Takaisin artikkeleihin

Keskustakirjastolle asetettiin ohjaustyöryhmä

16.10.2013

Itsenäisyyden juhlavuoden kirjaston ohjaustyöryhmän tehtävänä on seurata ja ohjata rakennushankkeen suunnittelua. Ohjaustyöryhmän puheenjohtajaksi nimettiin apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen ja varapuheenjohtajaksi kirjastotoimenjohtaja Tuula Haavisto. Jäseniksi nimettiin rahoitusjohtaja Tapio Korhonen talous- ja suunnittelukeskuksesta, virastopäällikkö Jaakko Stauffer kiinteistövirastosta ja hankepäällikkö Irmeli Grundström kiinteistövirastosta.

Lisäksi ohjausryhmään kutsutaan jäseniksi ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja hänen varajäsenekseen rakennusneuvos Liisa Munsterhjelm Opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Ohjaustyöryhmän sihteereinä toimivat arkkitehti Päivi Etelämäki kiinteistövirastosta ja projektisuunnittelija Pirjo Lipasti kaupunginkirjastosta.

Ohjaustyöryhmän asettamisesta päätti kaupunginjohtaja Jussi Pajunen keskiviikkona 16. lokakuuta johtajistokäsittelyssä.

Peruskiven muuraus ja harjakaiset vuonna 2017

Tavoitteena on, että itsenäisyyden kirjaston rakentaminen alkaa vuonna 2015, jolloin peruskiven muuraus ja harjakaiset voitaisiin pitää vuonna 2017. Yleisölle kirjasto avaa ovensa 2018. ”Uutta kirjastojen käytössä on se, että siellä ollaan pitempään. Ei vain lainata kirjoja ja palauteta kirjoja, vaan oleskellaan. Kirjastoja kuvataan usein sanalla julkinen olohuone. Se on kuitenkin aivan liian vaatimaton, passiivinen kuvaus tämän päivän kirjastoista. Ne tarjoavat paljon enemmän kuin vain olohuoneen”, toteaa Ritva Viljanen.

”Kun kirja irtoaa sisällöstään ja digitaalisuus valtaa alaa, myös kirjastolaitoksen on kehityttävä ja askellettava uudelle vuosituhannelle. Kirjasto saa kuitenkin oikeutuksensa siitä, että ihmiset käyvät kirjastossa, ja että kirjasto palvelee tiedolla ja sisällöillä ihmisiä. Siksi on tärkeätä, että Helsinkiin rakennetaan koko maata palveleva ja kirjastolaitosta kehittävä keskustakirjasto. Itsenäisyyden kirjasto tulee poikkeamaan muista kirjastoista laajan palveluvalikoimansa vuoksi. Mutta ennen kaikkea se tarjoaa digitaalisen maailman, tiedon uudessa muodossa. Tutustuttaa käyttäjänsä verkoista löytyvään valtavaan tietomäärään ja luo uusia käyttötapoja. Kirjastoon tulee asennuslattiat, jotta virtuaaliset näytöt saadaan esille lähes minne tahansa. Kirjastoon tulee tuhansia neliöitä virtuaaliseinää. Toivottavasti saamme kirjastoon myös suoran näkymän ulkomaille tai toisiin kotimaisiin kirjastoihin. Olisi mukava talvisesta Suomesta tervehtiä kirjaston käyttäjää esimerkiksi jossakin toisessa maassa tai kotimaisissa kaupungeissa”, sanoo Viljanen.

Eri suunnittelutyöryhmät työskentelevät yhteistyössä

Ohjaustyöryhmän rinnalle tullaan perustamaan hanketta koordinoiva ja konkreettisesti eteenpäin vievä projektiryhmä, jolla on keskeinen rooli rakennushankkeen käytännön suunnittelussa ja toteuttamisessa, sekä seuranta- ja ideointiryhmä, joka keskittyy tulevaisuuden kirjaston sisältöjen ja toiminnallisuuden suunnitteluun.

Hanketta tullaan valmistelemaan myös muissa ryhmissä. Puurakentamisen osalta ollaan perustamassa puumateriaalin kehitysryhmää. Lisäksi perustetaan ICT-ideointiryhmä ja viestintäryhmä. Kaikki suunnitteluryhmät työskentelevät yhteistyössä kirjaston käyttäjäryhmien kanssa.

Ohjaustyöryhmän työ päättyy, kun kaupunginvaltuusto on hyväksynyt hankkeen hankesuunnitelman ja rakennustyöt käynnistyvät, kuitenkin viimeistään 31.12.2019.

Mitä mieltä olet tästä? Kerro kommenttisi vaikka suoraan keskustakirjaston Facebook-sivuilla!

Jaa artikkeli