Takaisin artikkeleihin

Kaupunkihyrrään saa koskea!

16.6.2014

Kirjasto suunnitteli, Stara rakensi ja Multicoloured Dreams -tiimi toteutti Kansalaistorille, keskustakirjaston tontille 40 metriä pitkän ja 2,5 m korkean katutaideseinän ja pelin alustan. Siitä valmistui Kaupunkihyrrä-peli, joka julkistetaan tänään 16. kesäkuuta. Hyrrällä tehdään näkyväksi keskustakirjaston suunniteltu sijainti Töölönlahdella ja tuodaan iloa kaikille kaupungin kesänviettäjille.

Peli on yhdistelmä perinteisiä seuraleikkejä, taideinterventioita ja tekoja paremman kaupungin hyväksi. Kaupunkihyrrä kannustaa ihmisiä jakamaan pelaamisen ja oivaltamisen iloa yhdessä, luomaan kaupungista olohuoneen ja löytämään Helsingistä uusia ulottuvuuksia. Samalla se tarjoaa tietoa ja maistipaloja uuden ajan kirjaston tarjonnasta.

40 metriä pitkän ja 2,5 metriä korkean seinän keskellä olevaa Kaupunkihyrrää pyöritetään kuin onnenpyörää, ja hyrrä arpoo pyörittäjilleen kaupunkiin ja kulttuuriin liittyviä aktivoivia tehtäviä ja kysymyksiä. Peliä voi pelata kuka tahansa ja koska tahansa, eikä pelaamiseen tarvita muita välineitä. Joissakin tehtävissä on apua älypuhelimesta.

Tervetuloa viettämään Helsingin ulkosesonkia hyrräillen

Töölönlahden alue on ollut viime aikoina paljon otsikoissa. Sinne kiteytyy nyt monenlaisia kaikille avoimeen, julkiseen kaupunkitilaan liittyviä toiveita – onhan siitä kehkeytymässä kokonainen kulttuurikampus, jonka yhdeksi osaksi myös keskustakirjastoa suunnitellaan.

”Tervetuloa pelaamaan! Tämä on hatunnosto kaupunkilaisille ja Töölönlahden kesänviettäjille. Toivottavasti Kaupunkihyrrä antaa iloa arkeen sekä synnyttää ajatuksia siitä, millaiseksi haluamme Helsingin muuttuvan tulevaisuudessa. Kansalaistorilla olisi rahkeita muodostua paikaksi, jossa voi viettää aikaa, tehdä ja jakaa asioita yhdessä – ei vain kulkea ohi”, sanoo keskustakirjaston vuorovaikutussuunnittelija Virve Miettinen.

”Tämänhetkinen kaupunkitila on myös eräänlainen visuaalinen keskustelufoorumi, jossa käydään vilkasta keskustelua – niin kuin toreilla ja agoroilla on aina käyty. Kaupunkihyrrä on viesti muiden joukossa – mutta se sisältää myös vuorovaikutteisen elementin. Jos kaupunkimiljöö olisi sosiaalinen media, niin saisiko se ihmiset juttelemaan enemmän myös tuntemattomien kanssa livenä?”, kuvailee Kaupunkihyrrää puolestaan Multicoloured Dreams -katutaidetiimin jäsen Elissa Eriksson. Eriksson toteutti Helsingissä vuonna 2011 Haluan nähdä muutakin –kampanjan.

Keskustakirjastoa suunnitellaan Töölönlahdelle

Keskustakirjaston myötä Helsinkiin on syntymässä poikkeuksellisen hieno, moderni kaupunkitila, jonka osana ovat Eduskuntatalo, Musiikkitalo, Finlandia-talo, Sanomatalo, nykytaiteen museo Kiasma ja keskustakirjasto. Keskustakirjastosta on suunnitteilla talo, johon aidosti julkinen tila Töölönlahden kokonaisuudessa keskittyy.

Katso Kaupunkihyrrä -video

Jaa artikkeli