Takaisin artikkeleihin

Heikki Ruoho ja Oodin sisustuksellinen ilme

23.2.2017

Kirjaston tekijät
Sarjassa tavataan ihmisiä, jotka omalla työllään rakentavat kirjasto Oodia.

Kirjasto Oodin sisustusarkkitehti Heikki Ruoho on hyvillä mielin. Suunnittelu on täydessä käynnissä, aikataulu pätevä ja tekemisen tunnelma hieno.

– Olen ollut projektissa ALA-arkkitehtitoimiston kautta noin vuoden. Aivan nollasta en aloittanut, sillä hankesuunnitteluvaiheessa oli jo alustavasti tehty päätöksiä muun muassa pintamateriaalien ja kiintokalusteiden suhteen. Mukana on ollut myös toinen ALAn sisustusarkkitehti Mirja Sillanpää.

Ruohon toimenkuva on kokonaisvaltainen ja keskittyy juuri nyt toiminnallisuuden ja kalustetarpeiden kartoitukseen.

– Yksi iso asia, jonka parissa olen työskennellyt, on kolmas kerros ja sinne käyttöön tulevat kirjahyllyt. Kuinka toivottu hyllymäärä, jota voisi kuvailla hyllymereksi, sijoittuu pohjaratkaisuun ja kuinka hyllyt sopeutuvat esteettömyyden vaatimuksiin, talotekniikkaan ja yleensä ympäristöön. Hyllyt tulevat olemaan 1,5 metriä korkeat, joten niiden yli näkee koko avoimen yläkerroksen, Ruoho kertoo.

– Hyllytyypiksi valitaan markkinoilla olevista malleista sellainen, joka parhaiten vastaa tarkoitusta. Mallia mahdollisesti muokataan hieman ulkonäöltä ja mitoilta. Tämä prosessi on käynnissä yhtä aikaa pohjaratkaisun suunnittelun kanssa.

Oodin sisustuksen materiaalivaihtoehtoja.

– Toinen keskeinen alue on ensimmäisen kerroksen aulatilojen toimintojen kartoitus sen suhteen, mitä kalusteita aulaan tarvitaan. Keskeisimpiä elementtejä aulatilassa palvelupisteiden lisäksi ovat oleskelu- ja kohtaamistilojen kalusteet, hyllykalusteet, näyttely- ja pop-up-kalusteet, kalusteet lainausautomaateille ja asiakastietokoneille sekä kahvilan kalusteet.

Kirjaston kerroksissa monipuolisia haasteita

Heikki Ruoho ei ole ennen ollut vastaavanlaisessa kirjastonsuunnittelutehtävässä.

– On hieno fiilis olla mukana koostamassa kulttuurin ja sivistyksen päämajaa. Itselleni on uutta suunnitella tämän tyyppistä rakennusta, jossa on niin paljon erilaisia toimintoja ja tunnelmia. Jokaisella kerroksella on oma henkensä, jota voi tukea sisustusratkaisuilla. Se on hyvin mielenkiintoista.

Kiinnostavaa on myös se, että mukana on sekä vanhoja kirjastoperinteitä kuten kirjojen lainaamista ja muuta traditionaalista kirjastopalvelua että uudempia, kokeellisempia palveluja.

– Hauska ristiriita on, että kirjaston toinen kerros, joka sisältää eniten muokkautuvia, verstastyyppisiä toimintoja ja innovaatioiden mahdollisuuksia, on sisustussuunnittelun kannalta perinteisintä tilasuunnittelua. Huonetiloja on toisessa kerroksessa paljon suhteessa muihin kerroksiin, ja siksi kyseessä on perinteisempi tilasuunnittelutehtävä. Ensimmäinen ja kolmas kerros taas ovat käytännössä yhtä avointa tilaa.

Toisessa kerroksessa on paljon huonetilaa.

Kaupunkilaisten toiveita on kuunneltu

Keskustakirjasto on jo vuosia kerännyt kaupunkilaisten unelmia sekä uuden kirjaston sisältöön ja tarjontaan että myös sisustukseen liittyen.

– Haaveita ja toiveita on huomioitu yleisesti, ja ihan yksittäisiäkin toiveita on kuunneltu. Detaljitasolla ei tietysti kaikkea pysty toteuttamaan. Kalusteiden materiaaleja emme ole vielä päättäneet, ja seuraavan kokouksen aihe ovatkin materiaalit. Suunnittelukokouksia on kerran kuussa, ja kaikesta päätetään yhdessä, Ruoho sanoo.

Aikataulutuksessa seuraava etappi on vuodenvaihde, jolloin kiinto- ja irtokalusteet on valittu ja kilpailutus alkaa.

Kiehtovaa virtuaalimallintamista

Kirjasto Oodin suunnittelussa on hyödynnetty uutta teknologiaa, joka avartaa näkemyksiä.

– On ollut kiehtovaa testata virtuaaliympäristössä mallintamista. Kirjastorakennuksesta on tehty ulkopuolisen palvelutarjoajan toimesta VR-malli, jota pääsimme koettamaan, kulkemaan tyhjän rakennuksen sisällä tilasta toiseen. Se oli huima kokemus!

– Olemme keskustelleet, että VR-malliin lisätään myöhemmin joitain kalusteita, todennäköisesti kolmannen kerroksen kirjahyllyt, jolloin niiden asemoinnin vaikutusta muun muassa tilan rytmiin ja ulkonäköön voidaan todentaa ja arvioida uudella tavalla.

Heikki Ruoho virtuaalivierailulla Oodissa.

Teksti: Siru Valleala
Kuvat: ALA-arkkitehtitoimisto

LUE LISÄÄ:

Aula on käyntikortti kirjastoon

Kuinka keskustakirjasto syntyy

Jaa artikkeli