Takaisin artikkeleihin

Kino Reginan syksy esittelee ukrainalaista elokuvakulttuuria ja naisten tekemää kauhua

17.8.2022

Vierailuita ja alustuksia sisältävä ukrainalaisen elokuvan teemasarja on läpileikkaus Ukrainan rikkaasta elokuvaperinnöstä. Pahan hautojat -teemasarjassa nähdään naisten ohjaamia 2000-luvun kauhuelokuvia, jotka ovat uudistaneet kauhugenreä.

Kansallinen audiovisuaalinen instituutti (KAVI) osoittaa tukensa Ukrainalle yhdeksän elokuvaa käsittävällä elokuvasarjalla. Ukrainalaisen elokuvan päivien kanssa yhteistyössä toteutettu teemasarja esittelee maan rikasta elokuvahistoriaa mykkäelokuvasta nykypäivään asiantuntijavieraiden kera. Ohjaaja Myroslav Slaboshpytskyi saapuu vieraaksi palkitun elokuvansa Heimo (Plemja, 2014) näytökseen 29.10. ja vastaa yleisön kysymyksiin näytöksen jälkeen. Viittomakielisten lasten sisäoppilaitokseen sijoittuva elokuva on maailman ensimmäinen täysin viittomakielinen pitkä fiktio.

Ukrainan valtiollisen elokuva-arkiston The Oleksandr Dovzenko National Centren edustaja saapuu alustamaan kolme teemasarjan elokuvaa 8.–9. lokakuuta. Alustuksissa käsitellään varhaista ukrainalaista elokuvaa, kansallistunteita heijastelevaa poeettista elokuvaa sekä perebudovan (perestroikan) aikaa ukrainalaisessa elokuvassa. Ukrainalaisten elokuvien sarjan aloittaa Kino Reginan lokakuun kuukauden elokuvana nähtävä 107 Mothers (Tsenzorka, 2021). Teos käsittelee koskettavasti naisvankien kokemuksia.

Pahan hautojat -teemasarjan kauhuelokuvat edustavat modernia kauhukerrontaa

”Yksi 2000-luvun mielenkiintoisimmista ilmiöistä ovat olleet kauhuelokuvat, jotka käsittelevät syömishäiriöitä, äitiyden kokemusta, raiskatuksi tulemista sekä kehollisuutta tuoreista näkökulmista”, KAVIn suunnittelija Otto Kylmälä kommentoi Pahan hautojat -teemasarjaa. “On ollut kiinnostavaa nähdä, kuinka naiset ovat ottaneet usein miehiseksi mielletyn genren haltuunsa. Final girl -roolit ovat vaihtuneet monipuolisempiin, ja elokuvat laittavat lajityypin perinteitä uusiksi.”

Pahan hautojat -sarjassa nähdään mm. Ana Lily Amirpourin feministinen ja farsiksi puhuttu A Girl Walks Home Alone at Night (2014), joka on viime vuosien omaperäisimpiä elokuvia. Mukana on myös teemasarjalle nimen antanut kotimainen Pahanhautoja (2021). Hanna Bergholmin ohjaama psykologinen kauhudraama sai ensi-iltansa Yhdysvalloissa Sundancen elokuvajuhlilla ja on kiertänyt sen jälkeen kansainvälisiä festivaaleja. Julia Ducournau’lta sarjassa nähdään esikoiselokuva Raw (Grave, 2016) sekä Cannesin elokuvajuhlilla Kultaisen palmun viime vuonna voittanut Titane (2021), joka esitetään Kino Reginan syyskuun Kuukauden elokuvana.

Muita Kino Reginan syyskauden nimiä ovat italian suosituimpiin koomikoihin kuulunut Vittorio Gassman, ranskalaisen elämäntavan kuvaaja Jean Renoir sekä Grace Kelly, jonka traagisesta kuolemasta on tänä vuonna kulunut 40 vuotta. Mukana on myös paljon luentoja ja ohjaajavieraita. Kino Reginan syyskausi on nyt julkaistu ja liput ovat myynnissä.

Tutustu koko syksyn ohjelmistoon Kino Reginan verkkosivuilla

Jaa artikkeli