Takaisin artikkeleihin

Kirjataivas ojennukseen

8.4.2020

Siina Tiuraniemi

Tavallisesti Oodin kolmannen kerroksen Kirjataivaassa käy aamusta iltaan vilske, kun ihmiset vaeltavat hyllyjen välissä etsimässä sitä oikeaa kirjaa, peliä tai elokuvaa. Nyt kun vilinä on hetkellisesti tauonnut, olemme ottaneet projektiksemme järjestää ja siivota hyllyt oikein kunnolla.

Hyllyjen tehosiivous

Oodissa on niin pitkät aukioloajat, että hyllyjen tehosiivousta on todella vaikeaa toteuttaa, ja olemmekin saaneet ihan aiheellista palautetta pölyisistä kirjahyllyistä. Nyt kun siivous ei ketään häiritse, on tietysti järkevää laittaa hihat heilumaan.

Siistijöiden kanssa yhteistyössä kaikki hyllyt pestään puhtaaksi pölystä ja järjestetään nätiksi. Ensin hyllytyshommien ammattilaiset tyhjentävät hyllyt kirjoista hyvään järjestykseen kuormalaatikoihin. Sitten siivousasioiden ammattilaiset pesevät hyllyt. Tämän jälkeen saapuvat taas hyllytyshenkilöt laittamaan kirjat takaisin hyllyyn kauniiseen ojennukseen.

Kokoelman hoito

Kirjastojen sulkeuduttua Oodiin on tullut vielä jonkin verran kuormalaatikoita Pasilan pääkirjastosta, jossa hoidetaan Helsingin kaupunginkirjaston kuorman lajittelu ja logistiikka. Laatikoissa on paljon uutuuksia Pasilan hankintaosastolta, jotka saamme tuoreina esille hyllyihin ennen avaamista.

Kirjaston hoitamiseen kuuluu myös kokoelman karsinta. Jotta kirjat mahtuvat hyllyyn ja kokoelma pysyy laadukkaana, on kirjoja poistettava yhtä paljon kuin uusia hankitaan, vaikka kirjojen poistaminen aina hieman särkeekin sydämen. Nyt sulkuaikana on hyvä keskittyä kunnolla vaalimaan kokoelmaa, että se pysyisi oikein muhkeana ja kukkeana.

Kadonneiden niteiden metsästys

Kirjastossa kaikki perustuu siihen, että asiat ovat tarkassa järjestyksessä. Kirjasto kun on sillä tavalla maaginen paikka, että jos kirjan laittaa kymmenen senttiä sivuun sen oikeasta paikasta, se on sama kuin heittäisi koko opuksen noidan pohjattomaan kaivoon. Meillä Oodissa näitä kadonneita niteitä on todennäköisesti enemmän kuin kirjastoissa keskimäärin, koska kirjahyllyjen välissä vaeltelijoita on enemmän. Tällä hetkellä kadoksissa on yli 1500 nidettä, joita lähdemme etsimään siisteistä hyllyistä.

Kirjastossa käydessään olisikin tärkeää laittaa selailemansa kirja tarkasti oikeaan paikkaan, tai jos ei osaa, sitten mieluummin hyllyn päädyssä sijaitsevaan päätykärryyn, josta ammattilainen hoitaa homman maaliin. Sitä voisi kuvitella, että aakkos- ja numerojärjestys on helppo nakki, mutta voin kertoa, ettei se aina sitä ole. Itse usein väsyneenä laulan päässäni aakkoslaulua, kun muuten menee keskivaiheilla aakkosia sekaisin, ja olen sentään hyllyttänyt kirjoja jo yli kymmenen vuotta työkseni.

Kirjastolaisen sielua hivelee nähdä hetken kokoelma täysin ojennuksessa, mutta kyllä me kaikki odotamme sitä hetkeä, kun asiakkaat taas kansoittavat Kirjataivaan. Toivottavasti pian nähdään! Siihen asti me laulelemme aakkoslaulua ja laitamme paikkoja kuntoon!

Jaa artikkeli