Takaisin artikkeleihin

”Käännös” voitti keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailun

14.6.2013

Helsingin keskustakirjaston arkkitehtuurikilpailu on päättynyt. Kilpailun voittajaksi valittiin ehdotus nimimerkillä Käännös. Toista palkintoa ei jaettu. Jaetulle kolmannelle sijalle nousivat 544 kilpailutyön joukosta ehdotukset Liblab ja Kasi. Lisäksi jaettiin viisi kunniamainintaa.

Kilpailun toiseen vaiheeseen valittiin viime marraskuussa kuusi kilpailuehdotusta, joista tuomaristo valitsi voittajaksi Arkkitehtitoimisto ALA:n kilpailuehdotuksen Käännös. Voittaja julkistettiin Helsingin Musiikkitalossa tänään aamupäivällä.

Tuomaristo luonnehtii Käännöstä mieleenpainuvaksi ja rennon suurpiirteiseksi. Voittajatyö antaa erinomaiset lähtökohdat kirjaston uudenlaisten toimintojen kehittämiseen.

Lisäksi tuomaristo korostaa rakennuksessa olevan ainutkertaista puhuttelevuutta, joka antaa sille edellytykset nousta uudeksi merkkirakennukseksi, jonka helsinkiläiset, kirjaston käyttäjät ja henkilökunta kokevat omakseen.

Tuomaristo oli päätöksestä yksimielinen. Arvostelupöytäkirjassa todetaan, että ”Helsinkiin on syntymässä maailman mittakaavassa poikkeuksellisen hieno ja moderni kaupunkitila, jota rajaavat arkkitehtonisesti korkealuokkaiset rakennukset. Aukion itäreunan viimeistely on nyt kirjaston tehtävä.”

Tuomariston mukaan Käännös vastaa esitettyyn tehtävään erinomaisesti. Voittajatyö oli myös yksi yleisön suosikeista kilpailun 1. vaiheessa järjestetyssä leikkimielisessä yleisöäänestyksessä.

Pääpalkinto on 50 000 euroa. Tuomaristo suosittelee yksimielisesti keskustakirjaston suunnittelutehtävän antamista voittaneen Käännös-ehdotuksen tekijöille.

 

Kaupunkikeskustaan arkkitehtonisesti huikea, ekotehokas moderni puutalo

Kilpailuehdotusten arvostelussa kiinnitettiin arkkitehtuurin lisäksi erityistä huomiota rakennuksen soveltumiseen arvokkaalle paikalle ja kaupunkirakenteeseen. Keskeisinä arvostelukriteereinä olivat niin ikään rakennuksen käytettävyys, ekologisuus ja toteuttamiskelpoisuus.

”Ekotehokkuusvaatimukset olivat erityisen korkeat tässä Metropolin sykkivä sydän -arkkitehtuurikilpailussa”, toteaa apulaiskaupunginjohtaja Ritva Viljanen, joka toimi kilpailun juryn puheenjohtajana.

Lisäksi rakennuksen arkkitehtuurin tulee kestää aikaa ja istua hyvin paikkaansa, eduskuntataloa vastapäätä.

”Keskustakirjasto täydentää Töölönlahden kulttuurirakennusten kokonaisuutta ja tuo alueelle sieltä vielä puuttuvan taidemuodon, sanataiteen ja kirjallisuuden”, painottaa Viljanen.

 

Jaetulle kolmannelle sijalle komea Liblab ja kutsuva Kasi

Kilpailussa ei jaettu toista palkintoa. Jaetun 3. palkinnon saivat Playa Arkkitehtien ehdotus nimimerkillä Liblab ja Verstas Arkkitehtien työ nimimerkillä Kasi.

”Voittaja, Käännös, on arkkitehtuuriltaan, kaupunkikuvaltaan, toiminnallisuudeltaan ja ekologisuudeltaan merkittävästi edellä muita. Siksi jury päätti asettaa sen selvästi edelle kahta seuraavaa ehdotusta”, kertoo juryn puheenjohtaja Ritva Viljanen.

Tuomaristo toteaa nimimerkistä Liblab, että sen ”selkeä ja veistoksellinen ja julkiseksi rakennukseksi hahmottuva massa avautuu hienosti harkituilla lasipinnoilla tärkeimpiin suuntiin, Kansalaistorille ja Töölönlahdelle. Rakennus ottaa paikkansa ja täydentää komeasti kaupunkitilaa.”

Työ nimimerkillä Kasi on tuomarien mielestä kutsuva ja helposti lähestyttävä. Maantasokerroksen sisääntuloaulan väliseinät ja alakatto on verhoiltu kaarevilla, massiivisilla puuelementeillä. Syntynyt vaikutelma on komea ja mieleenpainuva.

Kolmannen palkinnon saaneet palkittiin molemmat 31 500 eurolla. Lisäksi tuomaristo päätti jakaa viisi kunniamainintaa nimimerkeille Through the Looking Glass, Illuminatio, The Heartbeat of Helsinki, Cultural incubator ja Helsinki Link.

 

Parhaimmisto pikavisiitillä Musiikkitalossa 14.6.

Voittaja, muut kilpailun toiseen vaiheeseen valitut sekä kunniamaininnan saaneet ehdotukset ovat nähtävissä Musiikkitalon lämpiössä 14.6. kilpailun voittajan julkistamistilaisuuden jälkeen kolmen tunnin ajan, klo 12–15.

Kaikki kilpailuun osallistuneet työt ovat yleisön nähtävissä Jätkäsaaren Bunkkerissa, Tarmonkuja 2, 3. krs, 15.–20.6.2013 klo 12–19.

Fillarikirjastot kutsuvat kaiken kansan Tonttibileisiin

Keskustakirjaston kunniaksi järjestetään kaikille avoimet Tonttibileet Musiikkitalon edustalla voittajan julkistamispäivänä 14.6. Tapahtumassa on ohjelmaa lapsille ja aikuisille klo 12–18.

Arkkitehtuurikilpailun voittajan edustaja on haastateltavana bileteltoilla klo 12.15–12.40. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Keskustakirjasto vie myös kirjaston tiedot, taidot ja tarinat ihmisten pariin kaupungille kuuden polkupyörän voimin 13.–14.6 klo 10–18. Uuden ajan kirjastoa on suunniteltu jo pitkään. Siksi haluamme olla juhlahetkellä siellä, missä ihmiset ovat.

Jaa artikkeli