

Siru Valleala

Maailman kirjastoissa on suloisia lastenosastoja. Suomenkin kirjastoissa on suloisia lastenosastoja. Keskustakirjastoon me haluamme maailman suloisimman lastenosaston!

Millaisista elementeistä rakentuu viihtyisä, kutsuva, söpö ja seikkailurikas kirjaston lastenosasto? Amsterdamin vuonna 2007 avatussa, Jo Coenenin suunnittelemassa keskuskirjastossa (OBA) voi leikkiä intiaanien kodassa, halia jättimäistä jääkarhua, kontata jännittävään tunneliin, kiipeillä muhkeilla nojatuoleilla ja valmistaa kirjallisia matkaeväitä lasten laboratoriossa. Avarassa ja korkeassa tilassa sijaitseva lastenosasto on yhtä aikaa tyylikäs ja leikkiin houkutteleva. Uutuusteoksia esitellään taidenäyttelyn tapaan, ja vaikka osaston kaarevat hyllyt ovat korkeat, ei niitä ole täytetty ylös saakka. Tilassa on monta rentoa ja pehmoista lukupaikkaa, joista muutamilla on pomppulinnamaisia ominaisuuksia – seikka, jotka pikkulukijat taatusti arvostavat!

Helsinkiläisvanhemmat haluavat viihtyä itsekin

Helsinkiläiset pienten lasten vanhemmat arvostavat hekin mukavaa kirjastotilaa. He ovat vaativia. He haluavat viihtyä itsekin. Ihanimmillaan heidän mielestään lastenosasto on silloin, kun niin lapsi kuin aikuinenkin saa mielekästä tekemistä. Kun lapsi nauttii, voi aikuinenkin nauttia olostaan. Kirjat ovat pääosassa, mutta koska monilla on oma sivukirjastonsa, josta kannetaan kotiin painavimmat kirjakasat, rohjetaan keskustakirjastoon toivoa runsasta aktiviteettivalikoimaa. Keskustakirjastoon tullaan sekä rauhoittumaan että pitämään hauskaa.

 

TOP 3 – tällainen on hauska lasten kirjasto

Näin vastasivat helsinkiläiset vanhemmat, kun heiltä toivottiin kolmesta viiteen ideaa keskustakirjaston lastenosaston elävöittämiseksi:

”Isoja tyynyjä ja pehmeä matto: yhteinen tila vanhemmille ja lapsille makoilla ja lukea. Akvaario! Viihdyttäviä leluja, piirustusvärejä, isoja vihkoja. Seinä, joka on maalattu liitutaulumaalilla sekä liituja. Leffatila, jossa nähtävillä laadukkaita – myös kotimaisia – lastenelokuvia.”
Äiti, lapset 3,5v, 9v, 10v

”Yllättävä, lähikirjastosta poikkeava kirjavalikoima. Paljon uutuusteoksia, joilla nopea kierto sekä useita kappaleita aina suosituista klassikoista. Kirjasuosikkeihin perustuvia leikkipaikkoja, kuten vaikkapa Risto Räppääjään huone. Paljon tiloja, joissa kuunnella äänikirjoja. Kaikenlaista jännittävää, jonka voi ihan sattumalta löytää, kuten piilotettuja tunneleita. Perustarpeet on otettava hyvin huomioon: mikro ja vaipanvaihtopaikka, syöttötuoleja.”
Isä, lapset 2v ja 4v

”Satutunteja, vauvoille rauhallinen kellimissoppi tyynyjen päälle ja aikuisille kirjoja ja lehtiä lähelle. Aikuisten osastonkin yhteydessä olisi hyvä olla hoitohuone ja eväsruokapaikka. Lasten omaa taidetta esillä.”
Äiti, lapsi 2v

”Paljon pehmeää alustaa ja pehmoleluja, vauvoille voisi olla seinästä roikkuvia vetoleluja eri korkeuksilta. Palapelejä.”
Äiti, lapset 1v ja 2v

”Lautapelejä, DVD-katselumahdollisuus, konsolipelejä, akvaario, lukunurkkaus, pieni leffateatterihuone ja piirustusnurkkaus. Lasten mittakaavan huomioiminen on tilan suunnittelussa tärkeää. Sokkeloisempia tiloja ja mahdollisuus katsella samalla kirjojen kuvia, kun kuuntelee äänikirjaa.”
Äiti, lapsi 3v

”Lastenvaunuille selkeästi osoitettu paikka! Hyvä, helppo reitti sisään kirjastoon vaunujenkin kanssa.”
Äiti, lapsi 9kk

”Leikkipaikkojen yhteyteen pieni kahvila tai vaihtoehtoisesti kahvilassa kunnon leikkipaikka. En jaksa lähteä paikkoihin, joissa vain lapsilla on kivaa. Parasta on, jos saan itse hyvän kahvin käteen ja houkuttelevan lehtivalikoiman eteen JA myös lapsilla on kivaa. Toisaalta kirjastossa toki pitää olla rauhallisiakin paikkoja aikuisille, jotka eivät halua ihailla lasteni kirjastoelämyksiä. Esimerkiksi äänikirjapaikka, jossa olisi valikoimaa sekä lapsille että aikuisille, olisi loistava juttu.”
Äiti, lapset 2v ja 4v

”Runokylpylätoimintaa vauvoille!”
Äiti, lapset 3v ja 10kk

”Mininäytelmiä ja tarinatuokioita. Isommat lapset voisivat lukea pienemmille lapsille satuja. Lasten taidenäyttelyitä ja piirros-/taidetilaisuuksia. Teemapäiviä, joissa esitellään tarjontaa ja samalla eri kulttuureja, esimerkiksi afrikkalaisten satujen ja kirjojen kautta.”
Isä, lapsi 3kk

 

Tällaisia toivoivat vanhemmat. Kerromme pian, mitä lapset itse kirjastoon haluavat! Pomppulinnoja? Supermiehiä? Liukumäen Töölönlahteen?

Jaa artikkeli