Takaisin artikkeleihin

Helsingin kaupunginkirjaston kirjoituskilpailu ratkesi

1.3.2021

Helsingin kaupunginkirjaston järjestämän kirjoituskilpailun voittajat on valittu. Nuorten sarjan voitti 17-vuotias Aada Puukki Uudestakaupungista. Aikuisten sarjan voittajaksi valittiin 39-vuotias Matti Reinikka Helsingistä.

Toivon teema inspiroi lähes 300 kirjoittajaa. Kilpailuun saapui tekstejä eri-ikäisiltä kirjoittajilta ympäri Suomen. Valtaosa kirjoittajista osallistui suomenkielisellä tekstillä, mutta joukossa oli myös englanniksi tai ruotsiksi kirjoittavia.

Moni kirjoittaja lähestyi toivon teemaa pandemiatilanteen kautta. Myös sotakokemukset nousivat esiin.

Aikuisten sarjan tuomariston mukaan kilpailun taso oli kirjava, mutta laadukkaitakin tekstejä löytyi koko joukko. Voittajakolmikon karsinta herätti raatilaisissa tunteita.

”Oli kiinnostavaa saada läpileikkaus suomalaisten korona-arjesta. Olisimme kaivanneet teksteihin enemmän tarinankerronnallisia elementtejä, irtiottoja ja mielikuvituksen lentoa. Mutta voihan olla, ettei ihmisten mieleen nyt mahdu juuri muuta kuin pandemia”, Helsingin kaupunginkirjaston henkilökunnasta koottu tuomaristo sanoo.

Koronaa käsiteltiin myös nuorten lähettämissä teksteissä. Nuorten sarjan tuomariston mukaan taso oli hyvä, mutta finalistit erottuivat joukosta selvästi.

Voittajat palkitaan kirjakaupan lahjakortein. Parhaat tekstit julkaistaan pääkaupunkiseudun kirjastojen Helmet-verkkosivuilla.

Voittajat

Nuorten sarja (12-20-vuotiaat):

1. Aada Puukki: Sky so bright
Runo soljuu ja loistaa. Hyvää kieltä ja mahtavia kielikuvia.
2. Aaria Sitomaniemi: Toivoa
Mielikuvituksellinen ja sujuva teksti tempaa mukaansa ja herättää kiinnostuksen Ylvan tarinan jatkosta.
3. Sinianna Paukkunen: Toivo
Sinianna Paukkusen runo näyttää hienosti, kuinka paljon toivoa löytyy ihan arjessakin. Toivo kulkee rinnalla aamusta iltaan, töihin ja kotiin, ja seuraa vierellä pilviä ja uutta kasvua.

Kunniamaininnat:

Minna Ursin: Toivon siemenet
Lämmin teksti löytää toivon symbolit: kevään ja uuden syntymisen.
Ida Jauhiainen: Ehkä vielä joku päivä
Ytimekäs hyvän mielen runo saa hymyilemään.

Nuorten sarjan tuomariston muodostivat Katri-Elina Heikkinen, Janne Mikkonen, Iri Myller, Asta Pahkakangas ja Anna Söderström.

Aikuisten sarja:

1. Matti Reinikka: Toivontuojat planeetta Pohs-VT:ltä
Absurdi, lämminhenkinen scifitarina yllättää. Novelli erottui edukseen sisällöltään ja tyyliltään.
2. Christopher Ryan: Toivo
Sukupolvet ja kulttuurit kohtaavat hallitussa ja kauniskielisessä novellissa.
3. Elli Valtonen: Kanipäivä
Särmikäs ja tuoreesti kerrottu tarina eläinlääkärin koettelemuksista kaniapokalypsin äärellä.

Aikuisten sarjan raatiin kuuluivat Niina Holm, Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Tuulikki Kuurne.

Tutustu voittajateksteihin

Kuva: Hanna Hopea

Kuvassa aikuisten sarjan tuomaristo. Vasemmalta Mathias Rosenlund, Samu Eeve, Siina Tiuraniemi, Toni Tuominen ja Niina Holm. Kuvasta puuttuu Tuulikki Kuurne.

Jaa artikkeli