Takaisin artikkeleihin

Keskustakirjastosta järjestetään kansainvälinen arkkitehtuurikilpailu

28.9.2011

Suunnitelmat Töölönlahdelle rakennettavasta keskustakirjastosta ottivat keskiviikkona askeleen eteenpäin, kun Helsingin kaupungin johtajisto päätti kirjastoa koskevan kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun järjestämisestä.

Arkkitehtuurikilpailu on tarkoitus käynnistää vielä tänä syksynä. Keskustakirjastoa suunnitellaan Töölönlahden tontille 2014 eli Makasiinipuiston ja Töölönlahdenkadun väliselle alueelle.

Kilpailun yhteyteen suunnitellaan kaikille avointa nimikilpailua, jolla keskustakirjastolle haetaan kirjastotoiminnan muuttuvaa luonnetta kuvaavaa nimeä.

Arkkitehtuurikilpailu pohjautuu apulaiskaupunginjohtaja Tuula Haataisen johtaman työryhmän valmistelemaan hankesuunnitelmaluonnokseen. Työryhmä jatkaa hankkeen ohjaustyöryhmänä. Kilpailun järjestämisestä vastaa kiinteistövirasto yhdessä kaupunginkirjaston ja kaupunkisuunnitteluviraston kanssa.

Arkkitehtuurikilpailun tulosten perusteella nykyistä hankesuunnitelmaa täydennetään, ja lopullinen suunnitelma viedään kaupunginvaltuuston päätettäväksi.

Aikataulun mukaan kirjaston rakentaminen voi alkaa vuonna 2015, ja sen odotetaan valmistuvan Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhliin 2017.

Hankesuunnitelman mukaan keskustakirjastolla tulee olemaan käytössään noin 10 000 neliötä. Rakennuksen kustannusarvio on 69,9 miljoonaa euroa. Uuden keskustakirjaston vuotuisen kävijämäärän ennustetaan olevan 1,5 miljoonaa, jolloin päivittäisiä kirjaston käyttäjiä olisi noin 5 000.

Arkkitehtuurikilpailulla haetaan uudenlaista tiedon, taitojen ja tarinoiden kohtauspaikkaa. Varsinaisen kirjastotoiminnan lisäksi rakennuksessa olisi tiloja tapahtumille, kaupunkilaisten omille projekteille ja osallistumiselle. Tulevaisuuden kirjasto on kaikille avoin paikka, josta haetaan paitsi tietoa ja lukuelämyksiä, myös mahdollisuuksia oppia ja hyödyntää uusia teknologisia sovelluksia tiedon tuottamiseen.

Hankesuunnitelmassa on nostettu esiin esimerkkejä keskustakirjastolle kaivatuista uudenlaisista toimitiloista. Näitä ovat muun muassa eri oppimistapoja tukevat oppimisympäristöt, tapahtuma- ja kansalaistori, uuden teknologian testihuoneet sekä kaupunkilaisten oma avokonttori eli luova toimistotila itsenäiseen työskentelyyn. Tiloihin toivotaan myös hiljaisuutta tarjoavia oppimis- ja mietiskelyalueita, tilaa lapsiperheille sekä kahvilaa, ravintolaa ja pienehköjä liiketiloja.

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on osa Helsingin World Design Capital vuotta.

Jaa artikkeli