Takaisin artikkeleihin

Kuusi työtä jatkoon kilpailussa!

21.11.2012

Helsingin kaupungin järjestämä Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu ”Metropolin sykkivä sydän” on edennyt toiseen vaiheeseen. Kilpailun tuomaristo on valinnut jatkoon kuusi työtä, joiden kilpailunumerot ja nimimerkit ovat:

  • 40 Liblab
  • 144 Wave/1
  • 149 Käännös
  • 160 Kasi
  • 357 The Diagonal Agora
  • 375 The Green Metropolis

Kuvat jatkoon valituista töistä löytyvät  kilpailusivustolta sekä Helsingin kaupunginkirjaston verkkosivuilta.

 

Kaupunkilaiset haluavat kehittää kirjastoa

Kilpailutuomariston puheenjohtajan, apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljasen mielestä kaikki jatkoon valitut ehdotukset vastasivat hyvin kilpailutehtävään rakentaa avoin ja kutsuva Keskustakirjasto.

”Keskustakirjastolla haluamme kehittää Helsingin kaupunkikulttuuria ja luoda keskustaa, jossa kaupunkilaisilla on tilaa tavata ja viedä ajatuksiaan eteenpäin”, painottaa Viljanen.

”Keskustakirjastoa ei tule asettaa vastakkain lähikirjastojen kanssa. Lähikirjastot ovat lähiöiden omia aluetaloja ja paikallisia kokoontumisen paikkoja. Mutta myös keskustaan tarvitaan kaikille avoimia, maksuttomia tiloja. Eduskuntataloa vastapäätä oleva keskustakirjasto on demokratiaa toteuttava talo, kansalaisosallistumisen korttelikeskus ja sen speakers corner tunnettu.”

”Keskustakirjaston avulla voimme viedä koko kirjastotointa uudelle aikakaudelle. Kirjastotoimi elää parhaillaan muutoksen aikaa, kun kirjan rinnalle on noussut digitaalinen media. Myös kirjaston käyttäjäkunta on aikaisempaa moninaisempaa”, Viljanen toteaa ja jatkaa:

”Samalla keskustakirjaston tulee olla vahvasti myös kirjallisuuden talo. Niin kauan kuin on kirjoja, niitä tulee olemaan kirjastossa.”

Kaupunkilaiset ovat osallistuneet aktiivisesti keskustakirjastoprojektiin. Keväällä 2012 pidetty Keskustakirjasto-näyttely sai jatkoaikaa suuren suosionsa takia. Näyttelyssä yleisö sai äänestää omaa suosikkiaan.

Jatkoon päässeiden joukossa on myös yksi yleisön suosikeista, nimimerkki Käännös, numero 149. Kaupunkilaiset ovat lisäksi kertoneet innokkaasti ideoitaan ja toiveitaan uuteen keskustakirjastoon.

 

Kilpailu jatkuu töiden työstämisellä

Kilpailun toiseen vaiheeseen ehdotukset valittiin kaupunkikuvallisten, arkkitehtonisten ja toiminnallisten ansioiden perusteella. Näiden ehdotusten todettiin olevan kehitettävissä teknisten ja ekologisten tavoitteiden mukaisiksi.

Mukaan valittiin erityyppisiä ratkaisuja, ja toisen vaiheen toivotaankin tuottavan useita erilaisia vaihtoehtoja. Kokonaisratkaisun ansioita pidettiin tärkeämpinä kuin yksityiskohtien virheettömyyttä.

Kilpailun säännöt ovat toisessa vaiheessa samat kuin ensimmäisessä. Jatkoon valitut kilpailijat saavat tilaisuuden kehittää suunnitelmiaan tuomariston antamien suuntaviivojen mukaisesti.

Jatkosuunnitteluohjeissa on korostettu yleisöltä saatuja toiveita ja unelmia, kuten hiljaisten tilojen merkitystä.

Tuomaristo valitsee voittajan kuuden jatkoon valitun työn joukosta. Voittaja julkistetaan kesäkuussa 2013.

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on osa World Design Capital Helsinki 2012 -ohjelmaa.

Jaa artikkeli