Takaisin artikkeleihin

Kino Reginan avajaisia juhlitaan ennakkonäytöksillä 11.–13.1.2019

8.1.2019

Oodissa juhlitaan tulevana viikonloppuna Kansallisen audiovisuaalisen instituutin uuden elokuvateatterin Kino Reginan avajaisia. KAVIn esitystoiminta esittää makupaloja kevään ohjelmistosta ennen kuin elokuva-arkiston virallinen ohjelmisto käynnistyy tiistaina 15. tammikuuta. Vahvasti esillä on ohjelmiston uusi teemasarja Elokuvataivas, joka on silkkaa seitsemännen taiteen ilotulitusta. Sarjassa esitellään elämää suurempia elokuvaklassikoita ja tehdään näkyväksi elokuvataiteen kehitystä myös teknisemmästä näkökulmasta.

Kino Reginan keskeisiä avajaiselokuvia on Frank Borzagen mestariteos Seitsemäs taivas (7th Heaven, 1927) joka on yksi maailman kauneimmista mykkäelokuvista. Rakkauden ja humaaniuden puolesta puhuvassa elokuvassa suurkaupungin köyhimmät ja kurjimmat löytävät pariisilaisesta ullakkokamarista onnen, jota edes ensimmäisen maailmansodan synkkä varjo ei voi murskata. Elokuvan pääosissa ovat Janet Gaynor ja Charles Farrell, ja siitä nähdään tuore digirestaurointi. Elokuvan musiikista vastaa Lau Nau, eli Laura Naukkarinen (piano, laulu, elektroniikka) yhdessä Topias Tiheäsalon (kitara) ja Hermanni Yli-Tepsan (viulu ja kontrabasso) kanssa.

Kino Reginan ”epäviralliseksi” avauselokuvaksi valikoitui Tuhatkaunokit (1966), Vera Chytilovan ja tšekkiläisen uuden elokuvan värikäs helmi. Vahvasti feministisessä ja sanomaltaan anarkistisessa elokuvassa nuoret naiset eivät asetu odotettuihin kaavoihin. Tuhatkaunokit ei ole vakavaa paatosta, vaan vallankumouksessaan ironinen, lähes komediallinen kannanotto.

Francis Ford Coppolan spektaakkelimainen suurteos Apocalypse Now. Redux (1979) on ehkä kaikkien aikojen vaikuttavin Vietnamin sota -kuvaus. Napalmin tuoksua, wagneriaanisia sota-aarioita, psykedeliaa ja surffausta yhdistävä elokuva on äärirajoilla liikkuva matka pimeyden ytimeen. Redux-versioon lisättiin poistettuja kohtauksia, ja värimäärittelyssä kuviin haettiin Technicolorin tuntua.

Kino Reginan lasten näytökset aloittaa suosittu lyhytelokuvanäytös Myyrän seikkailut, joka oli yksi KAVIn päätösnäytöksistä elokuvateatteri Orionissa. Pääosassa nähdään Zdeněk Milerin rakastettu Myyrä.

ENNAKKOVIIKONLOPUN AIKATAULU:

PERJANTAI 11.1.
KLO 10 PRESSINÄYTÖS: Kino Reginan esittely + Elokuva: Tuhatkaunokit (1966), 77’
KLO 16.00 Tuhatkaunokit (1966) 77’
KLO 17.45 Berliinin taivaan alla (1987) 128’

LAUANTAI 12.1.
18.30 Apocalypse Now Redux (1979) 202’

SUNNUNTAI 13.1.
14.00 Myyrän seikkailut, 69’
16.00 Kinokonsertti Seitsemäs taivas (1927) 110’

Lisätiedot: Katri Tenhola / Suunnittelija / KAVI / katri.tenhola@kavi.fi / p. 0404509570

Katso lisää: www.kinoregina.fi 

 

Jaa artikkeli