Takaisin artikkeleihin

Kirjastokuoppaa kaivamaan!

8.9.2015

Siru Valleala

Syyskuun ensimmäisenä päivänä monen harteilta väistyi symbolinen taakka. Keskustakirjaston työmaalla Sanomatalon vieressä rakennusurakka käynnistyi virallisesti, ja vuosien jossittelu on nyt muuntunut kun-muotoon.

Hetken kunniaksi puhtaaksi puunatun kaivinkoneen tekemää ensimmäistä kuoppaa tervehdittiin juhlallisesti trumpettifanfaarein. Työmiehet poseerasivat kameroille hymyssä suin. Iso suunnittelutyö on tullut nyt yhteen tärkeään välivaiheeseensa: konkretiaan.

Keskustakirjaston rakentaminen on noin kolmivuotinen urakka, jonka ensimmäinen osa, maaperän puhdistaminen ja perustuksien luominen, kestää ensi vuoden marraskuuhun saakka. Seuraava vuosi paiskitaan hommia siis käytännössä suuressa kuopassa.

”Tämä valtava kuoppa tulee olemaan alku uudelle kohtaamispaikalle”, iloitsee Helsingin kaupungin sivistystoimen apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka toimii keskustakirjasto -hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana.

”Kyseessä ei ole vain kirjasto, vaan koko yhteinen kaupunki. Kulttuurinen painopiste siirtyy yhä vahvemmin Töölönlahdelle, ja kun keskustakirjaston parveke kohoaa, tulee se olemaan samalla tasolla eduskuntatalon portaiden kanssa”, kuvailee rakennuskypärään sonnustautunut Viljanen kirjaston henkistä merkitystä.

Poikkeuksellinen rakennushanke

Kirjastotoimen johtaja Tuula Haavisto muistuttaa keskustakirjaston merkityksestä koko valtakunnalliselle kirjastolaitokselle.

”Kyseessä ei ole vain uusi kirjasto Helsingissä, vaan samalla luomme mallia paitsi koko muulle Suomelle myös muille maille. Kansainvälinen kiinnostus on ollut laajaa jo tässä vaiheessa. Emme ole rakentamassa monumenttia, vaan kansalaistaloa, yhteistyön taloa.”

Irmeli Grundström, Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tilakeskuksen hankepäällikkö, määrittelee keskustakirjaston aivan erityiseksi rakennushankkeeksi.

”Yhteistyö on monipuolista ja hanke arkkitehtonisesti vaikuttava. Sisältö on mitä upein, onhan kyseessä suomalainen sivistys. Hyvin merkittävää on se, että vaikka juuri nyt Suomessa puhutaan taantumasta, antaa keskustakirjaston rakentaminen uutta potkua ja uskoa.”

Rakennustontin ympärille pystytetään koko mitalta aita, jonka pinnalla kaupunkilaisten kirjastounelmat saavat vapaasti elää.

”Säänkestävään aitaan on tulossa muun muassa taiteilutilaa, paikkoja tapahtumailmoituksille ja katseluluukkuja eri korkuisille kurkkaajille”, kertoo Helsingin kaupunginkirjaston markkinointipäällikkö Roosa Kallio. Aidassa on esillä myös keskustakirjaston rakentamishankkeen perusinformaatio.

Kaivurijuhlissa on kirjastoväen, kirjallisuuden ystävien ja median ohella esillä koko kansan kirjo: utelias turisti, omenamehutarjoilusta kiinnostunut kadunmies sekä uskonnollinen käännyttäjä. Se tuo kuvaavasti esille kirjaston ajankohtaista, yhteisöllistä roolia. Kirjasto on tarkoitettu kaikelle kansalle, monenlaiseen eri tarpeeseen ja kaipuuseen.

Jaa artikkeli