Takaisin artikkeleihin

Lukurauhaa Suvannossa

10.2.2015

Siru Valleala

Kirjasto 10 on nyt rauhallisen zen-hengen pioneeri. Vuodenvaihteessa viimeistelty Suvanto-tila kirjaston seinustalla on yksi toteutuneista keskustakirjaston osallistuvan budjetoinnin projekteista. Ideointivaiheessa suunnitelmana ja asiakkaiden unelmana oli saada tila, joka muun muassa antaa energiaa, rentouttaa ja tyhjentää mielen arjen sykkeen keskellä, tuottaa moniaistisen kokemuksen ja tarjoaa hiljaisuuden auvoa. Kuinka suunnitelmassa on onnistuttu?

Lounasaikaan Suvanto henkii rauhaa. Suuren säkkituolin uumenissa lueskelee vain yksi ihminen. Kengät on jätetty ulkopuolelle, paksu, pehmeä matto on muotoiltu muistuttamaan rantakiviä. Muutaman neliön nurkkauksessa on säkkituolin, maton ja visuaalisen naulakkopuun lisäksi pehmeitä tuoleja, joogariippumatto sekä kolme teknistä elementtiä.

Barrisol-valoseinällä eri värit vaihtuvat hitaasti, vastapäiselle seinälle projektori heijastaa videota luonnosta: jääkarhuja, merenalaista elämää, metsää, pilviä ja syksyn ruskaa. Tuolien yllä on kohdistettuja äänisuihkuja, jotka välittävät meditatiivista musiikkia. Aistikokemuksen yhteistunnelma rauhoittaa tehokkaasti.

Joogaa, lepoa ja joogalepoa

Säkkituolista löytyy yllätys: ruokatuntilepoa on viettämässä lähikulmien toimistolla työskentelevä Marco Suvanto. Kuinka osuvaa! “Huomasin tämän tilan ohimennen noin kuukausi sitten ja painoin sen mieleeni, toki paikan nimenkin vuoksi. Tapanani on kokeilla uusia juttuja, joten nyt livahdin lounastunnilla fiilistelemään rauhallista hetkeä”. Marcoa miellyttää erityisesti vaihtuvien värien seinä sekä italialaista alkuperää oleva matto. “Se on tyylikäs ja luo kutsuvan tunnelman”.

Maton on oltava paksu, jotta akustiikka toimii ja äänisuihkut kuuluvat. Tila itsessään on muunneltava, tuoleja voi siirrellä mielihalujen mukaan, matolla loikoa tai vaikkapa joogata. Perällä roikkuvaan joogariippukeinuun on helppo sukeltaa jopa kokonaan piiloon. “Eräs asiakas vietti keinun uumenissa kerran kolme tuntia, emmekä edes huomanneet siellä olevan ketään”, naurahtaa Kari Lämsä, Kirjasto 10:n osastonjohtaja.

Kirjastolta lisää henkistä ravintoa

Joogariippukeinuun testipulahduksen tekevä Marco Suvanto näkee kirjaston luontevana paikkana rentoutustilalle. “Kirjastossa on jo valmiiksi seesteinen tunnelma, josta on helppo jatkaa seuraavalle tasolle, päästä sfääreihin. Olisi liian suuri hyppy, jos suoraan kadulta pitäisi astua Suvantoon. Olen pienestä pitäen käynyt kirjastossa, ja on hienoa nähdä kirjaston muutos. Tällainen tila on siitä hyvä esimerkki: henkistä ravintoa monessa muodossa”.

Kirjasto 10:n rentoutumistilan on suunnitellut helsinkiläinen arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Oy, jonka kanssa kaupunginkirjasto on tehnyt yhteistyötä jo pitkään. Talli on suunnitellut myös Kirjasto 10:n sisustuksen.

Tarinoiden tunnelmatila

Tällä hetkellä Suvannon videokankaalla pyörii YouTube-videoita ja tilan vierellä on kieltokylttejä muistuttamaan kenkien ja eväiden jättämisestä ulkopuolelle. “Koska kaikenlaista liikkuvaa kuvaa on niin paljon joka puolella tarjolla, toivoisin, että valkokankaan videoihin täällä todella panostettaisiin. Lisäksi toivon, että kieltokyltit toteutettaisiin jollakin muulla, luovemmalla tavalla, ei kieltämisen kautta”, joogakeinusta herännyt Marco Suvanto pohtii. “Suvantoon voisi myös johtaa vaikkapa kolmen askelman polku, joka toimisi kutsuna ja jonka ansiosta paikan huomaisi paremmin”.

Kari Lämsä kertoo, että Suvanto-tilaa aiotaan jatkossa käyttää erilaisiin tarkoituksiin. “Yksi idea on esimerkiksi tarinatuokiot niin lapsille kuin aikuisillekin. Valkokankaalla voi myös esittää mediataidetta ja käyttää tilaa taideprojektien osana, galleriatilana ja esityspaikkana. Suvanto on asiakkaiden toivoma ja kaipaama. Osana tulevan keskustakirjaston suunnittelua se esittelee yhden version hiljaisuudesta”.

Iltapäivällä Suvannossa lekottelee kaveriporukka. Milla, Joanna ja Ari kiteyttävät tilan olemuksen: “Tämä on ihana, koska täällä saa vaan olla. Ei ole pakko tehdä mitään”.

Jaa artikkeli