Takaisin artikkeleihin

Helsingin vammaisneuvoston esteettömyystunnustus Oodille

3.12.2019

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myönsi kansainvälisenä vammaisten päivänä vuoden 2019 esteettömyystunnustuksen keskustakirjasto Oodille.

Vammaisneuvosto halusi tehdä näkyväksi määrätietoisen esteettömyystyön Oodin suunnittelussa.

”Ympäristön esteettömyys muuttuu usein näkymättömäksi, kun se toteutuu, mutta esteet huomataan helposti silloin kun esteettömän ympäristön rakentaminen on unohtunut”, sanoo vammaisneuvoston varapuheenjohtaja Timo Lehtonen.

Helsingin kaupungin vammaisneuvosto myöntää vuosittain esteettömyystunnustuksen taholle tai teolle, joka on edistänyt vammaisten kuntalaisten ja kaupunkilaisten yhdenvertaista osallistumista ja palveluiden helppoa saavutettavuutta.

Oodi palvelee kaikkia helsinkiläisiä, pääkaupunkiseudun asukkaita sekä kotimaisia ja ulkomaisia matkailijoita. Se on esteetön, saavutettava ja toiminnallinen olohuone. Oodin tilat mahdollistavat kaikille yhdenvertaisen osallistumisen, toimimisen ja kokemisen.

Oodi on ensimmäinen suomalainen kirjasto, jossa on näin laajasti otettu huomioon esteettömyys ja saavutettavuus jo rakennusvaiheessa. Ratkaisut tukevat toiminnallisesti liikkumis- ja toimimisesteisiä lapsia ja aikuisia.

”Itsenäinen liikkuminen onnistuu Oodissa, kun käytössä ovat esimerkiksi näkövammaisten ihmisten liikkumista tukevat karttasovellukset, kuten koho- ja sanakartat. Lattialla ohjaavat listat vievät kohteisiin ja hissit kertovat saapumiskerroksen, jolloin liikkumis- ja toimimisesteiset ihmiset pääsevät turvallisesti kaikkialle rakennuksen sisällä”, kertoo Lehtonen.

Lue lisää vammaisneuvostosta

Jaa artikkeli