Takaisin artikkeleihin

Kirjasto kaupunkitoimistona

25.5.2011

Kari Lämsä

Vuosikymmenen loppupuolella ihmisten työympäristöt kaupungeissa tulevat muuttumaan merkittävästi. Kun vielä tänä päivänä suurin osa työstä tehdään ensisijaisella työpaikalla (toimisto) tai toissijaisilla työpaikoilla (esim. yhteistyökumppaneiden, asiakkaiden, alihankkijoiden tilat), niin on ennustettu että 2017 jo 50 % ns. toimistotyöstä tehdään kolmansissa työpaikoissa (esim. hotellit, kahvilat, kongressipaikat).

Parempia kolmansia työpaikkoja yhdessä käyttäjien kanssa

Tämä kolmansien työpaikkojen tarve näkyy jo nyt keskustan kirjastotiloissa kuten Kirjasto 10:ssä ja Lasipalatsin Kohtaamispaikalla. Läppärikansalaisten tarpeita kuunnellaan ja tiloja, kalustusta ja teknologiaa kehitellään yhdessä käyttäjien kanssa. Kun aiemmin kirjastoista varattiin tietokone työskentelyyn, niin tämän päivän läppärityöskentelijät haluavat varata käyttönsä mukavia tuoleja, palaveripisteitä, langattomia printtereitä ja muistikortin lukijoita. Myös perinteisemmät toimistotarvikkeet kuten nitojat ja rei’ittäjät ovat liikkuvien työläisten käytettävissä.

Keskustakirjasto – Helsingin suosituin työpaikka?

Tulevaan keskustakirjastoon suunnitellaankin Helsingin suosituinta kolmatta työpaikkaa. Keskustakirjaston yhteys rautatieasemalle, metroon ja pisararataan tekee siitä niin paikallisten asukkaiden kuin täällä vierailevien ulkomaalaisten oman kaupunkitoimiston ja tapaamispaikan. Työpisteet, kokoustilat, studiot ja ryhmätyöhuoneet voidaan varata etukäteen, samalla ilmoittaen minkälaista teknistä varustusta tilassa tarvitaan.

Tavoitekonseptina maisemakonttori Töölönlahdella

Kirjaston alakerran aulassa on kymmeniä liikuteltavia työpisteitä, joita voi käyttää yksin tai yhdistellä pienryhmässä työskentelyyn. Luonnollisesti kaikki tarvittavat tekniset oheislaitteet sekä myös perinteiset toimistotarvikkeet ovat liikkuvien työläisten käytössä. Kaupunkitoimistosta löytyy niin hiljaisia työskentelyalueita kuin puheen sorinan täyttämiä aulatiloja. Halutessaan kaupunkitoimiston käyttäjät voivat jakaa tietoa itsestään ja työstään muille kaupunkitoimiston käyttäjille ja etsiä samalla uusia yhteistyökumppaneita.  Kesällä työtilojen lasiseinät avataan ja kirjaston kaupunkitoimisto levittäytyy Töölönlahdelle Helsingin upeimmaksi maisemakonttoriksi!

Oletko jo tutustunut Kaupunkitoimiston palveluihin? Pistäydy Lasipalatsissa, varaa tietokone työskentelyä varten tai järjestä vaikka palaveri!

Jaa artikkeli