Otetaanpa yksittäinen sana ”kaupunki”. Näkevätkö kaupungin keskellä asuvat ihmiset edessään täysin erilaisia kaupunkeja – esim. hipsterit kaikki kivijalkakahvilat ja pyöräilijät Baanan ihanuudet? Voi olla. Osa sanojen nautinnosta tuleekin siitä, että ne houkuttelevat esiin erilaisia tapoja nähdä ja ajatella. Keskustakirjaston pisteellä Wärk-festissä Kaapelitehtaalla la 20.10 klo 11-20 ja su 21.10. klo 11-18 pääset valitsemaan kaikista maailman sanoista lempisanasi – mikä se on? Ja millainen on kaupunkilaisten lempisanojen kielioppi? Keskustakirjasto kerää kaupunkilaisten lempisanoja ja rakentaa niistä virtuaalista ja vuorovaikutteista sanaseinää, jossa sanat ja merkit leijuvat visuaalisena kokonaisuutena. Teoksen on tehnyt yhteistyössä kirjaston kanssa mediataiteilija Matti Niinimäki.
Vuorovaikuttisen lempisanaseinän toteuttaa Månsteri
Lempisanaseinä-teoksessa sanat ja merkit leijuvat muodostaen visuaalisen kokonaisuuden. Teos perustuu tietokoneella ohjelmoituihin ja projisoituihin sanoihin. Teoksen toteuttaja Matti Niinimäki, taiteilijanimeltään Månsteri, on mediataiteilija, joka työskentelyssään yhdistää elementtejä eri taiteenalueilta. Hän käyttää interaktiivista videota, ääntä ja kokeellista elektroniikkaa. ”Lähiaikoina olen tehnyt paljon vuorovaikutteisia installaatioita. Tässäkin toteutuksessa kaupunkilaiset saavat osallistua henkilökohtaisesti. On kiinnostavaa nähdä, millainen lempisanojen ”kaleidoskooppi” teoksesta lopulta syntyy”, kertoo Matti Niinimäki.
Kaupunkilaisten sanaisia arkkuja avaamassa
”Kun keskustakirjasto toivottavasti avaa ovensa vuonna 2017, on lempisanoista koostuva teos nähtävillä siellä. Keskustakirjastostahan suunnitellaan myös sanataiteen taloa. Ennen sitä lempisanoihin ehtii varmasti tutustua paitsi Wärk-festissä myös muissa kirjaston tapahtumissa ja kirjastoissa. Suomessa on perinteisesti ollut vahva lukemiskulttuuri, jota ensiluokkainen kirjastoverkosto on tukenut, joten toivottavasti helsinkiläiset innostuvat sankoin joukoin avaamaan sanaisen arkkunsa ja poimimaan sieltä omat suosikkinsa”, sanoo keskustakirjaston projektisuunnittelija Pirjo Lipasti.
Tekemisen, oppimisen, oivaltamisen, innostumisen ja kokeilemisen festivaali
Wärk-fest kokoaa yhteen innostuneet harrastajat ja harrastusyhteisöt monilta tee-se-itse-tekemisen osa-alueilta esittelemään ja jakamaan taitojaan kaikille kiinnostuneille. WÄRK:festin ytimessä ovat työpajat, työnäytökset, performanssit ja puheenvuorot. Tapahtuma tarjoaa lähes 100 tekemisen muotoa. Kirjo on laaja, ja toimintaa on niin aikuisille kuin lapsillekin aina japanilaisesta tuhatvuotisesta puupiirrosperinteestä lasten kanssa piirtorobottien askarteluun, sähkösinger- retroenergialaitoksesta, sähköautoihin, helikopterin lennättämisestä sormivirkkaukseen ja saarnin taivutteluun.
Osallistu ja vaikuta keskustakirjaston suunnitteluun
Mukana Wärk-festissä on myös keskustakirjaston Unelmien puu, johon voit ripustaa ideasi tulevaisuuden kirjastosta. Tule mukaan – haluamme, että kaikkien mielipiteet näkyvät suunnittelussa. Toivotko, että kirjasto olisi kaupunkikulttuurin korttelitalo ja urbaanin yhdessä tekemisen alusta? Haaveiletko, että voisit tulevassa kirjastossa tuoda oman luovuutesi muiden nautittavaksi? Oletko sitä mieltä, että kirjaston olisi hyvä olla arjen suvantopaikka? Vai jotain ihan muuta? Mitä? Rustaa oma toiveesi unelmien puuhun ja jaa se muiden kanssa. Me puolestaan lupaamme testata, kehittää ja pilotoida toiveiden puuhun puhjenneita unelmia, jotta ne voitaisiin tehdä todeksi uudessa keskustakirjastossa.