Takaisin artikkeleihin

Keskustakirjastohanke etenee suunnitelmien mukaan

24.5.2016

Helsingin keskustakirjaston rakentaminen Töölönlahdelle on edennyt aikataulussa ja budjetissa. Rakennuksen peruskivi muurataan tänään. Talo alkaa nousta tontille marraskuussa.

Parhaillaan työmaalla käynnissä oleva maanrakennus- ja kellarin betonirakennusurakka päättyy marraskuussa, jonka jälkeen alkaa projektinjohtourakka, eli varsinaisen rakennuksen rakentaminen.

Tiedossa on haasteellinen tehtävä, sillä rakennuksessa on uudentyyppisiä rakenneratkaisuja, ja hankkeelle on asetettu korkeat energia- ja materiaalitehokkuustavoitteet. Puujulkisivu on tarkoitettu erittäin pitkäikäiseksi, joten huomiota on kiinnitettävä puun hankinta-, tuotanto- ja rakentamisprosessin laadunvarmistukseen. – ”Uskon, että keskustakirjaston kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen loistelias arkkitehtuuri on osaltaan mahdollistanut ja vauhdittanut kirjaston toteuttamista”, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Projekti on pysynyt sekä aikataulussa että budjetissa. Asiakkaille kirjasto avataan vuoden 2018 joulukuussa.

Kulttuuri- ja taidekeskittymä Töölönlahdelle

”Keskustakirjaston myötä Töölöön syntyy kilometrin säteelle ainutlaatuinen kulttuurinen keskittymä”, iloitsee apulaiskaupunginjohtaja Viljanen.

”Kävelymatkan päässä toisistaan on museoita, esimerkiksi Kansallismuseo, HAM, Kiasma ja Amos Anderssonin museo, johtavia taidelaitoksia kuten Ooppera, Musiikkitalo ja Kansallisteatteri sekä tapahtumapaikka Olympiastadion. Helsinki uskoo ja sijoittaa kulttuuriin. Rakennamme kohtaamisten Helsinkiä”, hän painottaa.

”Keskustakirjasto tulee yllättämään meidät. Siihen tehdään aivan uudenlaisia kirjastopalveluita kuten elokuvateatteri, monitoimisali, robotit, ravintola, vuokrattavat työtilat. Mutta keskustakirjastosta löytyy myös hiljaisuus ja kirjallisuus, sanataide. Keskustakirjastosta tulee paikka ihmisten vapaudelle tehdä – jokaiselle, omanlaistaan”, toteaa Viljanen.

Myös kirjaston palvelujen suunnittelu työllistää ja haastaa yrittäjiä. Tällä hetkellä on meneillään tarjouskilpailu kirjaston kahvila- ja ravintolatilojen vuokrauksesta. Tarjouksia odotetaan parhaillaan myös robotiikkaratkaisuista, joilla haetaan vastauksia muun muassa talon logistiikan ja tietopalvelun hoitamiseksi uudella tavalla. Piakkoin alkavaan irtokalustesuunnitteluun tullaan kutsumaan mukaan asiakkaita.

Keskustan uuden kirjaston nimestä tulossa kilpailu

Syksyllä, lokakuussa, käynnistyy kaikille avoin keskustakirjaston nimikilpailu. Kilpailun voittaja julkistetaan vuoden vaihteessa, Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä uuden vuoden juhlassa.

Jaa artikkeli