Takaisin artikkeleihin

Kummajaiskirjastot

21.1.2011

Viihdelehti Village of Joyn internetiin listaaman maailman 50 oudoimman ja mielikuvituksekkaamman rakennuksen joukosta löytyy kolme kirjastoa. Ei, Helsingin keskustakirjasto ei ole vielä mukana, vaan kunniakkaat outousmaininnat menevät Kansasiin ja San Diegoon Yhdysvaltoihin sekä Minskiin Valko-Venäjälle.

UCSD Geisel Library San Diegossa on hurjan muotoinen. 1960-luvun lopulla rakennettu, William Pereiran suunnittelema yliopiston kirjasto uudistettiin nykyiseen kuosiinsa Gunnar Birkertsin toimesta vuonna 1995. Uudelleen nimeämisen myötä kirjasto omistettiin Audrey ja Theodor Geiselille (eli kuululle lastenkirjailija Dr. Seussille). Valtava, 8-kerroksinen lasi- ja betonimötikkä ei ole varsinaisesti kaunis, mutta ihan taatusti erikoinen.

Valko-Venäjän kirjastokummajainen on niin ikään näyttävä. Kun vuonna 1922 rakennettu kansalliskirjasto siirrettiin 2006 uuteen, 72-metriseen ja 22-kerroksiseen, rombikuboktaedrin muotoiseen rakennukseensa, siitä tuli yksi nykyarkkitehtuurin helmistä. Helmen lailla kirjasto hohtaakin erityisesti iltaisin, kun 4646 led-valaisinta syttyy eri väreihin. Kirjasto on kauniilla paikalla joen törmällä, ja näköalatasanteelta aukeaa maisema yli Minskin. Kirjaston puistossa järjestetään konsertteja ja esityksiä.

Kuumimpaan kärkeen outoja rakennuksia pääsee kuitenkin Kansasin kaupunginkirjasto Missourin osavaltiossa. Rakennus jo itsessään ilmaisee, mitä se sisältää: julkisivu näyttää jättiläismäiseltä kirjahyllyltä, jossa lepäävät muun muassa valtaisan kokoiset Taru sormusten herrasta, Romeo ja Julia ja jopa Fahrenheit 451, teos, joka aikoinaan kuului kiellettyjen kirjojen joukkoon. Kansasin asukkaat ovat itse saaneet valikoida julkisivun ”romaanit”. Kirjasto vaikuttaa paitsi näyttävältä ulkokuoreltaan myös toiminnaltaan aktiiviselta kaupungin ykköskohteelta: siellä näytetään lähes päivittäin elokuvia, järjestetään teineille peli-iltoja, tenaville runokylpyjä ja kaikelle kansalle esimerkiksi rap-iltoja.

Tässäpä siis pientä haastetta keskustakirjaston ulkomuodon ja sisällön suunnittelulle!

Jaa artikkeli