Takaisin artikkeleihin

Käyttäjäkokemuksia uuden keskustakirjaston käytäviltä Tanskasta

12.12.2017

Marjoannika Nyman

Baaaanggggg! Maailman isoin vauvakello Gong kajahtaa soimaan. Uusi vauva on syntynyt kaupunkiin!

Gong on kesällä 2015 avatun Aarhusin uuden suurkirjaston taideteos. Se on toteutettu yhteistyössä Aarhusin yliopistollisen sairaalan kanssa. Kaikilla vanhemmilla on mahdollisuus ilmoittaa uuden vauvan syntymästä painamalla sairaalassa nappia ja aktivoimalla näin Gong -kello soimaan Dokk1 -kirjastossa.

Ääni on pysäyttävä. Päivittäin useita kertoja kajahtava kello saa ihmiset havahtumaan ja vaihtamaan katseita keskenään. Mikä tuo ääni on? Mistä se kertoo? Aina löytyy joku, joka tietää tarinan ja kertoo sen ääntä ihmetteleville.

Gong on mainio esimerkki, miten Dokk1 -kirjastosta on onnistuttu luomaan kaupunkilaisten yhteinen, yhteisöllinen tila, jossa on tilaa keskustella, inspiroitua, oppia ja kokea yhdessä hetkiä.

Gong on päivittäinen tapahtumaelämys. Sen lisäksi kirjastossa järjestetään yli 1500 vaihtuvaa tapahtumaa ja tilaisuutta kuluvan vuoden 2017 aikana. Pelkästään marraskuun ensimmäisen viikon ohjelma tarjoilee isien ja lasten leikkitreffit, avointa neuvontaa maahanmuuttajille, matematiikkakahvilan, ilmaista oikeusapua, shakkipelihetken, sunnuntaidokumentin, terveydenhoitajan avoimen neuvontatunnin, kielikahvilan, ääniklubin musiikin ystäville, kirjoitustyöpajan ja paneelikeskustelun terrorismista.

 

 

Miten kirjaston henkilökunta taipuu järjestämään näin paljon ohjelmaa?

– Meillä on Dokissa yhteistyökumppanistrategia ja se tarkoittaa, että partnerimme järjestävät tapahtumatuotannostamme yli puolet, kertoo Dokk1  kirjaston kuntalaisdialogista, partneruuksista ja viestinnästä vastaava Lisbeth Overgaard Nielsen.

Dokk1 hyödyntää kirjastopalveluiden ja tapahtumien suunnittelussa ja kehittämisessä Design Thinking -muotoiluajattelua. Menetelmälle on ominaista käyttäjälähtöisten palveluiden suunnittelu.

– Kehitämme jatkuvasti Dokk1 – kirjastoa ja sen tarjontaa yhteistyössä asukkaiden ja yhteistyökumppaneidemme kanssa – se on osa meidän DNA:ta, ynnää Nielsen.

Tapahtumarikas elämyskeskus

Dokk1 – kirjaston tapahtumista 40% on suunnattu lapsille ja 60% nuorille ja aikuisille.

Hyödynnän kirjastoa eri tarpeisiin eri rooleissa: äitinä, matkaoppaana, freelancer-työntekijänä, kulttuuritapahtumien ja kirjojen ystävänä. Teen kirjastossa satunnaisesti töitä, kirmailen tapahtumissa viisivuotiaan tyttäreni kanssa ja esittelen paikkaa kaupungissa vieraileville matkailijoille.

Oma lempipaikkani on lepotuolit isojen maisemaikkunoiden edessä. Saan siinä rauhoittua ja vaipua omiin ajatuksiini. Tyttäreni lempipaikkoja ovat jumppasali, nukketeatteri, ulkoleikkipaikat ja interaktiivinen pelimatto. Joskus pidämme lepohetken leikeistä, nappaamme kirjan hyllystä ja istumme sylikkäin selailemaan sitä.

Kirjasto on ihana. En ole ainoa kaupunkilainen täällä hieman Tamperetta isommassa kaupungissa, joka on ottanut uuden keskustakirjaston omakseen. Vuonna 2016 kirjastossa rekisteröitiin 1,2 miljoona kävijää. Syyskuun loppuun mennessä miljoonan kävijän raja on jo ylittynyt ja tämä enteilee kävijämäärän kasvua edellisvuoteen.

Dokk1 – kirjastossa tapahtuu joka päivä jotakin merkityksellistä, yllättävääkin. Pidän siitä vietävästi.

Kirjasto täytti kesällä kaksi vuotta. Se on saavuttanut nopeasti tavoitteen toimia kaupungin tiedon ja kulttuurin sydämenä. Paikkana, jonne kaikki ovat tervetulleita ja paikkana, jonne mennään kokemaan, näkemään ja lukemaan. Ja lainaamaan kirjoja, jos vain muistetaan. Onneksi on e-kirjat.

Kuvat: Katoni  ja Dokk1

 

Kirjoittaja on Aarhusin kaupungissa asuva suomalainen. Hänen ehdoton lempikirjasto Helsingissä on Etelä-Haagan kirjasto. Hän on lainannut kirjaston ompelukonetta ja tavannut siellä ihan oikean joulupukin.

 

Jaa artikkeli