Dikhe na bister – katso, äläkä unohda

2.8.2024 12:00

Keskustakirjasto Oodi

Maijansali, 1. krs

On aika muistaa, kunnioittaa ja oppia historiastamme. Tervetuloa Romanien Holokaustin uhrien muistopäivän tilaisuuteen, jossa yhdistymme muistamaan toisen maailmansodan aikana vainottuja ja menehtyneitä romaniyhteisön jäseniä. Tämä tapahtuma tarjoaa tilaisuuden kunnioittaa uhreja, oppia heidän kohtaloistaan ja edistää suvaitsevaisuutta sekä yhdenvertaisuutta yhteiskunnassamme.

 

Ohjelma

12:00–13:00 Tutustumista Suomen romanien historiaan yli 100 vuoden ajalta – kuvakokoelma

13:00–13:10 Alkusanat – HUM (Holokaustin uhrien muisto ry)

13:10–13:45 Holokaustin historian havinaa – eritysasiantuntija Miranda Vuolasranta

13:45–14:00 Musiikkia

14:00–14:45 Syväsukellus romanikulttuuriin ja historiaan – älä oleta, älä luule. Kysy! – Romano Mission toiminnanjohtaja ja ihmisoikeuslähettiläs Mertsi Ärling

14:30–14:45 Musiikkia

15:20–15:30 Päätössanat – tutustumista tilan historian kuviin

 

Dikhe na bister – Romanien holokaustin unohdetut tarinat

Romanien kansanmurha, tunnetaan myös nimellä "Samudaripen" tai "Porajmos", on yksi toisen maailmansodan historian unohdetuimmista luvuista. Arvioiden mukaan Natsi-Saksa surmasi jopa 1–1,5 miljoonaa romania keskitysleireillä ja teloituspaikoilla ympäri Eurooppaa​​​​​​​​.

2. elokuuta 1944 on erityisen merkittävä päivä romaniyhteisölle. Tänä päivänä, joka tunnetaan nimellä "Zigeunernacht" eli "Mustalaisten yö", tuhansia romaneja murhattiin yhdessä yössä Auschwitz-Birkenaun keskitysleirillä​​​​. Tämä tragedia on jäänyt monilta huomaamatta, mutta sen muisto elää vahvana niissä, jotka selvisivät, ja heidän jälkeläisissään.

Romanit joutuivat natsien vainon kohteeksi systemaattisesti. Heitä pidettiin rotunsa vuoksi "alempiarvoisina" ja heitä käytettiin usein epäinhimillisissä lääketieteellisissä kokeissa. Yksi pahamaineisimmista henkilöistä oli tohtori Josef Mengele, joka käytti romanilapsia koekaniineina Auschwitzissa​​.

Muistopäivän tarkoitus on paitsi kunnioittaa menneisyyden uhreja myös muistuttaa tämän unohdetun kansanosan nykypäivän haasteista. Antigypsismi ja antisemitismi ovat edelleen olemassa Euroopassa, mikä on yhdessä pyrittävä kitkemään sekä yhteiskuntaamme näivettävät ennakkoluulot ja syrjinnän muodot​​​​.

Osallistuminen ja kutsuvieraat

Tilaisuus on kaikille avoin. Tervetuloa yhdessä muistamaan ja osoittamaan kunnioitusta. Yhdessä voimme rakentaa tulevaisuuden, jossa historia ei unohdu, vaan toimii meille oppina ja kannustimena parempaan huomiseen. 

Tervetuloa!