Takaisin artikkeleihin

Kirja saa siivet

23.3.2011

Hyvä kirja saa siivet. Hyvä kirja vie matkalle vaikka maailman ympäri. Mutta jos unohtaa kielikuvat, voi hyvän kirjan löytää aivan konkreettiselta siivekkäältä matkalta – lentokentältä! Eikä vain keveänä pokkarina minimaalisesta kioskiviihdevalikoimasta, vaan aivan tavallisesta kirjastosta.

Tai melkein aivan tavallisesta. Amsterdamin Schipholin lentokentän kirjasto nimittäin saa hieraisemaan silmiä. Liu’ut matkatavarasi kanssa lentokentän liukukäytävää pitkin, ja yhtäkkiä vieressä avautuu ihan oikea kirjasto – juuri osuvasti. Schipholin kenttäkirjasto nimittäin on suunniteltu vaihtolentoa odottaville, heille, joilla on sopivasti luppoaikaa.

Lentokenttäkirjasto on hauska idea. Vaikkei kirjasto toimikaan varsinaisella lainastoperiaatteella, on valikoima hyvin kirjastomainen. Esillä on laaja kirjo hollantilaista kirjallisuutta käännettynä 30 kielelle sekä multimediamateriaalia maasta, joten paikalliseen kulttuuriin tutustuminen onnistuu kätevästi ja kirjaimellisesti matkan varrella. Viehättävästi sisustetussa kirjastossa on mukavia tuoleja lueskeluun ja rentoutumiseen. Tarjolla on valokuvakirjoja, näyttelyitä, musiikkia ja videoita. Kirjaston valikoimaa voi myös lukea neljällä iPadilla. Lainaaminenkin onnistuu rajoitetusti: TankU-systeemillä voi ladata puhelimeensa vaikkapa hollantilaisia lyhytelokuvia matkamuistoksi.

Schipholin 90 neliömetrin lentokenttäkirjasto on ensimmäinen pysyvä lentokenttäkirjasto maailmassa. Toiminta perustuu itsepalvelulle. Kirjasto on tietenkin auki aina oikeaan aikaan: 24 tuntia 7 päivänä viikossa.

Lennähdä siis lennolla kirjastoon!

Jaa artikkeli