Takaisin artikkeleihin

Keskustakirjastoa rakennetaan yhdessä ja avoimesti

15.3.2012

Tänä vuonna keskustakirjastoprojektissa pallo heitetään kaupunkilaisille ja kumppanuusryhmille: millaisen kirjaston ja ”urbaanin kylätalon” he haluavat Töölönlahdelle nousevan vuonna 2017? Käsillä on aidosti vuorovaikutuksellinen tilanne – talo, joka on vasta rakenteilla ja elää käyttäjistään.

Keräämme tietoja ja ideoita, jotta osaisimme rakentaa hyvän huomisen kirjaston. Kaupunkilaisille ja kumppaneille tarjotaan läpi vuoden mahdollisuuksia olla mukana tekemässä, osallistumassa ja toimimassa keskustakirjaston sanansaattajina. Ota siis koppi ja tule mukaan suunnittelemaan uutta koko kaupungin kirjastoa Töölönlahdelle! 

Rakennamme keskustakirjastoa ”sorsastaen”* ja talkoillen

Kutsumme kaupunkilaisia ja kumppaneita mukaan keskustakirjaston yhteissuunnitteluun erilaisissa tilaisuuksissa ja työpajoissa. Lähdimme liikkeelle maaliskuussa nuorten työpajalla, jatkamme Annantalossa lasten kulttuurityön ammattilaisten kanssa ja siirrymme keskustakirjaston digitaalisen arkkitehtuurin pariin. Huhtikuussa vuorossa ovat perheet ja sanataidetoimijat. Voit lukea kuulumisia työpajoista tältä sivustolta.

Kaupunkilaiset ja kumppanitahot voivat antaa paljon ensi käden tietoa siitä, kuinka uudentyyppinen kirjasto voisi palvella heitä ja mitä uusia tarpeita heillä on liittyen elämänalueisiin, joilla kirjasto operoi. Haluamme ottaa kaikki mukaan keskustakirjaston suunnitteluun alkumetreiltä lähtien.

Tavataan ja törmätään erilaisissa kaupunkitapahtumissa!

Keskustakirjaston suunnitteluun voi osallistua erilaisissa avoimissa kaupunkitapahtumissa. Keskustakirjasto laskeutuu Helsinki-viikon viikonlopuksi 16.-17.6. WDC-paviljonkiin Designmuseon ja Rakennustaiteen museon väliin, pop-uppina Taiteiden yöhön 23.8. ja ”tulevaisuuslaboratoriona” kirjastojen avointen ovien sunnuntaihin 7.10. Tapahtumissa asiakas voi olla aktiivisesti osallistumassa ja tekemässä, ihan kuten keskustakirjastossakin, sekä kertomassa oman ideansa ja unelmansa huomisen kirjastosta.

Ensimmäisen vaiheen kilpailutöitä pääsee ihastelemaan toukokuussa

Keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu käynnistyi 5.1.2012 ja voittaja valitaan kesällä 2013. Kilpailun ensimmäisen vaiheen kilpailutyöt ovat esillä 10.-16.5.2012 Bunkkerin näyttelytilassa ja 6-8 jatkoon valittua kilpailutyötä syyskuussa virtuaalisesti verkossa sekä ”fyysisesti” keväällä 2013. Näyttelyissä kaupunkilaisilla on mahdollisuus kertoa ideansa ja unelmansa tulevasta keskustakirjastosta. Lisätietoa aikatauluista ja sisällöistä saa tältä sivustolta kevään ja kesän aikana.

Tapoja, joilla sinä voit osallistua keskustakirjaston suunnitteluun:

  • Kirjoita ideasi keskustakirjastosta Unelmien puu –digisovellukseen tämä sivuston etusivulla. Keskustakirjasto versoo meidän unelmistamme.
  • Tule tapaamaan meitä ja osallistu avoimiin kaupunkitapahtumiin. Lisätietoa tapahtumien sisällöstä ja aikataulusta saat tältä sivustolta.
  • Ole yhteydessä ja kerro ideasi suoraan meille.
  • Liity mukaan keskustakirjaston kannattajiin Facebookissa. Saat tietoa uutisista, tapahtumista, kilpailuista ja suunnittelun etenemisestä.
  • Seuraa uutisointia vuorovaikutteisista työpajoista täällä ja kommentoi juttuja.
  • Ehdota meille vuorovaikutteisen työpajan sisältöä, kohderyhmää ja menetelmää.
  • Seuraa arkkitehtuurikilpailun vaiheita kilpailusivustolla ja tule kilpailutöitä esitteleviin näyttelyihin kertomaan oma unelmasi keskustakirjastosta. Lisää tietoa näyttelyiden ajankohdista ja sisällöistä saat tältä sivustolta.

*P.S. Onko sorsastus-termi sinulle uusi? Sorsastus on yksi suomennos sanalle crowdsourcing joka tarkoittaa sitä, että asiakas otetaan osaksi prosesseja tuottamaan lisäarvoa organisaatiolle ja itselleen. Se tarkoittaa myös toimintaa, jossa ongelma annetaan ratkaistavaksi tai tehtävä suoritettavaksi ennalta määrittelemättömälle joukolle avoimen kutsun avulla. Siitä on käytetty myös nimityksiä talkoistaminen, yleisöosallisuus, verkkovoima, verkkovoimailu, joukkoistaminen, joukouttaminen, joukkoälytys ja joukko-, parvi- tai kollektiiviälyn käyttö.

Jaa artikkeli