Takaisin artikkeleihin

Hei äidit! Aivan ihanaa äitienpäivää!

8.5.2020

Kuvittaja, animaatio-ohjaaja Ami Lindholm ja Oodi haluavat toivottaa kaikille hyvää äitienpäivää! Ami Lindholm on koostanut äitienpäivätervehdyksen äideiltä ja perheiltä verkossa kerätyn materiaalin pohjalta. Tervehdys on osa Ami Lindholmin mediataideteosta ”Oodin Äidit” joka tulee esille Oodin Kuutioon elokuussa 2020.

Olennainen osa teoksen prosessia on äitienpäivän alla verkossa toteutettu keskustelu ja kysely, jossa äidit ja perheet keskustelivat taiteilijan kanssa teoksen teemoista eli vanhemmuudesta ja jaksamisesta. Taiteilija keräsi taustamateriaalia teokseensa ja toivoi ihmisiltä kommentteja erityisesti siihen, mikä lapsiarjessa uuvuttaa ja mistä vanhemmat saavat voimavaroja.

Vastaukset piirsivät esiin kuvan aika väsyneistä äideistä. Tyypillistä ei suinkaan ole, että saisi keskittyä vain yhden lapsen tarpeisiin vaan lapsia on monta ja eri ikäisiä. Perheessä onkin teini, alakouluikäinen, päiväkoti-ikäinen ja vauva. Kaikki vaativat huomiota yhtä aikaa. Tarpeita on koko ajan ja lapset tietenkin haluavat että ne täytetään heti. Samaan aikaan pitää myös tehdä töitä, ruokaa ja välillä koittaa levätäkin. Ja koko ajan on kaikenpäällä valtava MELU ja METELI ja HÄLINÄ! Uuvuttavaa! Vastausten innoittamana syntyi kuva äitinä olosta vuonna 2020, kuvasta tuli varsinainen Äitiyden Guernica.

Toisaalta vanhemmat ovat myös osanneet höllentää vaatimustasoa ja laskea rimaa. Poikkeustilanne ehkä auttaa näkemään sen, että kaikilla on yhtä vaikeaa, armollisuutta siihen arkeen. Äidit saavat voimaa erityisesti omista vapaahetkistä – ja kaikesta huolimatta omat lapset antavat eniten voimaa.

Katso Ami Lindholmin Mother and Milk -sivuilta mistä asioista äidit saavat voimaa

Osallistuitko taiteilijatapaamisen tapahtumakokonaisuuteen? Haluaisimme kuulla mielipiteesi taiteilijatapaamisten onnistumisesta. Voit antaa palautetta vastaamalla nopeaan kyselyyn. Vastaukset ovat anonyymejä.

Keräämme palautetta osaksi Mediakuutioprojektia, joka on Taiteen edistämiskeskuksen, keskustakirjasto Oodin, Taideyliopiston ja taiteilijajärjestö MUU ry:n yhteinen mediataiteen projekti. Kysely on osa Taideyliopiston tutkimusta.

Vastaa kyselyyn

Mediakuutio-projekti

Keskustakirjasto Oodin älylasiseinillä varustettuun Kuutio-tilaan tuotettu Mediakuutio-projekti tuo kesällä 2020 Oodiin immersiivisiä eli katsojan teokseen uppouttavia mediataideteoksia. Joonas Hyvösen ja Ami Lindholmin teokset ovat ensimmäisiä varta vasten Kuutio-tilaan suunniteltuja ja ne toteutetaan Taiken ja AVEKin tuella. Mediakuutio-projektin toteuttavat yhteistyössä Taiteen edistämiskeskus, keskustakirjasto Oodi, Taiteilijajärjestö MUU ry ja Taideyliopisto. Joonas Hyvösen näyttely ”God’s Flat Earth is Drowning” avautuu Oodin Kuutiossa heinäkuussa 2020. Ami Lindholmin näyttely ”Oodin Äidit” avautuu Oodin Kuutiossa elokuussa 2020.

Jaa artikkeli